Fenyves Krisztián

loading...
2023. 08. 23. 11:56

„Merre vitorlázol, Európa?” – A lisszaboni Ifjúsági Világtalálkozó margójára

Ferenc pápa a 42. apostoli útja keretében augusztus 2. és 6. között a lisszaboni Ifjúsági Világtalálkozón (IVT) vett részt, ahol – pápasága alatt a negyedik alkalommal – több, mint másfél millió fiatallal együtt ünnepelt, folytatva a Szent II. János Pál pápa által életre hívott világtalálkozók sorát.
2023. 08. 09. 20:54

Megújul az Egyház? – Szinodalitás: kulcskérdések és kihívások

A római katolikus egyházban 2021 és 2024 közt zajló szinódusi folyamat célkitűzése: „Egy szinodális Egyházért: közösség, részvétel, küldetés”. A II. Vatikáni Zsinat óta a legfontosabb egyházi esemény egészen más módon tárgyalja a korunk legégetőbb kihívásait, mint eddig bármikor. De mit is jelent az Egyház szinodális megújulása?
2023. 03. 29. 8:00

Minden út Rómába vezet? – A közelgő pápalátogatás margójára

A Szentszék Sajtóterme február 27-én hivatalossá tette, hogy Ferenc pápa április 28. és 30. között, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Statio Orbis miséjét követően ismét felkeresi hazánkat, s az állami és egyházi hatóságok meghívását elfogadva Magyarországot tiszteli meg 41. apostoli látogatásával. A közvélemény figyelme így most a magyarországi pápalátogatások felé fordult, amelyek történetét érdemes röviden áttekinteni.
2023. 02. 13. 9:21

„Üdvös provokáció”: XVI. Benedek pápa és a fiatalok

95 éves korában elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa. Az elmúlt hetekben számtalan méltatás született a korábbi pápáról, amelyek kiemelik tudóskarakterét, elmélyült hitét vagy épp lemondásának váratlanságát. Kevesebb figyelmet kapott azonban kapcsolata a fiatalokkal , pedig pápaként első útja a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóra vezetett.
2023. 01. 02. 9:04

Vatikáni Ostpolitik? – A Szentszék és a Kínai Népköztársaság „baráti egyezségének” kérdései

A szentszéki diplomáciai törekvések között kiemelt jelentősége van a Kínával szándékozott párbeszédkeresésnek, kiváltképp annak időszerűsége és holtpontra jutása miatt. A Vatikán az elmúlt években igyekezett megnyitni az 1951-ben megszakadt diplomáciai kapcsolatokat és csökkenteni a súrlódásokat, különösen a püspökök kinevezése miatt, melynek kérdését 2018-ban ideiglenes megállapodás aláírásával igyekeztek rendezni.