Hírek

loading...
2022. 09. 26. 14:57

Hívőnek lenni egy kereszténység utáni korban

Debrecen
Az elmúlt héten sem maradt az MCC debreceni közönsége figyelemfelkeltő előadás nélkül! Rod Dreher "Szent Benedek válaszútján" című könyve jelentette a beszélgetés origóját.
2022. 09. 26. 13:16
Ifjúságkutató Intézet

Mítosz, hogy a fiatalok az ellenzékre szavaznak – Konferencia a magyar fiatalok politikai aktivizmusáról

Budapest
Milyen általános közhelyek élnek manapság a fiatalokról, és mi a valóság? Ezt a kérdéskört járták körül az Ifjúságkutató Intézet konferenciájának résztvevői. A Z-generáció politikai aktivitást, viselkedést vizsgálva kiderült: a 18-21 évesek nagy része felelősségteljes szavazó, 70 százalékuk adta le voksát idén áprilisban, és több mint kétszer annyian (49 százalék) döntöttek a Fidesz-KDNP, mint a baloldali ellenzék (22 százalék) mellett.
2022. 09. 26. 10:59
Election Night

MCC Election Night: olasz választások

Budapest
Az európai politikát is meghatározó választásra került sor a hétvégén Olaszországban, ahol a parlamenti voksoláson a dél-európai "Csizma" lakosai megválasztották új vezetőiket. Az esemény apropóján a Mathias Corvinus Collegium újabb választási esetet szervezett.
2022. 09. 26. 8:26
Jogi Iskola, Nemzetközi Jogi Műhely

Ahol Kelet és Nyugat találkozik: tanulmányút Stockholmban

Stockholm
A Nemzetközi Jogi Műhely szervezésében a Jogi Iskola hallgatói háromnapos tanulmányúton vettek részt Stockholmban. A tanulmányút célja az volt, hogy a hallgatók betekintést nyerhessenek a patinás stockholmi nemzetközi vitarendezés légkörébe, amely egyedülálló történelmi szerepet játszott a Szovjetunió, majd később annak utódállamai és a nyugati államok közötti viták rendezésében. A tanulmányút különös időszerűségét az ukrajnai konfliktus jelenti, amelynek egyik keveset elemzett aspektusa, hogy az európai uniós szankciós politika hatására veszélybe került a stockholmi, és tágabb értelemben az európai választottbíráskodás Kelet és Nyugat közötti vitarendezésekben játszott „híd” szerepe. A hallgatók intézménylátogatásokon és egyetemi professzorok, szakértők, valamint vezető ügyvédek előadásain, a velük való kötetlen beszélgetéseken keresztül tájékozódhattak ezekben a kérdésekben.
2022. 09. 23. 11:52
Migrációkutató Intézet

Közép-Ázsia – Nem csak turista szemmel

Miskolc
Napi kétszeri autómosás és élére állított fűszálak, míg máshol elsivatagosodás. Szürreális Beatles-szoborcsoport a vurstli mellett és Manasz-szobor Lenin elvtárs helyett. Üzbegisztánban, Kazahsztánban és Kirgizisztánban – egykori szovjet tagországokban – tettek szakmai látogatást az MCC Migrációkutató Intézetének munkatársai, akik többek között arra is kíváncsiak voltak, mennyire érezhető ma is ezekben az országokban az egykori nagyhatalom, a szovjet fennhatóság utóhatása, mennyire önállósultak, nyitottak-e a nyugati világ felé, és milyen migrációs problémákkal küzdenek a térségben. A miskolci MCC-ben a személyes élményekkel, fotókkal színesített beszélgetés során mi magunk is úgy érezhettük, mintha mi is ott jártunk volna Közép-Ázsiában.
2022. 09. 23. 11:36
Migrációkutató Intézet

„Forr a világ déli határainknál…”, avagy a nyugat-balkáni migrációs helyzetkép egy órában

Győr
A nemzetközi migráció sok szempontból megközelíthető társadalmi folyamat, mely az elmúlt években figyelmünk homlokterébe került, hiszen 2015-től kezdődően fokozatosan növekedett a hazánkra nehezedő migrációs nyomás. E migrációs folyamatokat vizsgálhatjuk politikai, társadalmi, szociológiai aspektusból, illetve földrajzi, történelmi megközelítésből is. Mi az oka, hogy a világ egyes régióiból milliók indulnak el a „teljes ismeretlenség” irányába? Melyek a legintenzívebb kibocsátó térségei a Földnek? Milyen társadalmi motivációk és gazdasági megfontolások állhatnak a migráció hátterében? Hogyan alakulhat a nemzetközi migrációs helyzet a következő évtizedekben? E kérdések mentén tárták fel a migrációs folyamatok tendenciáit a Migrációkutató Intézet munkatársai, Vargha Márk és Párducz Árpád szeptember 21-én a győri MCC-ben. A rendkívül aktuális téma sokakat megmozgatott, hiszen az előadás nagyszámú közönség jelenlétében zajlott le.
2022. 09. 23. 11:20
Alumni

Alumni Családi hétvége a Zenevölgyben

Felsőörs
Hagyomány teremtő céllal, első alkalommal rendezte meg a Karrierközpont az Alumni Családi hétvégét, szeptember 16-18 között Felsőörsön. A programra az első végzős évfolyamokból is érkeztek Alumnák és Alumnusok, de eljöttek volt diákok Erdélyből is. Mindez azt bizonyítja, hogy az MCC egy egyedülálló és összetartó értékközösség, melynek növekedése folyamatos és immáron határon átívelő.
2022. 09. 23. 9:05
Közgazdasági Iskola

A magyar társadalom elmúlt harminc éve

Budapest
A magyar társadalomtudomány három meghatározó személyisége adott áttekintést a magyar társadalom elmúlt három évtizedéről az MCC kerekasztal-beszélgetésén. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke, Kolosi Tamás, a Tárki alapítója és elnöke, valamint Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Intézetének Igazgatója egyetértett abban, hogy a szabad, piaci alapon működő nyugati világba integrálódás, a nagy válságok és a politikai döntések formálták leginkább hazánk társadalmi viszonyait.
2022. 09. 22. 14:55
Könyvkiadás

Mozaikkockák déli szomszédaink történetéből – Sokcsevits Dénes könyvbemutatója a Pécsi MCC-ben

Pécs
Sokcsevits Dénes, történész, egyetemi docens, a Rubicon intézet tudományos főmunkatársa tartott könyvbemutatót a Mathias Corvinus Collegium pécsi képzési központjában. Szó esett a horvát, szerb és bosnyák történelem főbb állomásairól, társadalmaik nagy kérdéseiről és az e társadalmakban élő közösségek attitűdjéről.
2022. 09. 22. 14:12

„…megőrizni a táguló szemet…”

Szombathely
Hogyan láthatjuk a világot más szemmel? Ezt kérdést járta körül Csepregi Gábor, Kanadában élő filozófus szeptember 21-én, az MCC Szombathelyi központjában tartott előadásában.
2022. 09. 22. 13:27
Lunch Talks

A digitális gazdaság helyzetéről a XXI. században

Budapest
Az MCC Lunch Talks eseménysorozatunk vendégeként Dr. Ács Zoltán, az MCC Visiting Fellowship Program vendégoktatója tartott előadást a digitális gazdaság helyzetéről a XXI. században.
2022. 09. 22. 13:12

MCC az őszi NatCon konferencián

Miami
Az MCC diákokból álló delegációja idén ősszel is ellátogatott a nemzetközi NatCon konferenciára, mely szeptember 11-13 között került megrendezésre az Amerikai Egyesült Államokban, a napfényes államban, Floridában, azon belül is Miamiban.
2022. 09. 22. 8:00

Harmóniában a várossal és a klasszikus épület stílusával – így újulhat meg az Aranybika Szálló

Debrecen
A debreceni városi környezettel harmonizálva, a régi, klasszikus épületrész stílusával összhangban és a modern műszaki elvárásoknak megfelelve újulhat meg az Aranybika Szálló a város szívében. A tervpályázatokat elbíráló szakmai bizottság több értékes pályázatot értékelve hozta meg döntését. A szakemberek szerint az első helyezett pályamű építészeti szempontból valódi választ ad az MCC szellemiségének megjelenítésére és ez teremtette meg leginkább az épített környezettel való összhatást. Ez összhangban áll annak a nemrégiben készített közvélemény-kutatásnak a megállapításával, amely szerint a debreceniek döntő többsége azt szeretné, ha egy a történelmi városképbe illeszkedő, hagyományos építészeti stílusú, felújított Aranybika állna Debrecen főterén.
2022. 09. 22. 7:53

Okos város és innováció

Budapest
„Az okos város kifejezés egyre inkább eltűnőben van, mert a hangsúlyt túlságosan a technológiára helyezték, nem pedig az emberekre. Egyesek szerint, ahhoz, hogy egy város okos legyen, rengeteg szenzorra van szükség, okos forgalomirányításra és légszennyezés mérésére. De az emberek nem ezt akarják. Nem az érdekli őket, hogy okos városban éljenek, hanem az, hogy egy jó, szerethető és élhető városban. Ez az igazi meghatározása az okos városoknak.”
2022. 09. 22. 7:38
Ambassador Talks

Nem vagyunk annyira különbözőek, mint gondolnánk!

Budapest
Mi azt gondoljuk, hogy olyan óriási nagy eltérések vannak svédek és magyarok között, de ez nem így van, a fizikai távolság sem olyan jelentős a két ország között.
2022. 09. 21. 7:48
Diákjaink írták, Középiskolás Program

Digitális önvédelem

Budapest
2022. szeptember 17-e borús reggelén elérkezett a pillanat, amire egész nyáron vártam, hogy megtapasztaljam milyen is valójában a KáPé szombat, az interneten látottakhoz képest.
2022. 09. 21. 7:45

„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak…”, avagy hogyan alakul Európa téli energiaellátása az orosz-ukrán háború árnyékában

Győr
A téli fűtési szezon közeledtével hazánk energiaellátása mindig a közérdeklődés homlokterébe kerül. Idén ez fokozottan érvényesül, hiszen a februárban kirobbant orosz-ukrán háború, illetve az arra válaszul adott Európai Uniós szankciók következményeként csökkent az Oroszországból származó kőolaj és földgáz mennyisége, mely amellett, hogy ellátási problémákat idéz elő, rendkívüli mértékben felhajtja az energiaárakat is. E negatív tendencia fokozottan érvényesül a közép-európai régióban, ahol a szükséges földgáz és kőolaj túlnyomó része Oroszországból érkezik csővezetékeken. Mondhatjuk, hogy az európai szankciók leginkább e régió országaiban, köztük hazánkban éreztetik negatív hatásaikat. Az orosz-ukrán háborúról és az európai szankciós politika részleteiről, valamint Európa jövőbeni lehetséges energetikai diverzifikációjáról hallhattak azok, akik szeptember 15-én ellátogattak a győri MCC-be, ahol Toldi Ottó, az MCC Klímapolitikai Intézetének kutatásvezetője, Vigóczki Máté, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója, valamint Simon Gábor, a Széchenyi István Egyetem adjunktusa egy panelbeszélgetés keretében ismertették a téma aktualitásait a nagyszámú közönségnek.
2022. 09. 20. 7:40
Technológiai Jövők Műhely

A privátszféra a digitális korban, mint a személyes információk feletti hatalom forrása

Budapest
Mi köze van az ingyen pizzának az adatvédelemhez? Mire lehet arról következtetni, ha valaki huzamosabb ideig nem posztol? Ezekre a kérdésekre kaphattak választ az MCC diákjai, a személyes adatok védelméről szóló előadáson a Scrutonban.
2022. 09. 19. 13:52
Fiatal Tehetség Program, Középiskolás Program

Nyilvános KP Szombat a debreceni középiskolásoknak

Debrecen
A tanév első KP szombatja bővelkedett az izgalmas témákban: MCC-s életpálya, klímaváltozás és pénzügyileg fenntartható öko-problémamegoldás.
2022. 09. 19. 12:59
StoryLab Műhely

A Gyűrűk ura rendezőjének mestere Budapesten tart szemináriumot

Budapest
Robert McKee november 15. és 17. között a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében hazánkba látogat. Hollywood legkeresettebb forgatókönyvíró- oktatója háromnapos, STORY Seminar nevű előadását és mesterkurzust tart diákoknak és érdeklődőknek. A mintegy négy évtizede indult kurzus Los Angelestől kezdve Sao Paolon keresztül Sydney-ig, a mai napig teltházzal működik. A Köbli Norbert forgatókönyvíró által vezetett új MCC műhely, a Story Lab meghívására érkező amerikai szaktekintély a filmkészítés mesterségébe és kulisszatitkaiba vezeti be hallgatóit, immáron Budapesten is.
2022. 09. 19. 12:51
Diákjaink írták, Vezetőképző

„A kapus lét szépsége, hogy a csapatsporton belül egyénileg kell küzdened” - Beszélgetés Gergely Istvánnal

Budapest
Az 2022/2023-es tanév első MCC Vezetőképző Klubjának vendége Gergely István volt. Másfél órát volt lehetősége a Vezetőképző Akadémia hallgatóinak beszélgetni az olimpikonnal, megismerni a karrierjét, gyermekkorát, sikereit és megéléseit. A beszélgetés vidám hangulatban telt, István őszintén mesélt a tapasztalatairól, az utolsó fél órában pedig a hallgatóság kérdéseit is nyitottan válaszolta meg.
2022. 09. 19. 11:00
StoryLab Műhely

A filmkészítés kulisszái mögött

Szeged
A filmkészítés praktikáihoz nyújtott betekintést az MCC szegedi központjában Köbli Norbert Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró, az MCC Story Lab vezetője. Az előadó közvetlensége okán a nagy létszám ellenére is egy interaktív, kifejezetten informatív szemináriummá vált az esemény, ahol az előadó kérdéseire őszintén válaszoltak a hallgatók, és Köbli Norbert is ugyanilyen őszintéséggel válaszolt nekik saját munkamoráljáról, arról, hogyan építette fel saját forgatókönyvírói technikáit.
2022. 09. 19. 10:28
Gazdaságpolitikai Műhely

Bitcoin és kriptovaluta mint a jövő fizetőeszközei?

Zalaegerszeg
Kriptovaluta-befektetés, digitális bankszámla, bitcoin bányászat, blokkláncok – a zalaegerszegi MCC-ben Sebestyén Géza, a Gazdaságpolitikai Műhely vezetője beszélt arról, hogy vajon az arany digitális alternatívájának, a jövő befektetésének tekinthető-e a bitcoin.
2022. 09. 19. 10:20

Politika és stílus – stílusos politikus, avagy Schiffer Miklós előadása a győri MCC-ben

Győr
Az öltözködés, az ember ruházata mindig is fontos volt a tekintetben, hogy az ember mindennapokban önmagát kifejezze a környezete számára. Ez még inkább érvényesül a politika világában, ahol az öltözködés egyben a hivatalos protokoll részét is képezi. Gondoljunk csak a brit királyi dinasztiára vagy az egyes országok vezetőire, kiknek ruházata, öltözködési stílusa részét képezi az általuk képviselt közösség megjelenésének. Ezen öltözködési mintákat ismerhették meg azok, akik szeptember 13-án ellátogattak az MCC győri képzési központjába, ahol Schiffer Miklós nemzetközileg elismert divatszakértő tartott előadást Politika és stílus címmel. Az eseményen több, mint 170 érdeklődő vett részt, kiknek a rendezvény után alkalmuk nyílt személyes kérdéseiket is feltenni a szakember számára.
2022. 09. 19. 8:30
Ifjúságkutató Intézet

Ifjúságkutató konferencia – Pillanatkép a fiatalok politikai részvételéről és aktivizmusáról

Budapest
Az Ifjúságkutató Intézet a fiatalok, első szavazók politikai részvételéről és aktivizmusáról szóló konferenciát szervez szeptember 22-én Budapesten. Az eseményen a téma egyik szakértője, a HENDAL közvéleménykutató igazgatója, Marijana Plovanić is megosztja gondolatait a témával kapcsolatban. Az érdeklődők többféle aspektusból is betekintést nyerhetnek a magyar Z-generáció politikai viselkedésébe, valamint képet kaphatnak a horvát fiatalok ilyen irányú beállítottságáról is.
2022. 09. 19. 7:30
Középiskolás Program

Indul az MCC Középiskolás Ösztöndíjprogramja

A Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Programja szerepet vállal a társadalomtudományok iránt érdeklődő, a jelen és jövő problémáit kutató, innovatív és kreatív fiatalok képzésében. A kiemelkedően tehetséges és szorgalmas középiskolás tanulók számára 2022 őszén meghirdetjük az MCC Középiskolás Ösztöndíjprogramját.
2022. 09. 16. 18:09
Egyetemi Program

Brüsszelben hoz létre új központot az MCC

Budapest
Magyarország tudásnagyhatalommá nőtte ki magát, amelyben nagy szerepet vállal az MCC – hangsúlyozta Orbán Balázs, kuratóriumi elnök a Mathias Corvinus Collegium (MCC) évnyitóján. A szeptember 16-án, az MCC budapesti központjában tartott ünnepségen Szalai Zoltán főigazgató az MCC terveiről szólva bejelentette, képzési központot hoznak létre idén Brüsszelben, bekapcsolódva ezzel az Európai Unió központjának pezsgő vérkeringésébe.
2022. 09. 16. 14:18
Migrációkutató Intézet

Az Európába vándorló fiatal muszlimok könnyebben radikalizálódhatnak – Sayfo Omar a pécsi MCC-ben

Pécs
Sayfo Omar, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója a Mathias Corvinus Collegium pécsi képzési központjában tartott előadást Iszlám: a háború vagy a béke vallása? címmel. Beszélt az iszlám kialakulásról, pontosította az iszlám vallás, az iszlamizmus és a politikai iszlám fogalmát, végül az Európában élő muszlim közösségeket témáját érintette.
2022. 09. 16. 14:16
Diplomáciai Műhely

Diplomácia háborúban – Új kihívások az üzleti diplomácia terén

veszprém
Nagy érdeklődés övezte a veszprémi képzési központ első őszi, szakmai rendezvényét.
2022. 09. 16. 12:38
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

Magyarország és Németország – Miben hasonlítunk és miben különbözünk?

Miskolc
A magyar-német kapcsolatok több mint ezer évesek, és bár számos kulturális és történelmi szál köti össze a két országot, a viszony nem mindig zökkenőmentes. Más nyelvet beszélünk és más a gondolkodásmódunk, de ahhoz, hogy jól működő gazdasági és politikai kapcsolatok épüljenek ki a két ország között, fontos, hogy megértsük egymást. Ezt a célt szolgálja az MCC Magyar-Német Intézete is, amelynek vezetője, Bauer Bence a két ország viszonyáról, a hasonlóságokról és különbségekről beszélt a miskolci MCC-ben.
2022. 09. 16. 11:54
Közgazdasági Iskola

A jövő pénzei vagy kiváló befektetési lehetőségek?

Székesfehérvár
„Bitcoin és kriptopénzek - Mik ezek? A jövő pénzei vagy kiváló befektetési lehetőségek?” címmel tartott előadást Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője 2022. szeptember 14-én (szerdán) a Mathias Corvinus Collegium székesfehérvári képzési központjában.
2022. 09. 16. 11:46
Migrációkutató Intézet

Lengyel, magyar – két jó barát?

Debrecen
A lengyel-magyar kapcsolat történelméről, jelenéről és jövőjéről hallhattak előadást az érdeklődök Debrecenben.
2022. 09. 16. 10:26
Műhelytagság

26 új műhelytag és 11 junior kutató kezdte meg tanévét az MCC-ben

Budapest
26 új műhelytag és 11 junior kutató kezdte meg a tanévet az MCC Műhelytagság és Junior Kutatói Program keretében. A posztgraduális képzések célja, hogy a diákok megtapasztalhassák, milyen is a mindennapokban a kutatói és tudományos pálya.
2022. 09. 16. 9:49
Középiskolás Program

Választójog, légszennyezés, olimpiai játékok – Elstartolt az idei KP-s tanév a miskolci MCC-ben!

Miskolc
Izgalmas témákkal, szuper előadókkal, a viszontlátás örömével indult az új KP-s tanév a miskolci MCC-ben. Amellett, hogy egy kellemes délutánt tölthettek újra együtt KP-saink, sok újat is tanulhattak a demokratikus választójogról, a városok légszennyezéséről és az olimpiák történetéről.
2022. 09. 15. 7:53
Erdélyi Politikai Iskola, Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző, Közéleti programok, Női Közéleti Vezetőképző

Már lehet jelentkezni az MCC Közéleti Programjaira!

Idén is elindítja közéleti programjait a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A Női Közéleti Vezetőképzőre, az Erdélyi Politikai Iskolába és a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképzőre október 15-ig jelentkezhetnek mindazok, akik szeretnének jobban elmélyülni a politika és a közélet világában.
2022. 09. 14. 14:56
Társadalom- és történelemtudományi Iskola

Indulás és érkezés

Szeged
Mi történt az első világháború előtt? Miért érezte a magyar nép szükségesnek, hogy elhagyják hazájukat?
2022. 09. 14. 14:29
Lunch Talks, Tudásközpont

A Budavári Palota II. világháború utáni története

Budapest
Az MCC Lunch Talks rendezvénysorozat első hétfőjén új műhelyvezetőnk, Erhardt Gábor, Ybl és Pro Architectura díjas építész, az MCC Építészet és Emlékezet Műhely vezetőjének bemutatkozó előadására került sor.
2022. 09. 14. 10:09
Egyetemi Program

Bemutatkoztak az új MCC-s diákok

Budapest
Az idei tanévet 6000 diákkal kezdi meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) falai között. Budapesti egyetemistáink több mint 300-an vannak. Hozzájuk csatlakozott most 114 diák, akik az Egyetemi Program rendezvényén mutatkozhattak be.
2022. 09. 14. 7:36
Budapest Lectures

Kiszámíthatatlan időszak jön a befektetések területén is

A mai változó pénzügyi világ útvesztőiben próbáltak eligazodást adni azok a szakemberek, akik részt vettek az MCC keddi kerekasztal-beszélgetésén. Az eseményen Derek Horstmeyer, a George Mason Egyetem pénzügyi professzora, Kadocsa Péter, az AEGON Asset Management vezérigazgatója és Oláh Márton, a Diófa Asset Management Igazgatósági tagja egyaránt azt hangsúlyozták, hogy az elmúlt hónapok legfőbb tanulságaként még a legváratlanabb helyzetekre is gondolni kell, ha pénzügyeinkről van szó.
2022. 09. 13. 9:14
Budapest Fellowship Program

Harmadik évébe lép a Budapest Fellowship Program – Széchenyi amerikai leszármazottja is Magyarországon kutat

Újabb négy amerikai kutató érkezik Magyarországra, hogy a Budapest Fellowship Program (BFP) keretében tíz hónapon keresztül hazánkban kutassanak, oktassanak, valamint kulturális és szakmai eseményeken vegyenek részt. A BFP -ről és az új kutatókról sajtótájékoztatón számoltak be a program szervezői.