A könyv a megszokottól eltérően újszerű, logikus és objektív tartalmat ígér a környezetvédelem és a környezetpolitika iránt érdeklődők számára. Megpróbálja megdönteni azokat a téves és sok esetben hazug állításokat, melyek világvége hangulatot próbálnak gerjeszteni és félelmet, aggodalmat szülnek az emberek körében. 

A könyv különlegessége, hogy több kérdéssel is megismerkedhet az olvasó: az éghajlat változását, a csökkenő biodiverzitás okait Dél-Amerikában, társadalmi, gazdasági problémákat Afrikában, az atomenergia hasznát és előnyeit. Megismerhetjük az elhibázott globális zöld politikákat és az egyes zöld szervezetek (Greenpeace, Extinction Rebellion) politikai megnyilvánulásait, a fajkihalás, a méltányos kereskedelem és a húsevés valódi problémáját. 

Egy ízig-vérig zöld és csalódott liberális ember újszerű, rebellis írása, mely szembemegy a baloldal mainstream jövőképével. 

A könyv közelebb hoz minket a jelenkori környezetvédelem problémáihoz és az éghajlatváltozáshoz köthető folyamatok megértéséhez, ami a társadalom egyik legfontosabb kihívása a 21. században. 

Ebben a lebilincselő és alaposan kutatott értekezésben feltárja a környezetvédelmi mozgalom képmutatását, amely apokaliptikus kifejezésekkel festette le az éghajlatváltozást, miközben rendületlenül küzd az atomenergia ellen, az egyetlen zöld energiaforrás ellen, amelynek használatával elkerülhetőek a legrosszabb éghajlati kockázatok. A félretájékoztatás és a megtévesztés a klímaváltozás mérséklésének legnagyobb akadálya, illetve a fikció elhatalmasodása a valóság felett.

Shellenberger a könyvben szembeállítja az alarmista véleményeket és a mérsékelt, objektív hangokat. Nem bagatellizálja el az éghajlatváltozás tétjét, ám figyelmeztet, ha ideológiai szemüvegen keresztül nézzük a jelenséget, akkor rosszul és rossz helyen avatkozunk be, ami beláthatatlan károkat okoz a társadalomnak.  

A könyv olvasása során a szerző elvisz minket Afrikába, ahol a kongói élményeit meséli el. Egy valódi apokaliptikus országot mutat be, ahol nem az éghajlatváltozás, hanem a korrupt politikai vezetés, a szegénység és az éhezés okozza a világvége közeli állapotot. 

Több fejezetben is beszél arról, hogy a pénz és az üzlet érdekében korábban egyes országok vezetői, akik most aktív környezetvédők, elnézték és támogatták az esőerdők irtását. A könyv olvasása segíti megérteni az olvasónak a fosszilis energia, a zöld energia előnyeit és hátrányait, és azt, hogy atomenergia és földgáz nélkül nincs zöld átmenet, atomenergia nélkül nincs energiabiztonság. 

A könyv egy olyan nézetet igyekszik előmozdítani, amely szerint a környezeti problémák kiküszöbölhetők, ha csak gazdasági növekedésre, egyszerű technológiai fejlesztésekre és a bőséges természeti erőforrások hatékonyabb kiaknázására törekszünk. 

Ezt a könyvet azért is élvezet olvasni, mert az állításai néhol meghökkentők, néhol vitára invitálók. 

Michael Shellenberger szavai szerint „a környezeti humanizmus háttérbe szorult az elmúlt évtizedekben, de szerencsére ismét kezd előtérbe kerülni az apokaliptikus környezetvédelemmel szemben. E folyamat erősítéséhez kellett nekem is hozzájárulnom a könyv megírásával”.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Gingko Kiadó együttműködésében megjelent magyar nyelvre fordított könyv 400 oldal, 12 fejezetből áll. Az Egyesült Államokban Bestseller lett a könyv, amely mutatja a téma és a mondanivaló fontosságát. 

Politikai- és világnézettől függetlenül több elismerést is kapott a mű. A tudományos világ olyan képviselői méltatták azt, mint Erle Ellis környezettudós, Kerry Emmanuel a Massaschutessi Egyetem légkörfizikus professzora, Steven Pinker professzor a Harvardról.

A szerző író, publicista, környezetvédő aktivista, aki évtizedek óta küzd egy zöldebb bolygóért. Sikeres erőfeszítéseket tett tudósokkal és aktivistákkal az atomerőművek működésének fenntartása érdekében, hozzájárulva az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez. Az IPCC legújabb jelentésének felkért bírálója. Az ő nevéhez fűződik a világ utolsó védtelen vörösfenyőinek a megmentése is és számos környezetvédelmi non-profit szervezet alapítója.