Az internet megtelt szívszorító videókkal, civilek kétségbeesetten menekülnek országukból, nők és gyerekek indulnak neki a nagyvilágnak egyedül, és a férfiak fegyvert ragadva védik otthonaikat.

Michael Hopf idézete, miszerint: “A nehéz idők erős embereket szülnek, az erősek pedig jó időket teremtenek” rendkívül jól leírja a jelenlegi helyzetet. Egész Európa egy rég nem látott egységgel segíti Ukrajnát. Szinte minden nagyobb városban gyűjtőpontok, ingyen szállók, étel és ital várja az ukrán menekülteket, nem beszélve a rengeteg jótékonysági (és nem csak) szervezetek adománygyűjtéseiről.

Ukrajna informatikai és technológiai szempontból is rendkívül lerombolt, amely nem csak a startupok és a nagyobb technológiai cégek sokaságát foglalja magába, hanem a világ legnagyobb tech márkáinak kutatási és fejlesztési irodáit.

Az európai startup ökoszisztéma, csakúgy mint bármilyen más ágazat, aktívan veszi ki részét az Ukrajnát támogató akcióban. 

Utazás és források biztosítása

Észtország folyamatosan segíti a startup alapítókat Vízum szerzésben, és a cég központjának átszervezésében. A “ For Ukrainians” oldal folyamatos, naprakész információkat tartalmaz az Észtországba érkezéseről, ottartózkodásról, valamint arról, hogyan lehet a cégeket áthelyezni Észtországba, biztosítva az üzlet megszakítás nélküli működését.

A berlini startup szférában egy egységes, tech támogatású mozgalom indult el,Thomas Duscha-nak köszönhetően, amely ellátmány és utas szállítással, munka és otthon kereséssel, valamint ingyenes mobil szolgáltatással segíti a menekülteket. Duschal mozgalmát, csakúgy mint sok másikat, Paypalen keresztül lehet támogatni itt.

A Lifesaver és Techfugees közösen dolgoznak előre feltöltött Power bankek szállításában és kézbesítésében, amiket Lengyelországba küldenek, majd egy részét onnan továbbítják Ukrajna nyugati részére. Itt segíthetsz.

Ezen kívül a Techfugees alkalmazottai kétszeres munkaidőben dolgoznak, fenntartható digitális megoldásokat létrehozva, ameleyyekkel segítenek a lakóhelyüket elhagyni kényszerült embereknek különböző forrásokhoz jutni, beleértve a szállítást és az átköltöztetési alternatívákat.

Az Uber csapatai a hét minden napján, 24 órában dolgoznak az érintett alkalmazottak, motorosok és sofórők biztonságának megőrzésén, valamint civil szervezetekkel együttműködve támogatják a helyi erőfeszítéseket.

Az Uberhez hasonlóan a Bolt is segít, minden európai rendelés 5%-át NGO-knak adományozza, köztük a Vöröskeresztnek is.

Szállás biztosítása

Fehérorosz fiatalok megalkották a rendkívül könnyen használható és átlátható icanhelp.host  weboldalt, ami segítségével a menekültek pár kattintás alatt személyre szabott szállásokat találhatnak különböző időterminusokra egész Europa szerte.

A párizsi Station F, egyben a világ legnagyobb startup kampusza, amely 2019-ben, az ukrán elnök, Volodzmzr Zelensky által is meglátogatásra került, ingyen szállást biztosít a Franciaországba menekült Ukrán vállalkozóknak.

Az előbbiekhez hasonlóan a németországi Wunderflats is ideiglenes szállást biztosít az ukrajnai menekülteknek. Bár a platform önmagában nem ígér automatikusan ingyen szállást, a cég szerint a bérbeadók több mint fele nem kér el bért.

IT-egyesülés

Európa legkisebb és legnagyobb IT szereplői egyaránt fogtak össze Ukrajna technológiai támogatásában, újraépítésében. Rengeteg kezdeményezés indult a különféle NGO-k segítésére, amely nagyrészt a már meglévő IT rendszereik modernizálásából, újratervezéséből áll. Emellett folyamatosan jönnek létre olyan platformok, amelyeknek célja az ukrajnai informatikusok összekötése különböző Európai tech cégekkel.

jobs4ukraine egy nemrég alapított weboldal, ami már most több mint 60 partner által támogatott. Az oldal nyitott önkéntesek számára is, akik segíteni szeretnék informatikai tudásukkal Ukrajnát a Szilícium-völgyben.

Az egyik legnagyobb mozgalom ezen a  téren, a már 2700 önkéntest felhalmozott romániai  Code for Romania. A szervezet február 24 óta a teljes munkaerejét az urkajnai helyzetre fordítja.Létrehozták a dopomoha.ro oldalt, amely a Belügyminisztérium Rendkívüli Helyzetek Osztályával, a Nemzetközi Migrációs Szervezettel és a Román Nemzeti Menekültügyi Tanáccsal együtt dolgozva, valós idejű, folyamatosan frissülő információkkal segítik a Romániába menekülő ukránokat.

Természetesen a Google is támogatja Ukrajnát, 5 millió dolláros alapott indított, amely készpénzjutalmat és Google támogatást biztosít az ukrajnai székhelyű startupok számára.

Hogyan segíthetünk, mire van még szükség?

Az ukrajnai menekültek nem csak életüket és otthonaikat veszítik el, hanem sok esetben teljes mentális egészségüket. A háborúk generációkon áthullámzó traumákat hordozhatnak magukban, amennyiben nincsenek megfelelően kezelve. „A háború öröksége egy traumatizált generáció lesz” – írta Szerhij Lukasov, az ukrajnai SOS Gyermekfalvak igazgatója. Thomas Duscha szerint rengeteg traumára specializálódott szakemberre lenne szükség, az összes európai országban.

Ez a formája a segítségnek még nem túl fejlett, ámbár vannak próbálkozások.A németországi  It’s complicated  ingyenes online tanácsadást ajánl a háborút közvetlen módon tapasztalt embereknek. 

A már említett német vállalkozó, Thomas Duscha szerint a legnagyobb kihívás a kereslet és kínálat összehangolása és felépítése, amelyben szükség lesz a magán szektor segítségére is.