Az Ukrajnából elmenekült családok gyerekeinek egy része azonban újra iskolába járhat, köszönhetően egy San Larazzo-i általános iskolának, ahol a gyerekek, szülők és tanárok összefogtak, hogy segítsenek a menekült gyerekeknek visszatérni a megszokott iskolás életükbe.

Mindennap belépni az osztályterembe, kortársak között lenni és más gyerekekkel megismerkedni és játszani mindennapos dolgoknak számítottak az általános iskolai gyerekek életében, azonban ezek ma nem magától értetődők minden gyerek számára. A koronavírus által okozott lezárások miatt gyerekek millió kényszerültek átmenetileg elhagyni az osztálytermeket és a virtuális térben folytatni tanulmányaikat. Az általános iskolai korosztályt különösen érzékenyen érintette ez a helyzet, hiszen a nagyon fontos szocializációs tanulási folyamatot iktatta ki, és talán csak évekkel később fog kiderülni, hogy valójában milyen következményekkel járt a kihagyott másfél-két év. Amikor pedig úgy tűnt, hogy a világ lassan kezd visszatérni a koronavírus előtti normál kerékvágásba és a gyerekek is újra visszatérhetnek az iskolatermekbe, kitört a háború és emberek milliói, köztük rengetek gyerek, kényszerült elhagyni az országát, maga mögött hagyva a megszokott iskolai életet. 

Bár nemrég még a szirénák hangjaira, menekülésre készen ébredtek fel, ma már újra az iskola folyosóin sétálhatnak azok a gyerekek, akik családjukkal együtt Ukrajnából menekültek és leltek menedékre Olaszország területén. San Larazzo di Savena közössége összefogásának köszönhetően 12 ukrán menekült gyerek kezdhetett el márciusban újra iskolába járni, immár az említett olasz településen. A „Donini” általános iskola öt osztályába érkeztek ukrán gyerekek, akiket az olasz diákok ukrán zászlókkal, énekekkel, és ami mindennél fontosabb, tárt karokkal vártak az iskola udvarán, a tanórák megkezdése előtt pedig a tanuláshoz szükséges füzetekkel, írószerekkel és táskákkal látták el őket. 

„Még minden készülőben van, napról napra azon dolgozunk, hogy a gyerekek először is beilleszkedjenek közénk, utána gondolunk a tanulásra is” – jelentette ki a Rai News-nak Antonietta Colucelli, a Donini általános iskola igazgatóhelyettese. 

Beilleszkedni egy teljesen új környezetbe minden esetben kihívás a gyerekek számára, még nehezebb azonban akkor, ha még a nyelvet sem beszélik. A közösség tagjai azonban mindent megtettek, hogy a gyerekeket minél hamarabb befogadják, a tanárok és a gyerekek szülei felkészítették az olasz diákokat az ukrán helyzetből, hogy tudják, mi történt az országukban és mi történt a családjukkal. Az iskola felfogadott kulturális közvetítőket is, akik elsősorban a nyelvi akadályok leküzdésében és az új diákok beilleszkedésében segítenek.

A gyerekeket első napjukra San Lazzaro di Savena polgármestere, Isabella Conti is elkísérte az iskolához közel eső Unaway Hoteltől, ahol édesanyjukkal jelenleg élnek (a férfiak többsége Ukrajnában harcol a háborúban). A polgármester háláját fejezte ki a tanárok, gyerekek és szüleik felé, hogy lehetővé tették az ukrán gyerekek beilleszkedését, továbbá megköszönte az egész közösségnek a munkáját. Kifejtette ezenkívül, hogy a munka még nem ért véget, hiszen újabb menekült gyerekek érkezését várják a következő hetekben.