Hírek

loading...
2022. 05. 27. 15:00
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

Rendezvénybeszámoló: Freedom of Expression

Budapest
Dr. Gudrun Kugler, az Osztrák Nemzeti Tanács (Nationalrat) képviselője, valamint az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakciójának emberi jogi szóvivője 2022. május 25-én mintegy 40 résztvevőnek tartott előadást „Véleményszabadság, alap- és szabadságjogok Európában egy politikus szemszögéből “ címmel az MCC Scruton kávézójában.
2022. 05. 27. 14:07
Klímapolitikai Intézet

V4-es energetikai és klímapolitikai csúcstalálkozó Rigában

Riga
A COVID járvány okozta európai energiakrízist idén az orosz-ukrán konfliktus tovább mélyítette. Az energiaszűkösség a társadalmat és a gazdaság szereplőit egyaránt érzékenyen érinti.
2022. 05. 27. 13:33
Könyvkiadás

Szuverenitás vagy behódolás?

Budapest
Az MCC legutóbbi eseményén John Fonte „Szuverenitás vagy behódolás? Vajon magukat fogják kormányozni az amerikaiak, vagy mások fogják őket?” című könyve került terítékre, mely a nyár folyamán az MCC Press kiadásában magyar nyelven is meg fog jelenni.
2022. 05. 27. 13:08
Klímapolitikai Intézet

Klímaváltozás – múlt, jelen, jövő

Székesfehérvár
Ha nem lenne nap, akkor nem lenne éghajlat a Földön – világított rá dr. Kovács Erik, az MCC Klímapolitikai Intézetének vezető kutatója Klímaváltozás – múlt, jelen, jövő című előadásán Székesfehérváron.
2022. 05. 27. 10:35
Janus Pannonius Programév

Indul a Janus Pannonius Programév, az MCC új Posztgraduális Programja

A Mathius Corvinus Collegium (MCC) új Posztgraduális Programját Janus Pannonius humanista életútja inspirálta.
2022. 05. 27. 9:08
Középiskolás Program

Önbecsülés, önkép, önértékelés - KP-szombat, ami rólunk szólt

Miskolc
Megfogalmazódott már bennünk, hogy milyen belső kincseink vannak? Milyen lehet az önértékelésünk? Egyáltalán különbséget tudunk tenni önbecsülés és énkép között? Ezekre a kérdésekre kaptunk választ a májusi KP-szombatunkon, ahol „képbe kerültünk” magunkkal. Segítségünkre volt ebben Szűcs Izabella pszichológus, aki „Az elég jó önértékelés mikéntje és hogyanja” című előadásával vezetett be minket a téma rejtelmeibe.
2022. 05. 26. 14:17
Könyvkiadás

Alkotmányjogi szeminárium Szombathelyen

Szombathely
Annak ellenére, hogy jogászként diplomázott, közgazdasági érdeklődése kapcsán került először közel Amerikához – mesélte el Dr. Sándor Lénárd, az Alkotmányjogi utazások Amerikában című könyv szerzője, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője. Az MCC szombathelyi képzési központjában Dr. Balázsy Péterrel, az MCC alumnusával és a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal vezetőjével beszélgetett könyvéről, valamint az amerikai alkotmány és alkotmányjog sajátosságairól.
2022. 05. 26. 13:48
Roma Tehetség Program

Minden rossz kinn marad!

Budapest
2022. május 24-én bemutatkozott a Roma Tehetség Program fotókiállítása a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Tas vezér utcai központjában.
2022. 05. 26. 13:07

MCC kurzusok a palacsintafesztiválon

Szolnok
Újra megrendezték Szolnokon a családok kedvenc fesztiválját, a Palacsintafesztivált. Ahogy az elmúlt 5 évben, idén is a Nefag erdei játszótér adott otthont a rangos eseménynek. A háromnapos rendezvényen újdonság volt, hogy a péntek délutáni programokkal a Z generációt célozták meg: influencerek, Xboxok és VR szemüvegek mellett az MCC szolnoki képzési központjának KáPés diákjai is képviseltették magukat a Vitaakadémiával közösen. Lajos Jonatán és Czigler Edina kollégáink a „Megéri várni az igazira” tételmondatot adták a diákoknak, akik két csoportban érveltek a fiatalkori elköteleződés mellett és ellen. A konstruktív vitában kérdésekkel próbálták összezavarni az ellenkező álláspontú társaikat, cáfolatokat hoztak a másik csapat érveire. Természetesen végleges konklúzió nincs, viszont a szolnoki diákok elmondásai szerint először ismerkedtek meg a racionális vita alapvető összetevőivel.
2022. 05. 25. 9:53

Hogyan működik a terrorizmus?

Szeged
Hogyan működik a terrorizmus? Mitől sikeres avagy sikertelen egy terrorszervezet? Ezekre a kérdésekre adott választ Diego Muro vendégoktatónk a szegedi központban.
2022. 05. 24. 11:36
Lunch Talks

A véleménynyilvánítás szabadságának védelme a közösségi média platformokkal szemben médiumokkal szemben

Budapest
A májusi rendhagyó MCC Lunch Talks sorozat negyedik, egyben utolsó előadója Dr. Koltay András, médiajogász, az MCC Szólásszabadság Műhely vezetője volt.
2022. 05. 24. 10:15
Fiatal Tehetség Program

Debreceni képzési hétvége a beregszászi FIT-es diákoknak

Debrecen
Az MCC Kárpátalja csapata egy igazán intenzív és nagyon tartalmas hétvégét tudhat a háta mögött.
2022. 05. 24. 10:01
Konferenciák

Az MCC is kiállított a CPAC Hungary rendezvényén

Budapest
Rengetegen érdeklődtek az MCC képzései és tudományos tevékenysége, nemzetközi kapcsolatai, valamint az MCC Press által kiadott könyvek iránt.
2022. 05. 24. 9:17

Veled nem játszunk! – Kiközösítés az iskolában

Miskolc
Bullying. Manapság gyakran találkozunk ezzel az angol eredetű szóval. Zaklatást, kiközösítést, iskolai bántalmazást jelent, de igazából egyik sem fedi le teljesen az eredeti szó tartalmát. A miskolci MCC-ben Szőnyi Lídia, az MCC Mindset Pszichológia Iskola kutatótanára, a téma szakértője beszélt a jelenségről, annak okairól és a megoldásokról.
2022. 05. 24. 8:39
Média Iskola

MCC-s diákok háromszéki riportúton

Május 13. és 17. között Média Iskolánk 6 hallgatója utazott Háromszékre Kálnoky Borisszal, a Média Iskola vezetőjével. Céljukként a térség sajátosságainak megismérét tűzték ki.
2022. 05. 24. 8:24
Klímapolitikai Intézet

Részt vett a Klímapolitikai Intézet a 29. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon

Budapest
Nagy érdeklődés övezte a 2022. május 20-án megrendezett 29. Ifjúsági Sajtófesztivált, ahol az MCC és a Klímapolitikai Intézet kiállítóként és szakmai partnerként vett részt.
2022. 05. 24. 8:04
Diákjaink írták, Vezetőképző

Vezetőképzősök Újvidéken

2022. 05. 24. 7:31
Budapest Lectures

Merre tart Ausztrália?

Budapest
A Budapest Lectures legutóbbi vendége a fővárosban tartott CPAC nemzetközi konferenciáról érkezett.
2022. 05. 23. 12:06
Jogi Iskola

Betekintés az amerikai Legfelső Bíróság és a magyar Alkotmánybíróság működésébe

Budapest
Michael Shenkman, az Amerikai Egyesült Államok legfőbb bírójának tanácsadó-helyettese és Szabó Attila, a magyar Alkotmánybíróság elnökének kabinetfőnöke osztották meg tapasztalataikat.
2022. 05. 23. 10:29
Középiskolás Program

A globális klímaváltozástól a jelenleg zajló energiaválságig

Budapest
Második alkalommal került megrendezésre az MCC Középiskolás Program új szakmai rendezvénye, a "KáPrémium".
2022. 05. 20. 16:05

Forradalmi nemzedék, akik nem akartak forradalmat csinálni

Szolnok
Székely Levente, az MCC Ifjúságkutató Intézetének kutatója volt a szolnoki képzési központ vendége, ahol bemutatta azt a 2020-as nagymintás ifjúságkutatást, melyből kiderül, hogy bármilyen népszerűnek tűnik manapság youtubernek, influencernek lenni, a mai fiatalok elenyésző hányada vágyik erre. Mégis miért ilyen népszerűek ezek a tevékenységek a fiatalok körében?
2022. 05. 20. 15:24
Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző

Brüsszeli tanulmányúton a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző diákjai

Brüsszel
Az Európai Parlamentben is látogatást tettek az MCC Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző (KKV) hallgatói brüsszeli tanulmányútjuk során. A közéleti program résztvevőinek ez volt a harmadik képzési hétvégéje, amelyet részben Budapesten, részben a belga fővárosban töltöttek.
2022. 05. 19. 13:55
Vitaakadémia

Az MCC Vitaakadémia diákjai a Vienna IV 2022 nemzetközi vitaversenyén jártak

Bécs
Az MCC Vitaakadémia 3 csapatot és 2 bírót küldött a bécsi Vienna IV 2022 nemzetközi vitaversenyére. Vitázóink többek között a Harvardi, a Leuveni és az Oxfordi Egyetem, a Science Po, és a Hebrew University of Jerusalem csapatai, továbbá a világbajnokság főbírózását is ellátó csúcsvitázók csapataival szálltak ringbe.
2022. 05. 19. 13:12
Klímapolitikai Intézet

Cseberből vederbe: Klímaválság, energiaválság és geopolitikai válság

Szeged
A klímapolitika fel- vagy alulértékelődik a következő években? A kérdést Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója járta körbe az MCC szegedi képzési központjában.
2022. 05. 19. 11:09

Milyen a Japán gondolkodásmód és miként próbál megújulni a szigetország?

Békéscsaba
Stephen Nagy, nemzetközi kapcsolatok szakértő, a Tokiói Keresztény Egyetem Politikatudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docense volt a vendégünk az MCC békéscsabai képviseletén.
2022. 05. 18. 9:25
Középiskolás Program

Ép testben ép lélek

Budapest
Május 14-én “Ép testben ép lélek” címmel rendeztük meg Középiskolás Programunk szakmai napját az MCC budapesti képzési központjában.
2022. 05. 18. 7:14
Könyvkiadás

Amerika ébredése

Budapest
Az amerikai identitás akkor ismerhető meg, ha megértjük a puritanista alapítók szemléletét – hangsúlyozta Joshua Mitchell, a Georgetown Egyetem professzora. A politikai filozófus hamarosan magyarul is megjelenő könyvének budapesti bemutatóján az amerikai identitáspolitika válságáról beszélt.
2022. 05. 18. 7:00

Államelméleti, egyházjogi és római jogi értékek Itáliában

Olaszország
A Jog és Társadalom Műhely hallgatói május 6–11 között tanulmányúton vettek részt Olaszországban. A tanulmányút célja az volt, hogy a Jogi Iskola tárgyaihoz és a Műhely munkájához kapcsolódóan a keresztény állambölcseletek gyakorlati elsajátítása mellett a hallgatók az egyházjogi és római jogi értékeket nem-tantermi körülmények között is felfedezzék.
2022. 05. 18. 7:00
Budapest Lectures

Űripar: Az EU geopolitikai aduásza?

Budapest
Az MCC Budapest Lectures rendezvénysorozatának legutóbbi alkalmával az Európai Unió világűrrel kapcsolatos stratégiáját tekintette át Ugo Celestino, az Európai Bizottság űrkutatásért és innovációért felelős szakpolitikai tisztviselője, valamint Dr. Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
2022. 05. 18. 7:00

Az örök szülői dilemma – a szülő-gyermek kapcsolat mibenlétéről

Győr
A gyermeknevelés minden szülőnek tartogat kihívásokat, melyek megoldására aligha lehet egységes, mindenki számára alkalmazható nevelési stratégiákat ajánlani. A korai gyermekkorban jelentkező viselkedési problémák komoly kihívás elé állítják a szülőket és a szakembereket egyaránt. Hogy léteznek-e egyáltalán e problémákra megfelelő válaszok? És ha igen, mik azok? Ezek a kérdések már régóta foglalkoztatják a gyermekneveléssel foglalkozó szakembereket és a problémákkal szembesülő szülőket egyaránt. A viselkedés tüneti vizsgálata helyett a szülő-gyermek kapcsolat jellemzőinek korai felismerése, és szükség esetén a megfelelő beavatkozás megkezdése a megelőzés két alapköve. E folyamatokról és korai problémafelismerésekről hallhattak azok, akik május 10-én ellátogattak a győri MCC képzési központba, ahol Dr. Peter Schernhardt, a traunsteini csecsemő- és gyermekpszichoterápiás klinika vezetője tartott előadást Elhanyagolás és túlszeretés között félúton címmel.
2022. 05. 17. 14:58

Az MCC az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve segíti a kárpátaljaikat

Újabb két tonna adományt indított útjára a Mathias Corvinus Collegium, hogy segítse a háború miatt nehéz helyzetbe kerülő kárpátaljai MCC-s diákokat, oktatókat és családtagjaikat, valamint más rászorulókat. Emellett további két tonna tárgyi adományt pedig az Ökumenikus Segélyszervezet segítségével juttatja el a háború sújtotta családok részére - hangzott el a két szervezet közös sajtótájékoztatóján.
2022. 05. 17. 11:25
Lunch Talks

Az Európai Ügyészség: elefánt a porcelánboltban?

Budapest
A májusi rendhagyó MCC Lunch Talks sorozat harmadik előadója Dr. Csúri András, büntetőjogász, az MCC Büntetőjogi Műhely vezetője volt.
2022. 05. 17. 10:43
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

Észak-Rajna-Vesztfália tartományi választási eredményváró

Budapest
Németország legnépesebb és gazdaságilag legerősebb tartománya, Észak-Rajna-Vesztfália (NRW) május 15-én új tartományi parlamentet választott. A választás kapcsán az MCC Magyar-Német Intézete és a Polgári Magyarország Alapítvány közösen választási estet szerveztek az MCC-be 17 órai kezdettel. A rendezvényen 50-en vettek részt.
2022. 05. 17. 9:47

Hogyan feleljünk a legmeredekebb kérdésekre? - Szülők Akadémiája Szombathelyen

Szombathely
Egy egész délutánt töltöttek együtt az MCC szombathelyi központjába járó FIT-es diákok szülei az első alkalommal megszervezett zárt Szülők Akadémiája keretein belül. A három órás interaktív workshop a szexuális nevelés témáját járta körül.
2022. 05. 17. 9:22
Könyvkiadás

Alkotmányjogi utazás Amerikában

Békéscsaba
Amerikába kalandoztunk dr. Sándor Lénárd, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője és a bemutatott kötet szerzője, valamint dr. Sulyok Márton, az MCC Közjogi Műhelyének vezetője segítségével az MCC békéscsabai központjában.
2022. 05. 17. 9:15

Az egyensúlyteremtés művészete

Békéscsaba
Egyensúlyteremtés művészete címmel tartott előadást az MCC békéscsabai központjában Stephen Nagy nemzetközi kapcsolatok szakértő, a Tokiói Keresztény Egyetem Politikatudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docense, akinek fő kutatási témái közé tartozik többek között a kelet-ázsiai régió gazdasági, politikai és biztonsági aspektusból történő vizsgálata is.
2022. 05. 17. 8:14
Ambassador Talks

Nálunk járt Szlovénia magyarországi nagykövete

Budapest
A koronavírus-járvány kezelése és a régi pártok kapcsán jelentkező bizalmatlanság okozta a politikai átrendeződést a szlovéniai választásokon – elemezte az eredményeket Szlovénia magyarországi nagykövete. Marjan Cencen az Ambassador Talk hétfői rendezvényén nem csak a politikai helyzetet ismertette délnyugati szomszédunknál, de beszélt nagyköveti feladatairól, hivatása kihívásairól is.
2022. 05. 16. 12:53

A hadviselés kevésbé ismert formái

A veszprémi MCC vendégei legutóbbi rendezvényünkön Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője előadását hallgathatták meg a hadviselés kevésbé ismert formáiról.
2022. 05. 16. 12:20

Szőnyi Lídia: Ne a hibást keressük, hanem a probléma megoldását!

Debrecen
A bullying súlyos probléma manapság mind az iskolai közösségekben, mind pedig online.
2022. 05. 16. 11:45

Adományozás az Ukrajnában élőkért

Diákjaink a Mathius Corvinus Collegium (MCC) közreműködésével több tonna adományt és közel 2 millió forintot gyűjtöttek össze a kárpátaljai MCC-s diákoknak és családoknak, valamint még szálláshelyet is tudtak biztosítani nekik.