Hírek

loading...
2021. 12. 08. 13:40
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

Német jogászhallgatókat fogadott Budapesten a Magyar-Német Intézet

A Magyar-Német Intézet igazgatója, Dr. Bauer Bence november 8-án, szerdán egy 6 fős németországi ügyvédjelöltekből álló csoportot fogadott az Intézet junior munkatársaival.
2021. 12. 08. 13:07
Klímapolitikai Intézet

Műfenyő vagy élő fenyő, avagy hogyan ünnepeljünk fenntarthatóan?

Műfenyő vagy élő fenyő? Csomagolásmentes vagy csomagolt ajándékok? Honnan vásároljunk élelmiszert karácsonyra? Megannyi kérdés, melyek évről évre visszatérnek, hiszen manapság a karácsony előtti ünnepi készülődésünk részét képezi a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjainak figyelembevétele. A kérdésekre a válaszok azonban nem magától értetődőek, hiszen sok aspektust és tényezőt kell figyelembe venni akár a fenyőfa, akár az élelmiszervásárlás, akár az ünnepek utáni hulladékkezelés terén. Ezen problémák megoldásában nyújtott segítséget Szebenyi Péter Műfenyő vagy élő fenyő? című előadása, melyre az MCC győri központjában 12. 07-én több, mint hatvan főnyi, főként fiatal közönség jelenlétében került sor.
2021. 12. 08. 8:34
Konferenciák, Tanuláskutató Intézet

Egyedülálló Tanulási Kutatóintézetet hoz létre az MCC

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Tanuláskutató Intézet létrehozásával felpezsdíti az oktatással, tehetséggondozással kapcsolatos tudományos kutatásokat, támogatja a fiatal tehetségek fejlődését és a hazai oktatáspolitikát. Az újonnan létrejött, Magyarországon egyedülálló intézet vezetésére Setényi János oktatási szakértőt kérték fel – derült ki az MCC “Négyzetre emeljük a tehetséget” című oktatási konferenciáján, 2021. december 7-én, Budapesten.
2021. 12. 07. 12:53

Egyre inkább előtérbe kerül napjainkban a klímamigráció kérdése

Calum T. Nicholson: Mindennapi szinten kell beszélnünk a klímaváltozás következményeiről!
2021. 12. 06. 15:34
Középiskolás Program

„A lehető legtöbbet kihozni a középiskolás tehetségekből” - január végéig várja a középiskolások jelentkezését az MCC

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) középiskolásoknak szóló programja idén is felvételt hirdet a hasznos tananyagok, társadalomtudományok és izgalmas közösségi programok iránt érdeklődő diákok számára. A tehetséggondozó intézmény iskola mellett végezhető, ingyenes kurzusaira január 30-ig várják a magyarországi, valamint külhoni magyar középiskolások jelentkezését. Az MCC Középiskolás Programja (KP) Magyarországon már 12 városban érhető el.
2021. 12. 06. 14:46
Könyvkiadás

A középutasság politikája jellemezte a Kádár-rendszert

Az 1956-os forradalom leverését követő megtorlások, büntetőperek és kivégzések után az új hatalom saját legitimitása elnyerése és fenntartása érdekében egy ideológiai alapon szerveződő társadalompolitikát kezdett el felépíteni, amelyben minden korosztályt irányított szervezeteken és közösségi élményeken keresztül próbáltak meg integrálni a szocializmus rendszerébe- erről is szól Pap Milán politológus a Párttal, a néppel című könyve, amelyet a napokban mutattak be az MCC pécsi központjában.
2021. 12. 06. 10:15
Klímapolitikai Intézet

Demkó Attila: Az atomenergia és a földgáz pár évtizedig még biztosan nélkülözhetetlen marad

A rezsiválság, a benzin árak befagyasztása és az energiapolitika is terítékre került a debreceni MCC központ kerekasztal-beszélgetésén.
2021. 12. 06. 10:05
Diákjaink írták, Társadalom- és történelemtudományi Iskola

„Az önkormányzat maga az élet” – egy tanulmányút margójára

Az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskolájának kurzuskínálata lehetővé tette, hogy közel tizenöt hallgató a félév során ellátogasson a három legmeghatározóbb magyarországi településtípus egy-egy önkormányzatához. Ennek keretein belül a hallgatók betekintést nyerhettek egy kistelepülési, egy kisvárosi és egy megyei jogú város önkormányzatának mindennapjaiba, megismerhették az önkormányzatok lehetőségeit és korlátait, feltehették kérdéseiket a településeket üzemeltető vezetők, alpolgármesterek és polgármesterek részére. A november eleji kétnapos utazás komoly szakmai bepillantást engedett a kurzus hallgatói számára. Jereb Botond írása.
2021. 12. 06. 9:58
Egyetemi Program

Kötetlen szemináriumi beszélgetés Orbán Balázzsal a miskolci MCC-ben

Orbán Balázs látogatott el a miskolci MCC Egyetemi Programjának (EP) diákjaihoz, hogy személyesen is megismerje őket, és egy kötetlen beszélgetés keretében tájékozódjon a szeptemberben indult juniorképzés eddigi tapasztalatairól.
2021. 12. 06. 8:39
Könyvkiadás

„Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de halálomig fogok harcolni azért, hogy elmondhasd”, avagy a vélemény megöli a szólásszabadságot?

Hogyan és miért szorul vissza fokozatosan a szabad véleménynyilvánítás Nyugat-Európában? Mik azok a mainstream neomarxista véleményirányzatok, melyek meghatározzák a nyugat-európai sajtó- és médiaáramlatokat? Kik, illetve milyen érdekcsoportok húzódnak e véleménydiktatúra mögött? Ezekre és hasonló kérdésekre kaptak választ azok, akik december 2-án ellátogattak az MCC győri képzési központjába, ahol Mick Hume brit szerző és újságíró Trigger Warning című könyvén keresztül vázolta fel a nyugat-európai vélemény- és szólásszabadság hiányát és elfojtását. A rendezvényen több, mint hatvan többségében egyetemista és középiskolás korú vendég vett részt.
2021. 12. 03. 14:50
Könyvkiadás

A történelem a szemünk előtt ismétli önmagát

Minden történésnek van mögöttes tartalma, és pillanatokon belül azon kaphatjuk magunkat, hogy megváltozott a véleményünk egy addig számunkra egyértelmű témáról.
2021. 12. 03. 12:50
Diákjaink írták, Középiskolás Program

Frankfurtban jártak a KP-s diákok

Az európai gazdaság fontos központjait ismerhették meg a KP-s diákok. A nyolc napos szakmai tanulmányút során Frankfurtba, Brüsszelbe és Londonba is ellátogat a csapat, betekintést nyerve az Európai Unió intézményeinek működésébe, valamint a gazdasági, banki és pénzügyi világ folyamataiba. Az első állomás Frankfurt volt.
2021. 12. 03. 11:44
Közjogi Műhely

Az internet sötét oldala

A MCC Jogi Iskolájának Közjogi Műhelye által szervezett interaktív workshop nagy sikerrel zajlott le 2021. december 2-án, 16:00-kor az MCC Scrutonban. “Az internet sötét oldala: A dark web és az emberi jogok” című esemény fő kérdésköre az internet átlag felhasználó számára elérhetetlen oldala, a dark web működésének megértése, valamint az ott végbemenő folyamatok emberi jogokhoz való kapcsolódási pontjainak feltérképezése.
2021. 12. 03. 11:42

A hollywoodi legenda az MCC-be látogatott

December 2-án egy nem szokványos beszélgetésen vehettek részt az MCC polgárai a hollywoodi író-producer legendával, Rob Longgal.
2021. 12. 03. 10:18
Közgazdasági Iskola

„Ütésállóbbak” és szolidárisabbak lettünk

5000 milliárd forint hozzávetőlegesen az a nemzeti érték, amivel többet termelhetett volna az ország az elmúlt időszakban, ha nem sújtja a gazdaságot a Covid-járvány. A magyar gazdaság viszonylag gyorsan felállt a válságból – az idei év második felében már meghaladtuk a járvány előtti szintet – ez is bizonyítja, hogy egy működő gazdaságot ért a vészhelyzet. Hogy kik voltak a nyertesei és vesztesei a válságnak, milyen túlélési stratégiát választottak a cégek, és mit tanultak a válságból? Erről beszélgettek az érdeklődők a téma szakértőivel, Szepesi Balázzsal, az MCC Közgazdasági Iskolájának és Vállalkozáskutatási Műhelyének vezetőjével és Pogácsás Péterrel, a Közgazdasági Iskola szenior kutatójával a miskolci MCC képzési központban.
2021. 12. 02. 14:57
Fiatal Tehetség Program

„Ez a hónap az ünnep. Mintha mindig harangoznának, nagyon messze, a köd és a hó fátylai mögött.”

December. Valóban ünnep. Márai Sándor írja: „Gyermekkorunkban e hónap első napján árkus papírra, kék és zöld ceruzával, karácsonyfát rajzoltunk, karácsonyfát, harmincegy ággal. Minden reggel, dobogó szívvel, megjelöltük, mintegy letöröltük e jelképes fa egyik ágát. Így közeledtünk az ünnep felé. E módszerrel sikerült a várakozás izgalmát csaknem elviselhetetlenné fokozni.”
2021. 12. 02. 12:52

„Mindenkinek egyénileg kell végigjárnia a maga útját”

Advent első vasárnapján Pallagi Andrea református lelkésznővel gyújtották meg diákjaink az első gyertyát az MCC adventi koszorúján. A gyertygyújtás témája a "vigasz" volt, Anselm Grün alapján.
2021. 12. 02. 12:32
Ifjúságkutató Intézet

A fiataloknak egyre fontosabb a közösséghez tartozás

Az ifjúságkutatásról volt szó az MCC kecskeméti képzési központ első nyilvános szakmai rendezvényén. A december elsejei eseményen Székely Levente szociológus, az MCC Ifjúságkutató Intézetének és Szociológiai Műhelyének vezetője tartott előadást egy európai viszonylatban is egyedülálló méretű ifjúságkutatás eredményeiről.
2021. 12. 01. 15:35

Az MCC és a Highlights of Hungary közösen keresi és díjazza a kimagasló tehetségeket

Az MCC is azon dolgozik, hogy néhány év múlva a Highlights of Hungary Magyarország és a Kárpát-medence egyik legnívósabb szakmai, társadalmi elismerésévé váljon – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Highlights első közös eseményén. Az immáron 25 éves tehetséggondozó alapítvány Tas vezér utcai központjában tartott rendezvényen Mádai Vivien és Trellay Levente, a Highlights nagykövetei is beszéltek a tehetségek kiválasztásáról és a két intézmény együttműködésének lehetőségeiről.
2021. 12. 01. 12:33
Pszichológia Iskola

Környezet, ember, rendszer – interdiszciplináris kerekasztal-beszélgetés a klímaváltozásról

November 24-én a Pszichológia Iskola által szervezett Környezet - ember - rendszer – interdiszciplináris kerekasztal című háttérbeszélgetés keretében Molnos Zselykével, az Ökopszichológia Intézet vezetőjével, és a természettel való újra-kapcsolódás és ökogyász témák szakértőjével, Litkei Mátéval, az MCC Klímapolitikai Intézetének igazgatójával, valamint prof. dr. Tóth Gergely alternatív közgazdásszal, a humánökonómia és a fenntartható fejlődés szakértőjével találkozhattak a hallgatók. A kerekasztalbeszélgetést a Pszichológia Iskola diákja, Boda Dorka moderálta. Kondi Krisztina tudósítása.
2021. 12. 01. 9:28
Vitaakadémia

Nyílt alkalommal várta az érdeklődőket az MCC Vitaakadémia a félév utolsó budapesti Vitaklubján

A versenyszerű, formális keretek közötti vitázás amellett, hogy a magabiztosságtól kezdve a kritikai gondolkodáson át a nonverbális kommunikációig számtalan képességet fejleszt, rendkívül jó szórakozás és kiváló közösségépítő esemény. Az MCC Egyetemi Programjának diákjai az összes MCC-s egyetemi központban megtapasztalhatták ezt a kéthetente ismétlődő vitaklub-esteken, ráadásul a félév utolsó budapesti alkalma a külső érdeklődők előtt is nyitva állt.
2021. 11. 30. 17:24
Könyvkiadás

Az „Embertelek jogok”-ról az MCC-ben

Nemrég magyarul is megjelent Grégor Puppinck: Embertelek jogok című könyve az MCC Press gondozásában. A tehetséggondozó intézmény Tas vezér utcai központjában tartott könyvbemutatón és kerekaszasztal-beszélgetésen a szerző megosztotta az Európai Unió Bíróságán szerzett tapasztalatait is, ami az emberi jogok átalakulásáról szól.
2021. 11. 30. 17:22
Budapest Lectures

Jog és igazságszolgáltatás az Egyesült Államokban

A texasi Első Fellebbviteli Bíróság bírája, April L. Farris volt a vendége az MCC Budapest Lectures legutóbbi rendezvényének. A Mathias Corvinus Collegium Tas vezér utcai központjában tartott eseményen a vendégelőadóval
2021. 11. 29. 16:18
Őszi Akadémia

Kampányra fel! Az Őszi Akadémia a 2022-es országgyűlési választást helyezte fókuszba

Az MCC Őszi Akadémia programsorozat keretében a 2022-es országgyűlési választást helyezte fókuszba a Társadalom- és Történelemtudományi Iskola november 26-28. közötti rendezvényén.
2021. 11. 29. 13:52

Felkorbácsolja az indulatokat a közösségi média?

Tudni szeretnénk milyen a halál látványa, meg akarjuk tapasztalni a világ borzalmait otthonról, biztonságos környezetből – ez is válasz arra, vajon miért érdekel annyi embert a sok, közösségi médiában megjelenő erőszakos tartalom.
2021. 11. 29. 10:10
Európai Tanulmányok Műhely

Az MCC Rómában: konferencia az Európai Unió jogalkotási hatásköréről

A Mathias Corvinus Collegium és a Centro Studi Machiavelli politikai-stratégiai kutatóintézet rendezett csütörtök este konferenciát a római képviselőházban. A téma az európai uniós jog viszonya volt a tagállamok alaptörvényeivel.
2021. 11. 27. 9:00

MCC Vitázz!

A középiskolai vitaversenyt immár hatodik alkalommal szervezték meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diákjai. Idén több mint kétszeres túljelentkezés mellett választották ki azt a 16 csapatot, amely összemérhette tudását az MCC Tas vezér utcai központjában megrendezett kétnapos versenyen.
2021. 11. 27. 8:00
Klímapolitikai Intézet

Ahol a politikát köbméterben mérik

Mennyire kell felkészülnünk a tartós energiahiányra? Hol rontotta el Európa az energiastratégiát és milyen politikai, geopolitikai és nagyhatalmi játszmák eredményezték mindezt? Milyen jövő vár Európára és Magyarországra a zöld átállás és technológiaváltás fényében? Ezekről a kérdésekről is szó volt a győri MCC szervezésében tartott előadáson és kerekasztal-beszélgetésen.
2021. 11. 26. 15:17
Középiskolás Program

Mátyás király a léghajóban maradt, a többi a vízbe esett

A kulturált párbeszéd és vita is a témák között szerepelt az MCC Középiskolás Program (KP) legutóbbi hétvégi eseményén, amelyet a miskolci képzési központban tartottak. A KP-szombat résztvevői feledhetetlen játékélményben is részesülhettek.
2021. 11. 26. 14:24
Budapest Lectures

A radikalizáció összetett kérdései

A terrorizmus és a radikalizáció volt a témája az MCC Budapest Lectures legutóbbi rendezvényének, amelyen Simon Cottee kriminológussal, a University of Kent tanárával, Calum T. Nicholson, az MCC vendégoktatója beszélgetett.
2021. 11. 26. 10:06

Spirituális iránymutatásra van szüksége a fiatal generációknak

Az információhoz való korlátlan hozzáférés, a bőség, az önmegvalósítás és az egyéniség térnyerésének eszméje távolítja el az embereket a vallásoktól és a hit megélésétől – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi képviseletének rendezvényén. Az eseményen Paul Peter Gilfillan, az skóciai Edinburgh-i Egyetem szociológus docense tartott előadást „Hogyan mozgatják a vallások a világot?” címmel.
2021. 11. 26. 9:25
Ösztöndíjak

Ösztöndíj pályázat az amerikai Quinnipiac Egyetemen történő MBA program elvégzésére

Ismét lehetőség nyílik az MCC és a Hungarian-American Business Leadership támogatásával az amerikai Quinnipiac Egyetemen történő MBA program elvégzésére, melyre szeretettel várjuk a jelentkezők pályázati anyagait.
2021. 11. 26. 8:36
Vezetőképző

A Vezetőképző Akadémia tagjai Debrecenbe látogattak

Nagyon sok pozitív oldala van az MCC-nek, és amit jelenleg szeretnék kiemelni, az a változatosság. A Vezetőképző Akadémia tagjaiként a Debreceni Egyetem vezetésének kihívásaitól kezdve, reptérlátogatáson át a pezsgőkostolóig nagyon sok mindenben volt részünk a Kelet-Magyarországi utazásunk során. Sümegi Zoé Anita írása.
2021. 11. 25. 13:20
Média Iskola

Balog Zoltán tartott előadást az egyház kommunikációjáról

Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, korábbi emberi erőforrások minisztere járt az MCC-ben. A diákoknak arról tartott előadást, hogy hogyan kommunikál az egyház, mi az üzenete és miként maradhat hiteles. Az eseményt követően a püspök úr kötetlen keretek között válaszolt a diákok kérdéseire, így betekintést nyerhettek a színfalak mögé is.
2021. 11. 25. 11:45
Közjogi Műhely

Emberek, adatok, platformok és technológiák - A közeljövő jogi kihívásai

Az MCC Közjogi Műhely szervezésében 2021. november 24-én délután az "Emberek, adatok, platformok és technológiák" címmel megrendezett kerekasztal-beszélgetésben állami szervek, a magánszektor és a tudomány képviselői folytattak párbeszédet arról, hogy a technológiát hogyan lehet az emberek szolgálatába állítani, és általában jövő időben kell-e beszélnünk erről a kérdésről.
2021. 11. 25. 9:45
Versenyek

Hallgatói erőpróba és szakmai vita az Alkotmánybíróság szimulált teljes ülésén

November 10-én, szerdán lezajlott a 2021-es AB§ZIM (Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny) döntője, amelyet mind a versenyzők, mind az operatív stáb részéről másfél éves előkészület előzött meg (a COVID-19 járvány miatti csúszásokra is tekintettel). A verseny az Igazságügyi Minisztérium, az Alkotmánybíróság és a Mathias Corvinus Collegium közös szervezésében megvalósuló, az alkotmányjog iránt érdeklődő joghallgatók számára szervezett lehetőség szakmai tudásuk megmérettetésére.