Hírek

loading...
2023. 03. 24. 14:20
Jogi Iskola, Közjogi Műhely

A választási jog aktuális kérdései Magyarországon - a Jogi Iskola Közjogi Műhelye vendége volt Dr. Téglási András

Dr. Téglási András, 2022. szeptember 30-ig a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, jelenleg az Alkotmánybíróság tanácsadója március 20-án az MCC Közjogi Műhelyében tartott előadást.
2023. 03. 23. 15:37
Szülők Akadémiája

Útmutató felnövő gyermekeinkhez

Kecskemét
Beszélgessünk a kamasz és fiatal felnőtt gyermekeinkkel, értsük meg és támogassuk csalódásaikban, bátorítsuk őket és állítsunk jó példát egészséges kapcsolatainkkal.
2023. 03. 23. 14:49
Szülők Akadémiája

A viharálló családi kapcsolatok 7 titka - dr. Mihalec Gábor előadása Nagyváradon

Nagyvárad
Óriási siker övezte a Szülők Akadémiája keretében Nagyváradra meghívott dr. Mihalec Gábor párterapeuta előadását, aki A viharálló családi kapcsolatok 7 titka címmel tartott teltházas előadást a Mathias Corvinus Collegium (MCC) meghívására.
2023. 03. 23. 14:06
Vezetőképző

Friss diplomásoknak kínál egyedülálló lehetőséget a Mathias Corvinus Collegium -Teljesen megújult a nemzetközi viszonylatban is kimagasló Vezetőképző Akadémia

Budapest
Április 30-ig várja a jelentkezőket idén ősszel induló egyéves intenzív képzésére a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Vezetőképző Akadémiája. Az egyedülálló képzés olyan 28 év alatti motivált, friss diplomás vagy végzős hallgatóknak szól, akik folyékony angol nyelvtudással, valamint legfeljebb hároméves munkatapasztalattal rendelkeznek.
2023. 03. 23. 12:14

A tudatosság ereje

Szombathely
Harmadik alkalommal hívta szakmai beszélgetésre a vármegye pedagógusait a szombathelyi MCC képzési központ. Fehérpataky Balázzsal, az MCC Fiatal Tehetség Programjának igazgatójával az iskolai konfliktusok sokféleségéről, a konfliktuskezelési technikák működőképességéről és a kritika időzítéséről is szó esett a délután során.
2023. 03. 23. 12:04
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

Hatalom és jog a 20. század nemzetközi kapcsolataiban

Budapest
A jog és a hatalom kérdéskörei elválaszthatatlanul összekapcsolódnak. A jognak csak úgy szüksége van a hatalomra, mint fordítva. A fizikai erőszak, valamint a gazdasági és politikai hatalom világában a jognak az a különleges feladata, hogy biztosítsa a hatalommal való visszaélések megfékezését. Arról, hogy ez a kölcsönhatás hogyan valósult meg a 20. század nemzetközi kapcsolataiban Prof. Dr. Christian Hillgruber, a bonni Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Egyházjogi Intézetének igazgatója és Közjogi Tanszékének vezetője adott elő a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar-Német Intézetének 2023. március 22-én mintegy 60 érdeklődő előtt megrendezésre kerülő pódiumbeszélgetésén.
2023. 03. 23. 11:27

Rögös utakon az aranyig

Veszprém
A veszprémi MCC képzési központ nyitott városi rendezvényének vendégei most a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének (röviden: HMSE) két jeles tagja: Nagy Tímea olimpiai bajnok és Jónyer István négyszeres világbajnok asztalteniszező voltak. A moderátori szerepét Füleky András, az Egyesület igazgatója vállalta magára.
2023. 03. 23. 10:56
Budapest Lectures

A hatalom sötét folyosóiról is szólt a legutóbbi Budapest Lectures

Budapest
A hatalom még sohasem volt annyira rejtett, mint manapság – hangzott el a Budapest Lectures rendezvénysorozat legutóbbi eseményén, amelynek Miša Đurković, a belgrádi Európa-tanulmányok Intézetnek igazgatója volt a vendége.
2023. 03. 23. 10:28
Budapest Lectures

A kínai és latin-amerikai gazdasági kapcsolatok dinamikája

Budapest
Kína mára a latin-amerikai országok legfontosabb exportpiacává és az USA után a második legnagyobb áruforgalmi partnerévé vált. Ez volt a témája a Mathias Corvinus Collegium Budapest Lectures előadássorozata legutóbbi eseményének, amelyen Carol Wise, a Dél-Kalifornai Egyetem (USC) politológia és nemzetközi kapcsolatok professzora segítségével további részleteket is megtudhattak az érdeklődők Kína és a latin-amerikai országok gazdasági és kereskedelmi kapcsolatairól és a jövőbeni együttműködési lehetőségekről.
2023. 03. 22. 12:49
Nemzetközi Kapcsolatok Iskola

A volt ukrán külügyminiszter is felszólalt az MCC nemzetközi konferenciáján

Budapest
Húsz országból több mint 100 érdeklődő, köztük számos nagykövet vett részt a Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhely által szervezett nemzetközi konferencián, amelynek fő témája az Európai Politikai Közösség működése volt. Az egésznapos esemény vendége volt a többi között Pavlo Klimkin, volt ukrán külügyminiszter, Romina Kuko albán belügyminiszter-helyettes, valamint Zviad Barkaia, a georgiai kormányzati igazgatás helyettes vezetője is.
2023. 03. 22. 11:09

A magyar inga – A hazai oktatáspolitika és a nagyrendszerek világa – könyvbemutató

Nyíregyháza
Halász Gábor nemzetközi szinten is kiemelkedő oktatáskutató harmadik, regény-szerűen megírt tudományos könyve a magyar oktatáspolitikát helyezi fókuszba „furfangos” stílusban – hangsúlyozta Karádi Zsolt, a beszélgetőtárs.
2023. 03. 22. 10:40
Ösztöndíjak

Hungarian - American Business Leaders Scholarship 2023

Budapest
A Mathias Corvinus Collegium Nemzetközi Igazgatósága és a Quinnipiac Egyetem idén is meghirdeti Hungarian - American Business Leaders Scholarship elnevezéssel pályázatát.
2023. 03. 21. 15:02
Könyvkiadás

Europica Varietas: könyvbemutató az MCC-ben

Budapest
Meg kell értenünk Európát, hiszen csak így tudjuk magunkat megértetni Európával – hangzott el az Europica Varietas könyvsorozat bemutatóján. Az MCC által szervezett esemény egyik vendége Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter volt.
2023. 03. 21. 12:47
Lunch Talks

Nemzetállam és birodalom: Prof. Dr. Michael Sommer előadása

Budapest
Prof. Dr. Michael Sommer, az MCC Magyar-Német Intézetének vendégoktatója, az oldenburgi Carl von Ossietzky Egyetem ókori történelem tanszékének professzora tartott Lunch Talk előadást „Nemzetállam és birodalom” címen. A köszöntőt Dr. Bauer Bence, az intézet igazgatója mondta. Sommer professzor úr előadásán több mint 35 hallgató vett részt.
2023. 03. 21. 10:18
Tanuláskutató Intézet

A gyermekben lévő tehetség kibontakoztatása mindannyiunk közös feladata – Dr. Bagdy Emőke a győri MCC-ben

Győr
Március 6-án ismét megtelt érdeklődőkkel a győri MCC nagy előadóterme, ahol a tavaszi pedagóguskonferencia keretében több szakmai eseményen vehettek részt vendégeink. A rendezvény első felében bemutatkoztak képzési programjaink, majd Fodor Richárd, az MCC Tanuláskutató Intézetének kutatója tartott előadást Természetes intelligencia – 21. századi tanulás címmel. Ezt követően kezdődött Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus asszony előadása, aki a személyiségfejlődés útjáról, a tévutakról és a pozitív esélyekről, valamint a tehetségpotenciálról beszélt a kétszáz fős közönség számára.
2023. 03. 20. 15:16
Migrációkutató Intézet

Amikor megrengett a Föld – Egy földrengés emlékképei

Miskolc
Binda Nikoletta és Mezősi Tamás két miskolci, akik arra tették fel életüket, hogy másokon segítsenek. Nem egyedül teszik ezt: négylábú, hűséges társaik segítenek nekik, akiknek az a legfontosabb az életükben, hogy imádott gazdájuk kedvében járjanak. A két mentőkutyás a törökországi földrengés utáni mentőmunkájáról mesélt, beszélgetőpartnerüket, Sayfo Omart, az MCC Migrációkutató Intézetének munkatársát pedig a katasztrófa gazdasági és társadalmi hatásairól kérdeztük.
2023. 03. 20. 13:39

Társadalmunk fundamentuma: a család!

Debrecen
Március 13-án hétfőn ismét külföldi vendégoktató előadására érkeztek szép számmal látogatók az MCC debreceni képzési központjába. Simon P. Kennedy a család fontosságát, társadalmi valamint politikai helyzetét értékelő gondolatait történelmi távlatokból indítva vezette végig egészen napjainkig, több nemzetet is górcső alá véve. Az ausztrál állampolgárságú szakértő, rögtön az előadás elején megnyerte közönségét, hiszen néhány szóban magyar nyelven mutatkozott be és köszöntötte a jelenlévőket.
2023. 03. 17. 14:47
Janus Pannonius Programév

Ki a Tisza vizét issza, vágyik annak szíve vissza – jótékonysági színházi előadás az MCC-ben

Budapest
Március 15-én a Nemzeti Ünnepünk alkalmából, a Janus Pannonius Program kezdeményezésére egy jótékonysági ünnepi előadásra került sor a budapesti MCC Hunyadi Mátyás termében.
2023. 03. 17. 10:41

A tények ellenére még mindig vannak kétkedők

Szolnok
Vannak halálesetek a történelemben, amiket a tények ellenére sem akarnak elfogadni az emberek. A világon a legjobban kivizsgált gyilkosság, amit John F. Kennedy amerikai elnök ellen követtek el 1963. november 22-én Dallasban. Dr. Hahner Péter történész, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhely vezetője a legalaposabb statisztikákat, vizsgálati eredményeket mutatta be szolnoki előadásán múlt csütörtökön, az előadás utáni kérdésekből mégis kiderült, hogy volt, akit továbbra sem sikerült meggyőzni arról, hogy Lee Harvey Oswald tette, vagy csak és kizárólag ő lett volna az elkövető.
2023. 03. 17. 7:28
Vitaakadémia

Továbbra is zajlanak kétheti rendszerességgel a vitaklubok az MCC-ben

Budapest
A hétfői vitaklub ismét vitára hívta a fejlődni vágyókat. A vitaklub mindenkinek szól, aki tovább szeretne látni a hétköznapi konfliktusaink során alkalmazott eszközeinken és szeretné jobban átlátni az érzelmektől fűtött nézeteltéréseink mögött felmerülő érveket – vagy akár éppen annak a hiányát.
2023. 03. 16. 10:19
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

Oroszország és Európa viszonya – pódiumbeszélgetés Kroll és Theisen professzorokkal az MCC szombathelyi képzési központjában

Szombathely
Az Oroszország és Európa viszonya bizonyossággal az elkövetkező évek meghatározó európai és globális biztonságpolitikai témája marad. Ennek megfelelően nagy érdeklődés övezte a szombathelyi MCC képzési központ március 9-i pódiumbeszélgetését, amelyen mintegy 60 diák és érdeklődő vett részt. A rendezvényen Willi Patzelt moderálásával Prof. Dr. Frank-Lothar Kroll történész és Prof. Dr. Heinz Theisen politológus, akik jelenleg a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének az Európai Együttműködésért vendégoktatói, az ukrajnai háború és Oroszország világban betöltött szerepének égető kérdéseiről beszélgettek.
2023. 03. 16. 10:09
Közgazdasági Iskola

Hiánypótló borászati kutatást végeztek a Közgazdasági Iskola diákjai

Budapest
A Közgazdasági Iskola Elemző Műhelyének tagjai arra keresték a választ, hogy a magyar borászatok esetében melyek a hatékony működés mozgatórugói és hogy milyen birtok és pinceméret mellett érhető ez el.
2023. 03. 16. 8:38
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

Egy lehetetlen barátság - David Ben-Gurion és Konrad Adenauer

Budapest
„Konrad Adenauer és David Ben-Gurion munkássága nélkül aligha képzelhetnénk el a két állam közötti szoros összefonódást. Az 1945-ben lehetetlennek tűnő barátságukból a két ország közötti ‚lehetetlen barátság‘ is szövődött.“
2023. 03. 14. 15:11
Janus Pannonius Programév

A Janus Pannonius Program diákjai a Hungary Helps budapesti központjában

Budapest
A Janus Pannonius Program diákjai tanulmányi kirándulás keretein belül látogathattak el a Hungary Helps budapesti központjába.
2023. 03. 14. 14:13

Brit vs. amerikai – Teltházas „mérkőzés” a miskolci MCC-ben

Miskolc
Melyik a jobb: a brit vagy az amerikai angol? Kiknek van jobb humoruk, a briteknek vagy az amerikaiaknak? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket boncolgattunk a miskolci MCC-ben, és bár a kérdésekre a több mint egyórás vita után sem találtunk válaszokat, az biztos, hogy mindannyian jól szórakoztunk ezen az estén. Az MCC két vendégoktatója, a brit Calum T. Nicholson és az amerikai Stephen Sholl szállt ringbe, hogy megküzdjön egymással, a meccset pedig Thibaud Gibelin francia történész-politológus vendégünk vezette.
2023. 03. 14. 14:03
Jogi Iskola, Nemzetközi Jogi Műhely

Az európai örökség védelmezője vagy az integráció újítója? – tanulmányút az Európai Bíróságon

Luxemburg
Két nap, két tárgyalás, hét előadás és tizennégy előadó: a Nemzetközi Jogi Műhely Luxemburgba látogatott. Az MCC budapesti, vidéki és erdélyi jogász hallgatói vettek részt azon a tanulmányúton, amelynek célja az Európai Bíróság felépítésének, összetételének és hatásköreinek megismerése, valamint azon szerepének megértése volt, amely tankönyvekből nem ismerhető meg. A tanulmányút fontos tanulsága, hogy a diákok nem egy távoli vagy megfoghatatlan intézménybe látogattak, hanem azt a bíróságot fejtették meg, amely saját és közösségük életére komoly hatást gyakorol, de amelynek működését később ők maguk is alakítani tudják.
2023. 03. 14. 11:12
Brüsszel, Erdélyi Politikai Iskola, Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző, Női Közéleti Vezetőképző

Brüsszelben a Közéleti Programok diákjai

Brüsszel
A közéleti programok megalakulása óta először történt meg, hogy mindhárom képzésünk egyszerre, több mint 60 fős delegációval látogatott Brüsszelbe egy tanulmányút keretében 2023. március 5. és 9. között.
2023. 03. 14. 8:09
Brüsszel, Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző

Brüsszelben a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző V. évfolyama

Brüsszel
Háromnapos brüsszeli tanulmányúton vett részt az MCC Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző V. évfolyama.
2023. 03. 14. 7:32
Politikai Filozófia Európai Centruma

Új intézménnyel bővült a Mathias Corvinus Collegium

Budapest
Az MCC új intézménye, a Politikai Filozófia Európai Centruma ismét fel szeretné helyezni Európát a világ filozófiai térképére – hangzott el a Budapest Lectures rendezvénysorozat legutóbbi állomásán, amelyen a nemrégiben megalakult intézmény nyitórendezvénye is volt egyben.
2023. 03. 13. 12:01
Migrációkutató Intézet

Aki járt már háborús övezetben, átértékeli a probléma fogalmát

Debrecen
Fotókiállítással egybekötött pódiumbeszélgetést szervezett a debreceni MCC és a Migrációkutató Intézet március 7-én este az Aranybikában. A Mozgásban: migráció a kamerán keresztül című esemény közönsége bepillantást nyerhetett az újságírás, haditudósítás és a fotográfia világába is Gyurkovits Tamásnak és Jászberényi Sándornak köszönhetően, akik rendszeresen kísérik el az MKI munkatársait is migrációs útvonalakra.
2023. 03. 13. 11:10
Középiskolás Program

KP-s diákjaink berlini és frankfurti tanulmányúton

Az MCC Középiskolás Program Berlint, majd Frankfurtot érintő egyhetes szakmai tanulmányútja során az európai gazdaság-pénzügy és diplomácia került a fókuszba.
2023. 03. 13. 11:09
Középiskolás Program

Alakítsátok Ti a történelmet! – Szombathelyi KP-s diákok az Országos Középiskolai Problémamegoldó Versenyen

Szombathely
2023. március 11-én rendezték meg az Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny (OKPV) regionális fordulóit. A 8 regionális versenyhelyszín egyike a szombathelyi MCC képzési központ volt, ahol 10 háromfős csapat jelent meg, hogy bemutassa az előzetesen elkészített prezentációját a négy főből álló zsűri előtt, két divízióban. Divíziónként 2-2 csapat jutott tovább az országos döntőbe, ahol a 32 legjobb csapat mérkőzik majd meg egymással, a győztes csapat nyereménye pedig egy római utazás lesz.
2023. 03. 13. 10:34

Egy (tér)kép többet mond ezer szónál. De hogyan bírjuk szóra a térképeket?

Budapest
A térképek több mint 25.000 éve segítik a tájékozódást, az ember körülötti világ megismerését és az ismeretek továbbadását. Ám ahhoz, hogy reális képet alkothassunk bolygónk földrajzi adottságairól, társadalmi és politikai folyamatairól, nem elég csupán a jól ismert Európa-centrikus világtérképre hagyatkoznunk. Dr. Szűcs Ádám Imre izgalmas, gondolatébresztő előadásban mutatta meg, mennyi értékes információt szerezhetünk, ha a világtérképet tükrözzük, forgatjuk és más-más országokat helyezünk a középpontjába.
2023. 03. 13. 9:30

A világhírű sztár pszichológus Budapesten – Exkluzív előadást tart Jordan B. Peterson a Sportarénában

Budapest
Hazánkba látogat a világhírű kanadai klinikai sztárpszichológus professzor, Dr. Jordan B. Peterson. A Mathias Corvinus Collegium társszervezésében megvalósuló exluzív előadás 2023. május 9-én, a Papp László Sportarénában kerül megrendezésre.
2023. 03. 10. 13:29
Migrációkutató Intézet

Migration and Integration in Western Europe

Budapest
A Migrációkutató Intézet és a Mathias Corvinus Collegium közös szervezésében megrendezett eseményen Heinrich Kreft az Andrássy Gyula Német Nyelvű egyetem professzora mutatta be Luxemburg történelmét, valamint migrációs politikáját. Kreft beszélgetőtársa Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője volt.
2023. 03. 10. 13:11
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

Globális kudarc? A nyugat az önhittség és az öngyűlölet között

Budapest
A Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért vendége volt Prof. Dr. Susanne Schröter, német etnológus, iszlámkutató és a frankfurti Globális Iszlám Kutatóközpont (FFGI) igazgatója, a frankfurti Goethe Egyetem tanára, aki kritikusan szemléli az integráció körüli vitakultúrát. Vajon a Nyugat a saját kettős mércéje miatt vall kudarcot a jelenlegi válságokkal szemben? Mennyire egységes az állítólagos egység, ha a nemzeti érdekekről van szó? Ezekre a kérdésekre keres választ Susanne Schröter legújabb könyvében, a „Globális kudarc? A Nyugat az elbizakodottság és öngyűlölet között” című legújabb könyvében („Global gescheitert? Der Westen zwischen Anmaßung und Selbsthass”), amelyben a Nyugat mélyreható strukturális problémáját diagnosztizálja.
2023. 03. 10. 12:50
Fiatal Tehetség Program, Középiskolás Program, Szülők Akadémiája

Digitális önvédelem – Exkluzív Szülők Akadémiája Budapesten

Budapest
2023. március 7-én zajlott le a Fiatal Tehetség Program és a Középiskolás Program közös eseménye, az Exkluzív Szülők Akadémiája. Az est meghívott előadója Pöltl Ákos volt, aki Digitális önvédelem – A képernyők hatása a serdülőkori agyfejlődésre és a közösségi média mögött meghúzódó gazdasági manipulációs mechanizmusok címmel tartott előadást.
2023. 03. 10. 10:04
Társadalom- és történelemtudományi Iskola

A szlovák nemzeti lét kezdete

Budapest
Ezerévnyi együttélés után a százesztendős különválás nem tűnik olyan soknak, mégis alig ismerjük északi szomszédunk nemzetté válásának történetét. Több éves kutatás eredményeként született Éhn Laci tényekre és dokumentumokra alapozott, tárgyilagos műve: A szlovák nemzeti lét kezdete, amelyet budapesti központunkban mutattunk be.
2023. 03. 10. 9:40

A függetlenségért vívott harc – A forradalom visszhangja

Nyíregyháza
Az 1848-49-es szabadságharc és forradalom meghatározó mérföldkő a magyar szabadságért és függetlenségért vívott harcban. Ennek állomásai, a csaták hol sikerre, hol kudarcra ítélték e törekvésünket – emelte ki Vinnai Győző a nyíregyházi MCC-ben március 9-én.
2023. 03. 10. 9:32
Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző

Politikai beszédekkel készültek a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző diákjai legújabb képzési alkalmukra

Budapest
A Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző diákjai politikai beszédekkel készültek a harmadik képzési alkalmukra.