Fenyves Krisztián

loading...
2023. 03. 29. 8:00

Minden út Rómába vezet? – A közelgő pápalátogatás margójára

A Szentszék Sajtóterme február 27-én hivatalossá tette, hogy Ferenc pápa április 28. és 30. között, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Statio Orbis miséjét követően ismét felkeresi hazánkat, s az állami és egyházi hatóságok meghívását elfogadva Magyarországot tiszteli meg 41. apostoli látogatásával. A közvélemény figyelme így most a magyarországi pápalátogatások felé fordult, amelyek történetét érdemes röviden áttekinteni.
2023. 02. 13. 9:21

„Üdvös provokáció”: XVI. Benedek pápa és a fiatalok

95 éves korában elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa. Az elmúlt hetekben számtalan méltatás született a korábbi pápáról, amelyek kiemelik tudóskarakterét, elmélyült hitét vagy épp lemondásának váratlanságát. Kevesebb figyelmet kapott azonban kapcsolata a fiatalokkal , pedig pápaként első útja a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóra vezetett.
2023. 01. 02. 9:04

Vatikáni Ostpolitik? – A Szentszék és a Kínai Népköztársaság „baráti egyezségének” kérdései

A szentszéki diplomáciai törekvések között kiemelt jelentősége van a Kínával szándékozott párbeszédkeresésnek, kiváltképp annak időszerűsége és holtpontra jutása miatt. A Vatikán az elmúlt években igyekezett megnyitni az 1951-ben megszakadt diplomáciai kapcsolatokat és csökkenteni a súrlódásokat, különösen a püspökök kinevezése miatt, melynek kérdését 2018-ban ideiglenes megállapodás aláírásával igyekeztek rendezni.