Veres Szabolcs

loading...
2024. 06. 27. 20:07

A maszk-diplomácia után elérkezett a nukleáris diplomácia ideje?

Vlagyimir Putyin orosz elnök, 2024-es márciusi újraválasztását követően harmadik külföldi útja Kínát és Belorussziát követően egy másik volt szovjet tagköztársaságba, a közép-ázsiai Üzbegisztánba vezetett, ahol kollégájával, Shavkat Mirziyojev üzbég elnökkel találkozott. Annak ellenére, hogy hagyományosan Kazahsztánt tekintik Oroszország legfontosabb partnerének Közép-Ázsiában a régi-új orosz elnök útja mégis a régió földrajzi centrumországába, Üzbegisztánban vezetett.
2024. 06. 17. 20:15

Egy hipotetikus hadsereg Közép-Ázsiában? Lehetőség egy új, Törökország vezette katonai együttműködésre

A Szovjetunió felbomlás utáni évtizedekben Törökország külpolitikája új irányt vett.
2024. 06. 03. 21:18

Éghajlat-ellenálló kormányzás és urbanizáció Közép-Ázsiában

A modernkori társadalmak számára az éghajlatváltozás mellett az urbanizáció talán az egyik legnagyobb kihívás. Ma a világ lakosságának csaknem 56 százaléka – mintegy 4,4 milliárd ember – él városokban. Ez a tendencia azonban minden előjel szerint a jövőben várhatóan folytatódni fog és előrejelzések szerint a városi lakosság száma 2050-re több mint kétszeresére növekedhet, ami azt jelenti, hogy a Földön ekkor tíz emberből csaknem hét lesz városlakó.
2024. 05. 03. 13:13

Geopolitika, energia, nyersanyag

Egyes vélekedések szerint az atomenergetika lehet a zöld átállás egyik mozgatórugója. Az atomenergetika által megtermelt villamosenergia ma egyre több országban egyre nagyobb részt teszi kezd vállalni az energiamixben. Ugyanakkor az atomerőművek működéséhez szükséges „üzemanyag” beszerzés korántsem egyszerű. A világban a legtöbb atomerőmű működtetéséhez a dúsított uránt használják. A világ uránkészletének mintegy 12 százalékát birtokló Kazahsztán pedig felkeltve a szélesebb nemzetközi közösség figyelmét egyre dominánsabb szereplővé vált a globális uránpiacon.
2024. 04. 12. 9:21

Valóban nyitás jellemzi az EU és Közép-Ázsia közötti kapcsolatokat?

A 19. század óta Közép-Ázsia a nagyhatalmak geopolitikai csataterévé volt. Gazdag erőforrásai, valamint stratégiai elhelyezkedése a régiót a legfontosabb szárazföldi nemzetközi kereskedelmi útvonalak metszéspontjában helyezte. Azonban az ukrajnai háború kezdetével, valamint Afganisztán (mint Közép-Ázsia déli szomszédja) tálibok által történt hatalomátvételével birtokbavételével a nemzetközi színpadon a régióval szemben újra egy nyitás tapasztalható. Ugyanebben a nyitás irányába történő elmozdulásként értékelhető az Európai Uniónak elmúlt éves közép-ázsiai mozgása is, valamint az EU tisztségviselőinek a térség országaiba tett számos látogatása.
2024. 03. 19. 11:35

Virtus unita fortior?

Virtus unita fortior, latinul: Egységben az erő. Ez a néhány szó a nemzeti mottója Belgiumnak, Bulgáriának, Angolának, Bolíviának, Haitinek és Andorrának is. Sajnos nem ismerjük a közmondássá és nemzeti mottóvá vált szavak pontos eredetét, azonban ma a világ számos térségében alapvető eleme ez a fajta megközelítése a regionális együttműködéseknek.
2024. 02. 20. 21:56

A szereplők újak, a játék a régi?

1813 és 1907 között a birodalmi Oroszország és a Nagy-Britannia között stratégiai verseny zajlott a Közép-Ázsia feletti uralmáért, amelyet Nagy-Britanniában „Nagy Játéknak” (angolul: Great Game), míg Oroszországban „Az árnyak tornájának” (oroszul: Турниров теней) neveztek. Az akkor tengeri nagyhatalomnak számító Britannia számára ebben a versenyben elsősorban az indiai szubkontinens szolgált platformként, hogy eljusson Közép-Ázsiába, addig az orosz birodalom a régió északi részéről nyomult be a térségbe.
2024. 02. 12. 12:09

Atomerőmű a sztyeppén?

Kazahsztán Magyarországhoz hasonlóan azért fordult az atomerőművek irányába, hogy ezzel is diverzifikálja Kazahsztán energiamérlegét, csökkentve az ország külső energiaforrásoktól való függőségét, és ezáltal erősíti a gazdasági szuverenitást.