Hírek

loading...
2023. 09. 29. 15:08
Migrációkutató Intézet

"A mozgás évtizede" - a tömeges migráció veszélyei és kihívásai Európában

Budapest
Közös konferenciát tartott a Migrációkutató Intézet és a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet a Mathias Corvinus Collegiumban, melyen az elmúlt tíz év migrációs trendjeit tekintették át.
2023. 09. 29. 14:11

A COVID hívta életre a fiatal pszichológusok kezdeményezését

Szolnok
A világjárvány idején néhány lelkes pszichológus hallgató úgy gondolta, hogy tenni szeretne az emberekért, a kortársaikért, ezért létrehozták a Mélylevegő Projektet, hogy laikusok számára is érthetővé tegyék a pszichológiai folyamatokat. Kedden az Projekt egyik alapítótagja, Pető Dorina pszichológus (volt MCC-s diák) volt a vendége az MCC szolnoki központjának, akit az átlagosnál is nagyobb érdeklődés fogadott. A pszichológus beszámolt arról, hogy bár elsősorban a fiatalokat, azon belül is a kamaszokat célozták meg, azóta megfigyelhető, hogy leginkább a kortársaik, a 20-as, 30-as korosztály a követőjük. A nézők összetétele ezen az estén is vegyes volt, hiszen éppúgy eljött a középiskolás fiatal, mint a szülők, nagyszülők, de még pedagógusok, iskolapszichológusok, mentálhigiénés szakemberek is éltek a meghívással.
2023. 09. 29. 12:48
Magánjogi Műhely

Jogviták rendezése nemzetközi testületek előtt - Svédországi jogász professzor a pécsi MCC-ben

Pécs
Mit jelent a nemzetközi választottbíráskodás, és milyen funkciói vannak? Mire kínál megoldást, és mik az előnyei a hagyományos állami bíróságokkal szemben? Hogyan járult hozzá a globalizáció az intézmény kialakulásához? Mik jelentik a legnagyobb kihívást a nemzetközi választottbíráskodásban?
2023. 09. 29. 10:54

Szeptember végén egy újabb szakmai kirándulás keretében 12 diák fedezhette fel Skóciát.

Az MCC-ben kiemelten fontos a külföldi tapasztalatszerzés! Nemzetközi ösztöndíjakat, tanulmányutakat már a középiskolásoknak is kínálunk.
2023. 09. 28. 16:09

Száz éves tüskék: az elmúlt idők hatása a jelenre

Debrecen
„Nemzetközi diplomácia szempontjából nagyon fontos az, hogy megértsük a másik országnak az emlékeit. Egy ember nem igazán értheti meg Magyarországot mindaddig, amíg nem tudja, hogyan is emlékszik Magyarország Trianonról. A diplomáciában senkinek nem ajánlom, hogy belemenjen egy diplomáciai karrierbe Magyarországon anélkül, hogy megértse, hogy mondjuk 1956 mit jelent a magyarok számára.” - mondta Stephen Travis Sholl, az MCC Nemzetközi Kommunikációs Csoport vezetője, aki szerdai szakmai előadásunk vendége volt.
2023. 09. 28. 9:14
Jogi Iskola, Nemzetközi Jogi Műhely

"Szabadok kultúránknak és örökségünknek köszönhetően, nem pedig annak ellenében vagy annak lerombolásával lehetünk!" Nemzetközi jogi konferenciát tartottak az MCC-ben

Budapest
Az alapvető jogok és az azt kiegészítő felelősség kultúránk és hagyományunk szerves része, védelmük pedig nem képzelhető el nemzeti szuverenitás nélkül – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi jogi konferenciáján. A rendezvény górcső alá vette a jogok és ahhoz szervesen kapcsolódó felelősség eszméjét eltorzító különféle igények elszaporodását, a szuverenitás és szubszidiaritás nélkülözhetetlen szerepét, illetve az erősödő szekularizációban rejlő veszélyeket.
2023. 09. 28. 8:54

A legalizálás nem jelenti a kábítószer terjedésének visszaszorítását

Budapest
A Drogkutató Intézet és a Mathias Corvinus Collegium közös konferenciáján szakértők és elemzők együttesen vizsgálták a németországi marihuána legalizációs tervezet hatásait és lehetséges veszélyeit Magyarországra és az egész Európai Unióra nézve. A rendezvényen részt vett Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója, Majzik Balázs, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Drogmegelőzési Programok Osztályának osztályvezetője, Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója és Ozsváth Kálmán, a Drogkutató Intézet vezető elemzője.
2023. 09. 27. 16:52
Nemzetközi Kapcsolatok Iskola

Mi az AUKUS? Hová vezet az USA és Kína vetélkedése?

Székesfehérvár
Az AUKUS megállapodás jelentőségéről volt szó a székesfehérvári Mathias Corvinus Collégium első őszi előadásán. Tenczer Ádámtól, a téma avatott kutatójától választ kaphattunk arra, hogy hogyan befolyásolja az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália között létrejött nukleáris technológia átadásáról szóló egyezmény a csendes-óceáni térség biztonságát, valamint arra is, hogy miért hagyták ki az együttműködésből az amerikaiak számos szövetségesüket?
2023. 09. 27. 16:09
MCC-Mindset Pszichológia Iskola, Sport és Teljesítmény Műhely, Szülők Akadémiája

„A lehetetlent egyből megcsinálom, a csodára még várni kell”

Miskolc
A fenti címmel tartott előadást a Családi Nap keretében megrendezett exkluzív Szülők Akadémiáján Sárkány Dominik, az MCC Mindset Pszichológiai Iskola Sport és Teljesítmény Műhelyének kutatótanára. A pszichológus a gyermekek iskolai és sport tevékenységéhez kapcsolódóan beszélt a teljesítménypszichológiáról és a mentális felkészítés fontosságáról. A témát az előadás után egy workshop keretében is feldolgozták a szülők, akik a saját tapasztalataikat is megosztották egymással.
2023. 09. 27. 13:55
Középiskolás Program

Fiatalkor a nagy kérdések időszaka - avagy a tanév első regionális KP szombatja

Budapest
Szeptember 16-án tartottuk a 2023/2024-es tanév első budapesti regionális KP Szombatját, Fiatalkor a nagy kérdések időszaka címmel.
2023. 09. 26. 13:59
Budapest Lectures

Mi a jó élet receptje? – erre kereste a választ a Budapest Lectures előadása

A boldogságnak nincsen teljesen jól bevált receptje, de alapvetően két fő dolog határozza meg az ember boldogságát: a megfelelő szakma és megfelelő partner megválasztása – fogalmazott az MCC Budapest Lectures múlt pénteki rendezvényén Gad Saad. A montreali Concordia Egyetem marketingprofesszora, a „The Saad Truth about Happiness: 8 Secrets for Leading the Good Life” című nagysikerű könyv szerzője.
2023. 09. 26. 10:16

Egy vidám forgatag az esős szombaton - Családi Nap a miskolci MCC-ben

Miskolc
Hagyományteremtő céllal rendeztük meg első Családi Napunkat a miskolci MCC-ben szombaton. Sajnos, az idő nem volt kegyes hozzánk, de az eső sem szegte kedvünket, kicsik és nagyok egyaránt élvezték az együtt töltött időt. Szinte egy gombostűt sem lehetett leejteni a központban, minden helyszín élettel és zsivajjal telt meg.
2023. 09. 25. 16:32

A kibertér és a világűr- Háború szabályok nélkül?

Debrecen
Egy olyan világban élünk, ahol az információ villámgyorsan kering, és a kapcsolattartás a Föld minden szegletébe elér. A digitális tér, vagyis a kibertér, már régóta nem csupán egy virtuális valóság, hanem az életünk szerves része lett. Azonban ezzel együtt jár egy sötétebb oldal is, ahol a veszélyek és fenyegetések rejtőznek.
2023. 09. 25. 13:18

Gulyás Gergely: Az MCC közösség, amelynek közös gyökerei, valódi értékei és jövőbe mutató tervei vannak - Évnyitó Beregszászon

Beregszász
Az MCC egyedülálló lehetőségeket nyújt tehetséges fiataloknak 10 éves kortól a doktori iskola befejezéséig a Kárpát-medencében és az anyaországban egyaránt - mondta Gulyás Gergely a Mathias Corvinus Collegium vasárnapi beregszászi évnyitóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, az alapítvány programja megóvja a fiatal generációt korunk legveszélyesebb tévedésétől, a céltalan individualizmustól. Rámutatott, az MCC az egyént segíti azáltal, hogy olyan közösséget hoz létre, amelynek közös gyökerei, valódi értékei, a nehéz időkben is jövőbe mutató tervei vannak.
2023. 09. 25. 13:10

Jó nagy szőnyeg kell hozzá

Szeged
Úristen, azokhoz a terroristákhoz mész? - kapta meg a kérdést iráni látogatása előtt Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője. Úgy kell elképzelnünk Irán belső viszonyait, mint Magyarországot az 50-es években? – tették fel a kérdést a közönség soraiból Szegeden a „(Perzsa)szőnyeg alá söpört gondok? - Múló és állandósuló gondok a mai Iránban” című előadáson. Ezek a kérdések is jól mutatják, hogy a Közel-Kelet országairól, köztük Iránról is sok sztereotípia, félinformáció kering a köztudatban. Ez főként a távolságból ered, valamint abból is, hogy a média sok esetben erősítik bennünk a sztereotípiák kialakulását, rögzülését.
2023. 09. 25. 12:21
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

Milyen jövő elé néz a szociális piacgazdaság?

Milyen jövő elé néz a szociális piacgazdaság? Ezt a kérdést járta körbe Németország bevált és nagyra becsült gazdasági rendszerével kapcsolatban Prof. Dr. Michael Hüther, neves németországi közgazdász, az EBS Közgazdasági és Jogi Egyetemen tanára, a kölni Gazdaságkutató Intézet (IW) igazgatója, a Mathias Corvinus Collegiumban tartott előadásán 2023. szeptember 21-én. Hüther a Magyar – Német Intézet az Európai Együttműködésért (MNI) és a Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) meghívásából érkezett Budapestre. A „Milyen jövője elé néz a szociális piacgazdaság?” című előadás nagy érdeklődés mellett zajlott le, összesen több, mint 80 fő vett részt az előadáson és az azt követő panelbeszélgetésen, amelynek – online közvetítés mellett – az MCC Scruton kávézó adott otthont.
2023. 09. 25. 11:46
Európai Tanulmányok Műhely

Mitől fél Európa? Kerekasztal-beszélgetés az Eurobarométer felméréseiről

A közvélemény-kutatás és a propaganda egyre inkább összemosódik, és a kérdések feltevésénél gyakran tapasztalható a tudatos manipuláció is – hangsúlyozta az MCC sajtónyilvános eseményén Bill Durodie. Az intézmény brüsszeli központjának vendégoktatója nemrégiben jelentetett meg egy tanulmányt, amelyben az Eurobarométer felméréseit vette górcső alá.
2023. 09. 25. 11:35
Gazdaságpolitikai Műhely

Forint, Dollár, Euro?

Kecskemét
Az energiaárak az infláció legfőbb okai – fejtette az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője legutóbbi kecskeméti rendezvényünkön. Sebestyén Géza Mi fér a kosárba?- Árfolyam-változások és inflációs tendenciák címmel tartott előadást az MCC kecskeméti központjában.
2023. 09. 25. 11:23

Egy eltűnő világ nyomában - Görbeország fotós szemmel

Cinka, garád, lajbi, masina, sifon...Ismerősek ezek a szavak? Tudja, mit jelentenek? Sokan nem ismerik már ezeknek a szavaknak a jelentését, de vannak vidékek, ahol még ma is a mindennapi élet részei. "Aki egyszer ellátogat ide, annak szívét rabul ejtik a görbe dombok és a kedves házikók..." írja Mohos Zsófia fotográfus Palócföldről, azaz - ahogy Mikszáth nevezte - Görbeországról. Arról a vidékről, ahol Zsófi a gyermekkorát töltötte. Vendégünkkel Török-Varga Eszter KP-koordinátor beszélgetett egy eltűnő világról.
2023. 09. 22. 15:39

Az epizodikus töréspontok ellenére stabil és hatékony a Visegrádi négyek együttműködése – tudhatta meg a zalai közönség

Zalaegerszeg
Az egyik legidősebb kelet-közép-európai regionális együttműködésről halhattak lebilincselő előadást a zalaegerszegi MCC-be látogatók a tanév első nyilvános szakmai rendezvényén.
2023. 09. 22. 13:06
Vezetőképző Akadémia

Vezetőképzős hallgatóink a Várban jártak

Budapest
2023. 09. 22. 11:42

Irán misztikus és olykor meghökkentő világa

Nyíregyháza
Egészen a Perzsa Birodalomig „visszarepülve” ismerhették meg az érdeklődők Irán történelmét, jelenét és geopolitikai jelentőségét is. A Migrációkutató Intézet kutatóinak részvételével rendeztünk kerekasztal-beszélgetést a nyíregyházi MCC-ben.
2023. 09. 22. 9:02

A vita végtelen lehet – Az akkumulátorgyártás és a zöldpolitika lehetőségei és feladatai

Szombathely
Fel kell hagyni a lövészárok- politikával, a beruházások kapcsán valamennyi aspektust érdemes vizsgálni – fejtette ki Tóth Máté energiajogász a szombathelyi MCC szerdai rendezvényén. A szakember Schiffer András ügyvéddel, korábbi zöldpárti politikussal vitázott az akkumulátorgyártás és a zöldpolitika kérdéseiről.
2023. 09. 21. 16:27

Közösség, kultúra, közélet: a Felvidéken járt a Janus Pannonius Program

Szeptember 15-17 között a Janus Pannonius Programmal a Felvidéken jártunk. Az időpontválasztás nem volt véletlen, ugyanis szeptember 30-án Szlovákiában előrehozott parlamenti választásokat tartanak. Nem titkolt szándékunk volt, hogy az utazás során bepillantást nyerhessünk a kampányhajrá színfalai mögé. Ennek szellemében meglátogattunk több intézményt is, hogy átfogó képet kaphassunk a felvidéki magyarság helyzetéről és kilátásairól.
2023. 09. 21. 15:52
Ifjúságkutató Intézet

A magyarországi nemzetiségi fiatalok élete és közösségi szerepvállalása - az MCC pécsi képzési központ eseményén

Pécs
Hatalmas dolog, hogy létezik egy olyan szervezet, mint az MCC. Ez nagyon fontos a magyarországi nemzetiségek szempontjából. Az, hogy itt ülhetünk, és megfelelő publicitást kap az ügy, amiért dolgozunk, az első lépés a sikerhez. Érezzük, hogy számítunk – Mondta Krkeljics Mirkó Mitár, a Magyarországi Szerb Fiatalok egyesületének elnöke. Tegnap esti, Itthon, otthon című előadásunkon a magyarországi nemzetiségi fiatalok életéről és közösségi szerepvállalásáról beszélgettünk.
2023. 09. 21. 13:53

„A víz szalad, a kő marad, a kő marad” – Boris Kálnoky 'Őseim földje' című könyvének bemutatója a győri MCC-ben

Néhány hónapja jelent meg az MCC Press gondozásában Boris Kálnoky Őseim földje című családtörténeti könyve. E mű irodalmi érzékenységgel fejti ki a Kálnoky család tatárjárástól kezdődő erdélyi jelenlétét, bemutatja a századok során szerzett birtokok kiterjedését és sorsát, valamint azt a közösségformáló és országépítő szerepkört, melyet a Kálnokyak a történelem során Erdélyért és tágabb értelemben a magyar hazáért végeztek. A könyv részletesen bemutatja a grófi családnak azon 20. századi megpróbáltatásait, melyeket az erdélyi nemességnek kollektívan át kellett élnie előbb az 1918-20-as impériumváltásnak, majd pedig az 1945-ös román kommunista fordulatnak köszönhetően. Zabrálás, jogfosztás, kollektivizálás, száműzetés, majd évtizedekig tartó emigráció. Csupán néhány fogalom, melyekkel a Kálnoky család is szembesült és melyek átélését és leküzdését követően csak az 1990-es politikai rendszerváltás idején tudtak visszatérni az ősi birtokra és családi fészekbe a háromszéki Miklósvárra. A Kálnoky család eme izgalmas történetéről és meghatározó történelmi szerepköréről, valamint az Őseim földje című könyv születésének körülményeiről hallhattak azok, akik szeptember 20-án ellátogattak az MCC győri képzési központjába, ahol ezen témakörökről a könyv szerzőjével, Boris Kálnokyval Lázár Zoltán másodéves egyetemi hallgatónk beszélgetett.
2023. 09. 21. 13:07
Közgazdasági Iskola

Paul Romer találkozása a Közgazdasági Iskola diákjaival

Szeptember 18-án az MCC a hallgatói számára rendkívüli lehetőséget biztosított. Intézményünk vendégeként Paul Romerrel folytathattak háttérbeszélgetést diákjaink, Szepesi Balázs, az MCC Közgazdasági Iskolájának vezetőjének moderálásával.
2023. 09. 21. 11:25

Emigráns nemesség a kora újkori Európában

Érdekfeszítő előadásnak adott otthon a Mathias Corvinus Collegium, melynek fókuszában a kora újkori emigráns nemesség állt. Európában a kora újkor óta folyamatosan tapasztalható migrációs folyamatokat is érintették a panelbeszélgetés résztvevői, akik hangsúlyozták, hogy ezek a folyamatok sokszor az európai történelem gyakran méltatlanul elfeledett részét képviselik.
2023. 09. 21. 10:37
Fiatal Tehetség Program

Újabb nagyszerű lehetőség a fiatal tehetségeknek

Még több fiatalnak teszi elérhetővé ingyenes tehetséggondozó képzéseit a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A 2023 októberében induló MCC Fiatal Tehetségek Klubja programban felső tagozatos általános iskolás diákok vehetnek részt. A tehetségek délutáni foglalkozás keretein belül megismerkedhetnek új témakörökkel, játékosan tanulhatnak és új kihívásokban tehetik próbára magukat. A FIT Klub a budapesti mellett a legtöbb vidéki és határon túli MCC-s képzési központban elérhető lesz.
2023. 09. 21. 9:30

Ép testben ép lélek csak ép környezetben lehet!

„Ne csak a világ változását nézzük, hanem legyünk részesei! Mi vagyunk az a generáció, amelyik képes változtatni. Célunk egy olyan közösség létrehozása, ahol együttes erővel teszünk jövőnk és Földünk formálásáért. Célul tűztük ki, hogy rendezvénysorozatunkkal olyan témákban tájékozódunk és szerzünk gyakorlatias tudást, amik életünk égető kérdései, mint például a klímaszorongás, a mentális egészség, vagy a fizikális jólét” – így fogalmazták meg gondolataikat, céljaikat diákjaink, az „Ép test, lélek, környezet” diákprojekt megálmodói és megvalósítói.
2023. 09. 19. 18:48

„Nemzeti sajátosságainkat kell világszínvonalra emelni” – világhírű Nobel-díjas közgazdász előadásával nyitotta meg a tanévet az MCC

Budapest
Világhírű amerikai Nobel-emlékdíjas közgazdász előadásával nyitotta meg az új tanévet az MCC. A Mathias Corvinus Collegium hagyományos mai évnyitóján Paul Romer, a Boston College professzora, a Világbank korábbi vezető közgazdásza szólt a diákokhoz. Az MCC-ben 7300 diák kezdi meg a tanévet, már 28 képzési helyszínen biztosítjuk tehetséggondozó programunkat. Az MCC évente több száz külföldi szaktekintélyt, egyetemi tanárt hív Magyarországra és biztosít tanulmányokat, ösztöndíjakat diákoknak a világ legjobb egyetemein.
2023. 09. 19. 15:15
Junior Kutatói Program, Műhelytagság

Rekordszámú hallgatóval indulnak idén a Műhelytagság és Junior Kutatói Programok az MCC-ben

32 új műhelytag és 16 junior kutató kezdte meg a tanévet az MCC Műhelytagság és Junior Kutatói Program keretében. A posztgraduális képzések célja, hogy a diákok egy-egy mentor segítségével elmélyülhessenek választott kutatási témájukban, aminek köszönhetően közelebb kerülhetnek a tudományos pályához és megtapasztalhatják annak kihívásait.
2023. 09. 19. 11:09

Indul a tanév az MCC-ben!

28 helyszínen mintegy 7300 fiatal képzését látja el a 2023/24-es tanévtől a Mathias Corvinus Collegium. Szinte minden képzési programban növekedett a diákok száma az előző tanévekhez képest, a Várgesztesen tartott Gólyatáborban például mintegy 300 új Egyetemi Programos hallgatót fogadott be a közösség.
2023. 09. 19. 10:59
Középiskolás Program

A FIRST Global Challenge magyar csapata a nagy megmérettetésre készen áll

Az MCC Középiskolás Programja számos lehetőséget kínál diákjainak. A KJBK Infinity közreműködésével az idei évben is támogatja a FIRST Global Challenge (FGC) nemzetközi robotikaversenyre készülő magyar csapatot, akik majd október 7-10. között versenyeznek Szingapúrban.
2023. 09. 18. 19:07

The Pursuit of Beauty - An Academic Conference

A szépség, mint jellem- és közösségformáló erő nyomába eredtek az MCC hallgatói egy különleges filozófiai konferencia keretében. Az esemény Roger Scruton alma materében, a Cambridge Egyetemen zajlott, annak legrégebbi épületkomplexumában, a gyönyörű Peterhouse College-ban. A diákok a Sir Roger Scruton Legacy Foundation szervezésében megrendezésre kerülő eseményen neves professzorokkal, nemzetközi akadémikusokkal együtt merülhettek az esztétika rejtelmeibe.
2023. 09. 18. 13:19
Klímapolitikai Intézet

Klímamigráció. Valóban létező fogalom?

Miskolc
Az ENSZ becslései szerint 2030-ra a vízhiány 700 millió embert késztethet mozgásra, a következő 30 évben pedig akár egymilliárd klímabevándorló is útra kelhet, míg a legújabb előrejelzések azt mutatják, hogy 2050-re 1,2 milliárd, 2060-ra pedig 1,4 milliárd ember vándorol majd a klímához köthető okokból. Mennyiben számít menekültnek az, aki klímahelyzet miatt hagyja el az otthonát? Lehet-e egyáltalán konkrét válaszfalakat felállítani a klíma-, valamint a gazdasági és a politikai migránsok között? Többek között erről, valamint a klímamigráció okairól és társadalmi következményiről is beszélgettünk vendégünkkel, Dr. Calum T. Nicholson szociálantropológussal, az MCC vendégoktatójával. Vendégünket Stenger Kristóf, az Egyetemi Program Jogi Iskolájának hallgatója kérdezte.
2023. 09. 18. 12:18

Teljesen megújult szekszárdi központunk - több mint 200 diák tanul szeptembertől a Hunyadi utcai épületben

Szekszárd
Az MCC közössége példaértékű - hangsúlyozta Gulyás Gergely a Mathias Corvinus Collegium szekszárdi központjának tanévnyitó és átadó ünnepségen. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, jól dönt az a fiatal, aki az MCC-be jelentkezik.