In English

A kormányzó ANO 2011 a választások után is a legnagyobb párt maradt, de elvesztette koalíciós potenciálját. Babiš miniszterelnök eddigi támogatóinak – a Cseh Szociáldemokrata Pártnak, valamint a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának – nem sikerült átlépniük a bejutási küszöböt, és kiestek a Képviselőházból. A mandátumok több mint felét megszerző két választási szövetség, a konzervatív Spolu (Együtt), valamint a liberális Kalózok és Polgármesterek formáció megállapodtak abban, hogy közösen szeretnének kormányozni a Polgári Demokrata Párt és Petr Fiala vezetésével.

A kormányalakítást lassíthatja Zeman elnök kórházba kerülése, aki egyébként először Babišt szeretné felkérni a kormányzáshoz szükséges többség megszervezésére. Az ANO elméletben összeállhat Okamura Szabadság és Közvetlen Demokrácia nevű radikális pártjával, és átcsábíthat egy−két pártot a konzervatív−liberális szövetségből. Ha azonban az utóbbi összefogás ragaszkodik a közös munkához, Babišnak esélye sincs megtartani miniszterelnöki pozícióját.

Amennyiben a Spolu kerül kormányra a Kalózokkal és a Polgármesterekkel együtt, az ország vezetőinek fejtörést okozhat, miként tudják egyszerre sikeresen képviselni a cseh nemzeti érdekeket, biztosítani a belpolitikai stabilitást, valamint megőrizni a fősodorbeli európai pártok és intézmények viszonyában fennálló jó kapcsolatokat. Egy azonban biztos: a fentebb vázolt formában megalakuló új cseh kormány az elődjénél sokkal kevésbé lesz érdekelt a Visegrádi Együttműködés erősítésében, mivel az említett pártok kritikusak a V4 platform Budapest–Varsó tengely által diktált irányvonalával kapcsolatban.