Hírek

loading...
2024. 02. 29. 9:39

A demokrácia kihívásai

Debrecen
„Induljunk ki abból, hogy a demokrácia mégsem tűnik olyan jónak, ahogyan azt gondoljuk” - kezdte előadását Prof. Dr. Peter Nitschke politológus, a Vechtai Egyetem professzora az MCC debreceni képzési központban tartott szakmai előadásán.
2024. 02. 28. 15:42
MCC Budapest Summit

A család szerepéről is szó volt az MCC nemzetközi konferenciájának második napján

Budapest
A család a legerősebb intézmény, amely megvédheti a gyerekeket és a társadalmat a totalitárius trendekkel szemben – hangzott el az MCC Budapest Summit on Education nemzetközi oktatási konferencia második napján. A két nap alatt mintegy 500 főt vonzó eseményre a világ több, mint 15 országából több, mint 50 külföldi előadó érkezett, hogy megvitassák az oktatás legégetőbb kérdéseit.
2024. 02. 28. 14:39

Hazaszeretet a zene tükrében

Nyíregyháza
2024. 02. 27. 16:08
MCC Budapest Summit

A műveltség a kultúraátadás feltétele! – kezdetét vette az MCC Budapest Summit

Budapest
Műveltség nélkül nem adódik tovább az, amit fontosnak és értékesnek tartunk az előttünk álló generációk tapasztalataiból – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi konferenciáján, amelynek célja az oktatás legégetőbb kérdéseinek megválaszolása, valamint jövőjének, várható jelenségeinek vizsgálata. Két nap alatt több mint 15 országból 50-nél is több előadó fejti ki gondolatait, a többi között olyan neves szakemberek, mint például Nicholas Tate történész, író, Angela Gandra, a brazil Család és Emberi Jogok Minisztériumának korábbi családügyi államtitkára, valamint Fernando Griffith, volt paraguayi kulturális miniszter.
2024. 02. 26. 15:04
Nemzetközi Jogi Műhely

Donald Trump elnökké választása nagyobb mozgásteret adna Európának

Budapest
„Történelmi tapasztalat, hogy Európának mindig nagyobb mozgástere volt, amikor republikánus adminisztráció irányította a Fehér Házat. Emellett Donald Trump sajátos megközelítése miatt, ha ismét megválasztják elnöknek, akkor az európai együttműködésnek saját kezébe kellene vennie a problémáit” – mutatott rá Matthieu Grandpierron a Budapest Lectures beszélgetésen. Az európai stratégiai autonómia kérdéseiről és kihívásairól az ICES-Vendée Katolikus Egyetem politológia tanszékének vezetője és Sándor Lénárd, az MCC Nemzetközi Jogi Műhely vezetője beszélgetett.
2024. 02. 26. 13:35
Klímapolitikai Intézet

„Szemét kérdés” – A hulladékszabályozás aktualitásai

Budapest
2024. 02. 26. 11:14
Nemzetközi Jogi Műhely

Minél nagyobbra nő az Európai Unió, annál inkább tiszteletben kell tartania tagországai sajátosságait, kultúráit és identitását

Az európai civilizációs örökség és az európai együttműködés jövője előtt álló kihívásokat vitatták meg hazai és külföldi szaktekintélyek a Mathias Corvinus Collegium (MCC) rendezvényén. A Reclaiming our European Future című nemzetközi konferenciára Európa számos országából érkeztek neves jogászprofesszorok, politikatudósok és a nemzetközi kapcsolatok szakértői, köztük Rocco Buttiglione korábbi olasz miniszter és Anne-Marie Le Pourhiet, francia alkotmányjogász.
2024. 02. 23. 16:13
Geopolitikai Műhely

A XXI. század krízise: A háború kora?

Keszthely
2024. 02. 23. 16:01
Geopolitikai Műhely

A krízisek közepette is biztonságos és stabil országban élünk

Zalaegerszeg
2024. 02. 23. 15:16
Fiatal Tehetség Program, Középiskolás Program

Szeretet és kontroll

Szombathely
„A felelősség azzal a pillanattal kezdődik, amikor úgy döntünk, hogy gyermekünk lesz”
2024. 02. 23. 14:24

Böll: "Mindegy, hogy ki nyeri a háborút, csak legyen vége!"

Pécs
Óriási sikerrel mutattuk be Szederkényi Olga dokumentumfilmjét, a Böll közlegény megmentését Pécsen!
2024. 02. 22. 14:57

A sajtó elsősorban érdekek és kevésbé értékek mentén ír egy országról

Pécs
„Egy országról három forrásból tájékozódunk. Saját tapasztalat útján, szájhagyomány útján, vagyis hallomásból, illetve az írott és olvasott sajtó alapján. Kétségtelen, hogy ennek van a legnagyobb súlya.” – Mondta tegnap esti rendezvényünkön Szalay-Berzeviczy András, a TranzPress kiadó ügyvezető igazgatója. A kötet szerzőjével Gali Máté, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola kutatótanára beszélgetett.
2024. 02. 22. 14:50
Vitaakadémia

MCC Vitaakadémia, Trénerképzés

Budapest
2024. 02. 22. 13:23

A történelem emberi tragédiáinak megismerése erősíti emlékezetkultúránkat?

Pécs
Hétfő este teltházzal zajlott a „Hadifogoly magyarok a nagy háborúban” című kiállítás finisszázs rendezvénye, filmvetítéssel egybekötött szakmai esemény a pécsi Művészetek és Irodalom Házában. Az érdeklődők zsúfolásig megtöltötték a rendezvénytermet.
2024. 02. 22. 13:21
Tanuláskutató Intézet

A mérés-e még a kérdés?

Szombathely
2024. 02. 22. 11:34

Amiről eddig nem beszéltek: az eutanázia legalizálásának széleskörű hatásai és veszélyei

Az eutanáziáról, a halálhoz való jogról és annak lehetséges következményeiről tartottak tanulságos kerekasztal-beszélgetést a Mathias Corvinus Collegiumban az Alkotmánypolitikai Műhely szervezésében.
2024. 02. 22. 10:59
Brüsszel, Tanuláskutató Intézet

"Reclaiming Classical Education" konferencia

Brüsszel
Két napon át különböző hátterű oktatók, filozófusok és jogvédők gyűltek össze, hogy megvitassák a szellemi szigor és a kulturális örökség elveinek sürgős érvényre juttatását modern oktatási környezetünkben.
2024. 02. 21. 16:21
Média Iskola

Történelem és személyes pillanatok

Debrecen
Egyszerre volt komoly és humoros, történelmi és személyes, tényszerű és részletekbe menő az a beszélgetés, melyen Kálnoky Borist, az MCC Médiaiskola vezetőjét kérdeztük Őseim földje című könyve kapcsán, amelyben a Kálnoky család több generációra visszatekintő, szerteágazó története bontakozik ki előttünk.
2024. 02. 21. 14:06

PISA-felmérés: fontos adatokat nyerhetünk, de nem lehet sorsdöntő a végeredmény

Budapest
„A PISA-felmérés eredményei fontos tanulságokkal szolgálnak, ám okosan kell őket értékelni, nem szabad túlzott jelentőséget tulajdonítani nekik” – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium budapesti központjában tartott szakmai rendezvénye, amelyen a felmérés történetéről, hatásairól, előnyeiről és veszélyeiről tartottak kerekasztal-beszélgetést.
2024. 02. 21. 14:01
Fiatal Tehetség Program

A Zalai FIT-esek mikrofont ragadtak – élményprogram az Egerszeg Rádiónál

Zalaegerszeg
Az MCC Fiatal Tehetség Programja törekszik arra, hogy az elméleti oktatás mellett a diákok belekóstolhassanak a munka világába is annak érdekében, hogy az MCC képzési ívén haladó fiatal nem csak a legképzettebb, hanem a helyes választásainak köszönhetően boldog, megelégedett felnőtté váljon.
2024. 02. 19. 9:46
Klímapolitikai Intézet

Kritikusan, nem szkeptikusan: az éghajlatváltozás

Debrecen
2024. 02. 16. 14:31
Irodalmi Műhely

Utazás a négy fal között – Tibor Fischer könyvbemutatója a győri MCC-ben

Tibor Fischer, az MCC Irodalmi Műhelyének vezetője tartott könyvbemutatót az Utazás a négy fal között című regényéről az MCC győri képzési központjában. Érdekes beszélgetésnek lehettünk részesei, melyben a szerző az említett könyvén túl az életéről is mesélt nekünk. Elmondta, hogy szülei magyar származásúak és 1956-ban emigráltak az Egyesült Királyságba. Az Utazás a négy fal között című regényében pedig egy magyar szereplő is helyet kapott a történetben.
2024. 02. 16. 12:17

Európa domináns szerepben?

Miskolc
A 20–21. század fordulóján a nyugat-európai ember általános elbizonytalanodása figyelhető meg, és ez a tendencia új kihívásokkal szembesítette az európai történetírást is: el kell helyezni Európát a globalizálódó világban, és számos tévhitet el kell oszlatni – hangzott el a miskolci MCC-ben múlt héten megrendezett nyilvános pódiumbeszélgetésen. Az Európa múltjáról és jelenéről szóló izgalmas ismereteket két történész - Tózsa-Rigó Attila, a Debreceni Egyetem docense, és Hahner Péter, az MCC-Rubicon Történettudományi Intézet vezetője - osztotta meg a közönséggel.
2024. 02. 14. 15:08

Út az élvonalba – Pedagógiai módszerek jelene és jövője Pedagógus konferencia

Kaposvár
Pedagógusok látogattak el az MCC kaposvári központjába. Célunk, hogy az MCC hidat képezzen a pedagógia és a tehetséggondozás világa között, közös pontot teremtve a helyi és környékbeli oktatási intézmények rendszerében. Ennek érdekében egyik kiemelkedő feladatunknak tekintjük, hogy a pedagógusok számára is – aktuális témákban – szakmai programokat szervezzünk, ilyen nap volt ez is.
2024. 02. 14. 13:05

Mi tartja össze Európát?

Veszprém
A konzervatív ideológia nyugati válsága mögötti okokról és a keresztény értékrendről beszélt többek között a veszprémi MCC-ben tartott előadásában Frank-Lothar Kroll, a Chemnitzi Műszaki Egyetem professzora.
2024. 02. 13. 11:49
Budapest Lectures

Magyarország stratégiai vonzereje: Perspektívák Kínából

Budapest
Tavaly Kína lett a világ legtöbb autót gyártó és exportáló országa - hangzott el az MCC Budapest Lectures programsorozatának legutóbbi eseményén, amelyen Xin Song, a Sinnvoll agytröszt alapítója és gazdasági kérdések szakértője adott betekintést többi között a kínai cégek magyarországi kilátásairól.
2024. 02. 09. 11:05
Egyetemi Program, Jogi Iskola, Közgazdasági Iskola, MCC-Mindset Pszichológia Iskola, Média Iskola, Nemzetközi Kapcsolatok Iskola, Társadalom- és történelemtudományi Iskola

Tanulj a legjobbaktól a legjobbak között - Indul a jelentkezés az MCC Egyetemi Programjába!

Első éves egyetemisták jelentkezését várja a Mathias Corvinus Collegium (MCC), amelynek Egyetemi Programja Budapest mellett Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett és Szegeden is elérhető. A Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézményében működő hat Iskolába (Jogi Iskola, Közgazdasági Iskola, MCC-Mindset Pszichológia Iskola, Média Iskola, Nemzetközi Kapcsolatok Iskola, Társadalom-, és Történelemtudományi Iskola) felvételt nyert hallgatók egy szakmailag kiváló, motiváló és összetartó közösséghez csatlakozhatnak és rengeteg nemzetközi tapasztalatot szerezhetnek. A budapesti képzésre március 17-ig, míg a vidéki központok képzéseire április 14-ig lehet jelentkezni.
2024. 02. 09. 8:58

Egy Huszárvágással az új világrend felé – Orbán Balázs könyvbemutatója a győri MCC-ben

Budapest
A világrend átalakulóban van és ahhoz, hogy mi magyarok e kialakuló új világban sikeresek legyünk, huszárvágások sorára van szükség a politikai stratégiaalkotásban. A huszár maga is egy magyar találmány, ha úgy tetszik egy magyar hadászati innováció, a huszárvágás pedig magában foglalja azt az attitűdöt és gondolkodásmódbeli találékonyságot, ami a magyar embereket és ezáltal a magyar történelmet jellemzi. E bevezető gondolatokkal kezdte nagy létszámú közönség előtt Orbán Balázs legújabb könyvének bemutatóját a győri MCC-ben, ahol a szerzővel Dr. Fekete Dávid, az MCC győri képzési központjának vezetője beszélgetett. Orbán Balázs elmondta, hogy a legnehezebb a könyv címének kitalálása volt, hiszen véleménye szerint fontos, hogy az magában foglalja a magyar stratégiaalkotás leleményességét és egyúttal rávilágítson magának a stratégiának a lényegére is. A szerző szerint az összeköttetés, vagy idegen szóval konnektivitás az, amely Magyarország számára létfontosságú a XXI. században ahhoz, hogy tartósan a fejlett országok sorába kerüljön és regionális középhatalommá váljon.
2024. 02. 08. 14:36

Hidat építünk a határon túli és az anyaország területén élő magyarság között

Pécs
Tegnap esti rendezvényünkön, Sullivan Ferenc, az Ifjúságkutató Intézet kutatója tartott izgalmas előadást „népszámlálás után – Merre tovább vajdasági magyar fiatalok” címmel. A rendezvény egy kerekasztal beszélgetéssel folytatódott.
2024. 02. 07. 15:16
Ifjúságkutató Intézet, Tanuláskutató Intézet

„A-tól Z-ig – Generációk találkozása a holnap tantermeiben” Pedagógus konferencia a miskolci MCC-ben

Miskolc
Az „alfa generációnak” nevezett, ma iskoláskorú fiatalok azok, akik kisgyermekként megtapasztalták a Covid-járvány hatásait, és számukra az online lét, a közösségi média és a technológia már életmód. Hogyan tudjuk ezt a generációt jól nevelni, megfelelően oktatni? Erre a kérdésre kerestük többek között a választ szakértő vendégeinkkel a miskolci MCC-ben megrendezett egész napos pedagógus konferencián.
2024. 02. 06. 11:13
Ifjúságkutató Intézet

A kulcsfontosságú szülői minta

Szeged
Digitális fogyókúra – otthoni digitális szabályok gyermekeink mentális egészségéért! címmel tartotta előadását az MCC szegedi képzési központjában Pöltl Ákos, az Ifjúságkutató Intézet kutató szakértője, aki évek óta oktat fizikai és digitális önvédelmet, mert vallja, hogy készségszintű tudás kell ahhoz, hogy a fiatalok biztonságosan mozoghassanak mindkét világban.
2024. 02. 01. 16:20
MCC-Rubicon Történettudományi Műhely

A cél érdekében bármit? Forradalmak diktátorai

Miskolc
Forradalmárok. Kiválasztottak vagy magukat önhatalmúlag annak tartó hataloméhes emberek? Miért váltak a nagy forradalmak vezetői diktátorokká? A cél érdekében akár emberek százezrei, sőt milliói is feláldozhatók? Ezeket a kérdéseket boncolgattuk Dr. Hahner Péter történésszel a miskolci MCC-ben, ahol teltház fogadta a nagy forradalmak és a diktátorok ismerőjét.
2024. 02. 01. 12:50
Ifjúságkutató Intézet, Közjogi Műhely

Jobb világot hagyjunk magunk mögött

Szombathely
2024. 02. 01. 10:09
Európai Tanulmányok Műhely

Spanyolország ostrom alatt: Konzervatív válaszok az államcsínyre

Budapest
2024. 01. 31. 13:33

„Ha nem tudjuk, honnan jöttünk, akkor a jövőben is nehezen haladunk”

Békéscsaba
Hazakeresésről, kötődésről, és életutakról szól Boris Kálnoky – Őseim földje című könyve, amelyet a szerző az MCC békéscsabai képzési központjában mutatott be január végén. A kötet olyan emberi sorsokat ábrázol a Kálnoky család tagjain keresztül, akiknek érzelmeivel, dilemmáival, gondolataival könnyen azonosulhat az olvasó.
2024. 01. 31. 13:11

AI, Állj! - A mesterséges intelligencia társadalmi hatásai

Debrecen
Az AI-t akarva akaratlanul is minden nap használjuk, de tudjuk-e, hogy mennyire veszélyes és végtelen? - tette fel a kérdést két előadónk, Székely Levente, az MCC Ifjúságkutató Intézetének igazgatója, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola Szociológiai műhelyének vezetője és Radnai Fanni, az MCC Ifjúságkutató Intézetének junior kutatója a mesterséges intelligenciát fókuszba állító előadásunkon.