A Mathias Corvinus Collegium tudásbázisa

Gazdaság

2023. 06. 20. 20:02
Szerző: Litkei Máté

Az energiaválság még nem ért véget

A június közepe rendkívül mozgalmas időszak volt a gázpiacon.
2023. 03. 02. 20:06
Szerző: Moldicz Csaba

Az akkumulátor-gyártás elleni érvekről – röviden

Az elmúlt időszakban nagy port kavart a CATL kínai vállalat Magyarországra, Debrecenbe tervezett beruházása. A tervek szerint a 7,3 milliárd eurós beruházás kb. 9 ezer állást hozna létre Magyarországon.
2022. 10. 04. 10:10
Szerző: Szepesi Balázs

Örvényen át vezet az út a túlsó partra - Gondolatok az háború gazdasági hatásait elemző MCC konferencia után

Borús képet vázolt fel a háború gazdasági hatásaival kapcsolatban az MCC nemzetközi konferenciája, a Budapest Summit.
2022. 09. 26. 10:20
Szerző: Márton Gergely

Röviden a Közös agrárpolitika (KAP) fontosabb kérdéseiről

Az Európai Unión belül az agrárgazdaság, mint különálló szektor állandóan napirenden van.
2022. 08. 11. 9:32
Szerző: Sullivan Ferenc

Készpénz vagy kártya – Miért fontos, hogy a kérdés nyitott maradjon?

Az elmúlt évtized során Svédország volt a legismertebb példája annak a társadalmi kísérletnek, amely a készpénz bankkártyák és mobilalkalmazások általi felváltását célozta.
2022. 07. 28. 8:00
Szerző: Vaskó Balázs

Hogyan teremt értéket az e-business?

Az elektronikus üzlet (e-business) a világgazdaság egyik fő ereje.
2022. 06. 01. 14:57
Szerző: Szepesi Balázs

Azért Te viszed, mert Te nem roppansz bele – gondolatok az extraprofitadó kapcsán

Mit is jelent az extraprofit adó? A cikk ennek a fogalomnak a közgazdasági hátterét mutatja be.
2022. 03. 04. 19:13

A végső szó mindig a közönségé, avagy Magyarország elveszített 12 éve

A magyar lakosság egyértelmű véleményt mondott az elmúlt húsz év gazdaságpolitikájáról. Melyik kormány esetében volt kedvező a népítélet, mikor mentünk előre és mikor maradtunk le?
2022. 01. 26. 10:30
Szerző: Balázs Marcell

Milyen szerepet tölt be Svájc a nemzetközi pénzügyi ökoszisztémában?

Habár sokan ismerik a svájci banktitkot, kevesek számára világos törvénybe iktatásának történelmi háttere és folyamata.

Sorsok a számok mögött: az élelmiszerár-stop bevezetésének szociológiai háttere

A kelet-európaiak fizetésük nagyobb hányadát költik élelmiszerre mint a nyugatiak.
2022. 01. 25. 17:25
Szerző: Sallai Dóra

Hogyan befolyásolja a kis- és középvállalkozások hitelkérelmeinek az elutasítását a vállalat kora?

Arra a kérdésre keressük a választ, hogy milyen nem pénzügyi tartalommal rendelkező tulajdonságok játszhatnak szerepet a kis- és középvállalkozások hitelkérelmeinek az elutasításában vagy éppen elfogadásában.
2022. 01. 17. 7:50
Szerző: Kiss Dávid

EU-orosz gazdasági kapcsolatok az energiaválság tükrében

A tény, hogy az Európai Unió energiaszektora erősen importfüggő, keveseket érhetett meglepetésként, mikor az energiaárak robbanásszerű növekedése miatt a kontinens gazdasági szereplői testközkelből is elkezdhették annak hatásait érzékelni idén ősszel. Nem meglepő, de lesújtó: de lehetséges lenne az önellátás?
2022. 01. 14. 14:35

Kinek fáj a minimálbér-emelés?

Az idén január 1-jétől életbe lépő 19,5%-os minimálbér-emelés kapcsán megszaporodtak az intézkedés pozitívumait és negatívumait tárgyaló szakmai-közéleti írások. A diskurzusban azonban rendre egyoldalúan jelennek meg a gazdasági és a szociális természetű érvek. A következőkben – a politikai szempontokkal kiegészítve – amellett érvelünk, hogy még egy olyan egyszerűnek tűnő kérdést is, mint a minimálbér emelése, csak összefüggéseiben, az egyes szakterületek határait átlépve lehet és érdemes körüljárni.
2021. 12. 07. 9:25
Szerző: Thibaud Gibelin

Franciaország és az atomenergia

Az őszi árrobbanás és az áruhiány veszélye lehetőséget ad-e Európának arra, hogy kijelöljön egy irányvonalat? Az atomenergia iránti megújult érdeklődés ad némi választ.
2021. 12. 06. 10:12
Szerző: Szepesi Balázs

Gondolatok a magyar vidék jövőjéről  - Vidékorientált innováció

Az innovációt nem világtalálmányok kifejlesztésére, hanem saját problémáink megoldására érdemes fóluszálni.
2021. 12. 01. 9:38
Szerző: Szepesi Balázs

Gondolatok a magyar vidék jövőjéről – A tőketeremtő képesség

A tőkevonzó képesség csak a tisztes megélhetéshez elég – gazdagodáshoz csak az vezet, ha egy vidék maga képes tőkét teremteni.
2021. 09. 22. 9:57
Szerző: Szepesi Balázs

Mese az elbukott éllovasról - Avagy miért szűnik meg a Világbank Doing Business Indexe?

A Világbank megszünteti az üzleti környezetet mérő Doing Business Jelentést, mert kiderült, hogy a módszertant többször azért módosították, hogy végeredmény jobban igazodjon a vezetők elvárásaihoz és az intézményi érdekekhez. Ezzel a világnak le kell mondania egyik fontos gazdaságpolitikai iránytűjéről, a Világbanknak pedig komoly szakmai hitelességvesztéssel kell szembenéznie. Mik a történet tanulságai a nemzetközi gazdasági elemzések és a globális szervezetek számára.
2021. 07. 30. 9:17
Szerző: Klauda Zalán

Építőanyag-áremelkedés – az égig nőnek?

2021 második negyedévében drasztikusan emelkedett Magyarországon az építőipari alapanyagok és építőanyagok ára. A március végétől tapasztalt áremelkedés júliusra odáig súlyosbodott, hogy több árucikk esetében napi árakat vezettek be az anyagkereskedők. A kormány, érezve a lakosság és a kivitelezők oldaláról egyre növekvő elégedetlenséget, konkrét és határozott intézkedések kilátásba helyezésével igyekszik úrrá lenni a helyzeten.
2021. 07. 16. 14:25
Szerző: Szepesi Balázs

Az építőanyagárak emelkedésének hátteréről

Mi történik a magyar építőiparban és milyen háttérben meghúzódó okoknak köszönhető, hogy hirtelen a kormány is lépni akar a szektorben felhalmozódott problémák kapcsán?
2021. 07. 06. 8:54
Szerző: Ferkelt Balázs

Lemaradásban Európa

Az 1990-es évek óta folyamatosan nőtt a versenyképességi szakadék az USA-val szemben, a 2000-es években pedig megjelent egy új rivális: Kína. Hogy állunk most és miért marad(t) le Európa?
2021. 06. 16. 18:22
Szerző: Ferkelt Balázs

Az euró (egyik) atyja: Robert A. Mundell

Idén hunyt el Robert A. Mundell kanadai közgazdász, az optimális valutaövezetek, valamint a Mundell-Fleming modell egyik megalkotója, aki kutatásaiért 1999-ben közgazdasági Nobel-díjat kapott. Összefoglaló Nemzetközi Kapcsolatok Iskolánk vezetőjének tollából.
2021. 06. 10. 14:22

Tanuljunk belőle, ha már megszenvedtük – a koronavírus válság a vállalkozások szemszögéből

Hogyan hatott a koronavírus a vállalkozásokra? Hogyan válaszoltak a magyar kkv-k a járványra, hogyan alakította át a válság az ő működésüket és gondolkozásukat? Ezekre a kérdésekre fókuszált a IFKA és a Mathias Corvinus Collegium közös kutatása – ennek eredményeit foglaljuk össze cikkünkben.
2021. 06. 03. 11:01

Két ipari forradalom és döntéseink szabadsága

Gazdaságtörténeti könyvek előszeretettel mutatják azt a hokibot alakját követő diagramot, amely szerint hosszú évezredeken át szemernyit sem növekedett a gazdaság és a jólét, majd a görbe a 18. század második felétől kezdve hirtelen felszálló ágba csapott át. Olyannyira, hogy azóta sincs megállás.
2021. 06. 01. 8:55
Szerző: Szepesi Balázs

Milyen lesz újra kiszabadulni? - A járvány rövid távú társadalmi hatásairól

Közgazdász szemmel a járvány okozta viszontagságokról, újraindulásról és mindarról, amiben megváltoztatott, amire megtanított és amelyben jobbá tett minket az elmúlt egy év.
2021. 05. 19. 9:44
Szerző: Kiss Rajmund

Kerékbe tört versenyképesség? – A globális minimumadó súlyos kockázatairól

Az Egyesült Államokban a Biden-adminisztráció hivatalba lépésével felerősödtek azok a törekvések, amelyek az OECD-ben egy globális minimumadó kialakítását célozzák.
2021. 04. 27. 7:46
Szerző: Sass Boglárka

A Wall Street legújabb farkasai - a GameStop sztori utóélete

Néhány hónappal ezelőtt a GameStop még csak egy üzlethálózat volt, ahová az amerikaiak jártak videojátékot vásárolni. Azonban elég nagy az esélye, hogy a jövőben a tőzsdei szabályozás alapelveinek átalakulását fogják majd a vállalat nevéhez kötni.
2021. 04. 20. 9:10
Szerző: Szepesi Balázs

Miért ragadtunk be? - Európa gazdasági stagnálásáról

Közgazdasági Iskolánk vezetője néhány lehetséges magyarázatot mutat be arra, hogy miért nem képes Európa a 2008-as válság óta gazdaságilag talpraállni. Pont a pandémia hozhat el egy reményteli újrakezdést?
2021. 04. 16. 7:26

„Jönnek a robotok, hogy ellopják a munkámat” - egy narratíva haláláról

Az elmúlt majd tíz évben egy egész kutatási iparág (future of work) épült a robotikai apokalipszis (robocalypse) narratívájára, – konferenciákkal, könyvekkel, és a kedélyeket felborzoló szalagcímekkel. A narratívát még az sem zavarta, hogy a prognózisok enyhén szólva is megbízhatatlanok.
2021. 04. 06. 16:41
Szerző: Szepesi Balázs

A migrációról szóló vitában nem a közgazdászoké a döntő szó – George J. Borjas MCC-s előadásának üzenetei

A Harvard professzora szerint a közgazdászok többsége az általában alkalmazott megközelítés miatt túlságosan elfogult a migráció kapcsán. A migráció gazdasági haszonélvezőinek hozama és kárvallottjainak vesztesége kiegyenlíti egymást, ezért a bevándorlás megítélése elsősorban elosztási kérdés. A migrációról szóló vitákban nem a közgazdasági érvek a perdöntőek.
2021. 03. 25. 8:52
Szerző: Ferkelt Balázs

Indonézia, a nagytigris - magyar sikerek és lehetőségek

2021 egyik első magyar gazdaságdiplomáciai híre, hogy egy magyar vállalat nyerte el az Indonézia egészére kiterjedő elektronikus útdíjhálózat kiépítését és üzemeltetését. Az ügylet több, mint egy 300 millió dolláros beruházás, hazánk ugyanis komoly pozíciókat szerezhet a világ egyik legdinamikusabban növekvő gazdaságában.
2021. 02. 24. 16:52
Szerző: Szepesi Balázs

És mi lesz a szegényekkel?

Az elmúlt évtizedben korábban nem látott mértékben nőttek a bérek, gyarapodtak a vállalkozások. De hogyan jártak azok, akiknek a nélkülözés természetes, a holnapnál hosszabb távra gondolkozni megengedhetetlen luxus? Hány embernek sikerült kitörnie a nélkülözésből? Szepesi Balázs írása.
2021. 02. 19. 12:38

420 milliárd forint története

A 2014 és 2019 közötti vállalkozásfejlesztési programok értékelésének tanulságairól ír Szepesi Balázs, az MCC Közgazdasági Iskolájának vezetője.
2021. 02. 04. 10:30
Szerző: Kovács Zoltán

13+1 gondolat a 2021-es évről

Az év elején arra kértük a Mathias Corvinus Collegium diákjait és tanárait, hogy 13+1 eszközosztály várható teljesítményét becsüljék meg a 2021-es évre. Az adott befektetési forma éves minimum- és maximumárát, illetve év végi záróértékét kellett megadniuk. Kovács Zoltán írása.
2021. 02. 01. 10:26
Szerző: Ferkelt Balázs

A vártnál alacsonyabb gazdasági növekedést prognosztizál a német kormány

A német gazdasági és energiaügyi minisztérium 2020. október végi őszi előrejelzésében 2021-re még 4,4 százalékos gazdasági növekedéssel számolt, 2021. január 27-i prognózisában azonban ezt jelentősen 3,0 %-ra módosította. Ez egybevág az IMF január 26-i előrejelzésével. Ferkelt Balázs írása.
2021. 01. 06. 16:26
Szerző: Szepesi Balázs

Recept van, varázslat nincs – a tudomány és a koronavírus

Milyen veszélyekkel jár, ha összekeverjük a tudomány alkalmazását és művelését? Miért volt vita a maszkviselésről és miért lett vége? Mi a járvány modellezésének célja, ha nem az előrejelzés? Lássuk az epidemiológia feladatait és az azok mentén felmerülő konfliktusokat a koronavírus kapcsán. Szepesi Balázs írása.
2020. 12. 21. 13:57
Szerző: Kovács Zoltán

Indexel a Tesla - Annyit ér amennyibe kerül?

A Tesla már most sokkal több, mint egy csúcstechnológiás autómárka. Elon Musk alapító célja, hogy a jövő szinonímájává tegye - kérdés, hogy sikerül-e neki: most épp a tőzsdén. Kovács Zoltán és Sass Boglárka elemzése.
2020. 12. 09. 9:23
Szerző: Szepesi Balázs

Repülő autó helyett 140 karakter - aranykorban vagy zsákutcában az innováció?

Hogyan élhetünk egyszerre a technológiai fejlesztések legterméketlenebb idejében és aranykorában? Miért olyan nagy a különbség a gazdaság egyes szektorai között? Az USA innovációs tapasztalatait és kihívásait tekinti át a NBER (National Bureau of Economic Research) frissen megjelent tanulmánya. A cikk Amerikáról szól, de sok szempontból Magyarországon is jól hasznosítható.
2020. 12. 02. 9:27
Szerző: Kovács Zoltán

A nagy kérdés: mi lett volna, ha? A befektetési bankár szemével

Néha megéri befektetőként is hátratekinteni és eljátszani azzal a gondolattal, hogy mi lett volna, ha…?! Nem feltétlenül azért, mert időtálló következéseket vonhatunk le a jövőre vonatkozóan, hanem azért, hogy a realitásérzékünket fejlesszük, a benchmarkjainkat a helyére rakjuk.
2020. 11. 25. 9:20
Szerző: Szepesi Balázs

Mennyit hozunk ki magunkból? – jelentés Magyarország termelékenységéről

Korlátos erőforrások mellett csak a termelékenység növelése biztosíthatja a fenntartható növekedést és felzárkózást. Hol lehetünk büszkék magunkra és hol vagyunk lemaradva? Szepesi Balázs gondolatai az MNB friss Termelékenységi jelentéséről.

Blogok

BBB

Mi történik Ázsiában?

Between the lines

Bonfiniana

Polémia

LeaderShape

Tranzitzóna

Klímapolitikai Intézet

Diplomaci