97373fbc17e06c579f7846e47880c4c89a53c920.png

Tóth Miklós Bálint

loading...
2023. 06. 05. 9:08

A cinizmus tragikuma

Öt év után a minap véget ért az Utódlás című nagy sikerű sorozat, amelyben a nézők az öregedő médiacézár, Logan Roy vezette cégbirodalom sorsáért folyó családi küzdelmet követhetik nyomon. A fordulatokban bővelkedő történet legfőbb politikai tanulsága, hogy a hatalmi szempontokat priorizáló gondolkodásmód hosszú távon szükségszerűen értéknélküliséghez és kiüresedéshez vezet.
2022. 11. 14. 11:13

Porosodó polcokon - Könyvolvasási szokások napjaink Magyarországán

Közhely, de igaz, hogy felgyorsult világunk sok tekintetben radikálisan átalakította-átalakítja mindennapjainkat. A digitális kor különösen nagy kihívást jelent az elmélyültséget igénylő tevékenységek, köztük a könyvolvasás esetében.
2022. 10. 12. 11:44

Politika alulnézetből

Móricz Zsigmond 1932-es regénye, a Rokonok mindmáig a politikai és irodalmi közbeszéd sokat emlegetett referenciapontja. A történelmi kortól függetlenül jelentkező aktualizáló értelmezési törekvések miatt azonban rendre elsikkad a mű mélyebb politikaelméleti mondanivalója. Az alábbiakban ennek kibontására teszek kísérletet.
2022. 08. 10. 12:00

Gondosan elrejtve

Hajnóczy Péter 1975-ben publikálta Az elkülönítő című, akkoriban nagy vihart kiváltó írását. Az úgynevezett elmeszociális otthonok világát bemutató szociográfiáját olvasva nem egyszerűen egy embertelen ellátási formát ismerhetünk meg, hanem áttételes módon betekintést nyerhetünk a korabeli Magyarország közállapotaiba is.
2022. 06. 15. 8:11

Az újraolvasott Scruton

Amikor a közelmúlt konzervatív politikai gondolkodásának legfontosabb alakjait igyekszünk sorra venni, Roger Scruton neve szinte minden esetben az elsők közt hangzik el. A brit filozófus-író hatása a hazai jobboldalon is vitathatatlan, művei közül pedig számos fellelhető magyarul is. Az utóbbiak sorát gyarapítja a hosszú idő után ismét megjelent, Mi a konzervativizmus? című esszégyűjtemény, amely a rendszerváltás kori Közép-Kelet-Európával foglalkozó szövegei okán kiváltképp izgalmas lehet a magyar olvasók számára.
2022. 04. 11. 8:00

Márai és a polgári paradoxon

A rendszerváltást követően nem csupán irodalmi elismertséget, hanem élénk közéleti figyelmet is kapó Márai-életmű egyértelműen összefonódott a polgári eszmével.
2022. 02. 25. 13:17

A zajszűrés jegyében

A néhány hónappal ezelőtt új verseskötetet megjelentető Győrffy Ákos a kortárs magyar szépirodalom sajátos hangvételű alkotója. Akárcsak korábbi műveiben, A távolodásban címmel kiadott könyvében is kiemelt jelentőséget kap a bolyongás motívuma, s a természeti tájakon barangolás fényében új értelmet nyer az a szakadatlan utazás, amely során a magunk módján mindannyian igyekszünk kiismerni az emberi lét titokzatos ösvényeit.
2022. 01. 16. 10:14

Mikszáthról és kortársairól

Az elsősorban íróként ismert Mikszáth Kálmán életművének fontos részét képezik közéleti témájú alkotásai. Az országgyűlési képviselőként is tevékenykedő szerző munkái révén ritkán feltáruló perspektívából láthatunk rá a dualizmus kori magyar politika világára, sőt, általa jobban megérthetjük a politikai valóság sokszor rejtve maradó emberi vonatkozásait is.
2022. 01. 14. 14:35

Kinek fáj a minimálbér-emelés?

Az idén január 1-jétől életbe lépő 19,5%-os minimálbér-emelés kapcsán megszaporodtak az intézkedés pozitívumait és negatívumait tárgyaló szakmai-közéleti írások. A diskurzusban azonban rendre egyoldalúan jelennek meg a gazdasági és a szociális természetű érvek. A következőkben – a politikai szempontokkal kiegészítve – amellett érvelünk, hogy még egy olyan egyszerűnek tűnő kérdést is, mint a minimálbér emelése, csak összefüggéseiben, az egyes szakterületek határait átlépve lehet és érdemes körüljárni.
2021. 11. 27. 10:53

A csend vonzásában - Száz éve született Pilinszky János

A száz éve ezen a napon született Pilinszky Jánost rendre a legnagyobb 20. századi költőink közt említik, s életműve vitathatatlanul a magyar irodalmi kánon szerves részévé vált.
2021. 08. 27. 8:10

Csapatjáték, avagy a paralimpia mint a társadalmi integráció eszköze

A sportkedvelő emberek számára az idei nyár bőségesen tartogatott izgalmas világversenyeket: a labdarúgó Európa-bajnokságot és a Copa Américát kevesebb mint két héttel követték a Tokióban rendezett olimpiai játékok. Sőt, az érdeklődők ezekben a napokban sem maradnak nagy sportesemény nélkül, hiszen – ahogy lenni szokott – az aktuális olimpia helyszíne, vagyis idén a japán főváros ad otthont a fogyatékossággal élők szintén négyévenként megrendezendő sportviadalának, az augusztus 24. és szeptember 5. közt zajló XVI. nyári Paralimpiai Játékoknak.
2021. 06. 15. 8:38

Arthur Koestler útja egy ideológiától a valóságig

Kevés olyan irodalmi alkotást tudunk említeni, amelynek megjelenése választásokat döntött volna el. A magyar származású Arthur Koestler Sötétség délben című regényének komoly szerepe volt abban, hogy az 1946-ban Franciaországban nem a kommunisták győztek. De hogyan jutott el Koestler odáig, hogy a kommunizmus eszméjének egykori hithű követőjéből már-már tudományos precizitású bírálójává váljon?
2021. 04. 21. 16:36

Semmiségek nagy trilógiája

A karantén egy valamire biztos jó volt: sokan visszataláltak az olvasáshoz. Egy ilyen helyzetből született izgalmas recenzió az alábbi is, amely az irodalmi mellett politikai tanulságokkal is szolgált a szerző számára.