Eltérő adatok röpködtek az Ukrajnában tanulók létszámáról. Akadt, aki húszezerről, más huszonötezer főről beszélt a sorban állók között. Konzervatív becslések szerint 18 ezren lehettek a keleti szomszédunknál egyetemi tanulmányokat folytató indiaiak.

Az indiai nagykövetség biztosított számukra szendvicseket, azonban a budapesti indiai közösség az ezen felüli ellátásukban is segédkezett. A közel három évtizede, nem sokkal a rendszerváltást követően, 1994-ben alapított Maharaja étterem tulajdonosa, Kulvindher Singh Jham időközben több budapesti és egy szlovéniai étteremből álló hálózattá bővítette cégét és a mostani krízishelyzetben ingyen étellel gondoskodott a diákok ellátásáról. Március 1-jén kedden 300, míg másnap, szerdán már 800 adag, autentikus indiai ételt főztek, csütörtökön pedig az ezerötszáz, újonnan érkezett egyetemistát is meleg ételekkel látták el. A szikh származású étteremtulajdonos az egyik éttermének a konyháját alakította át étkezővé, hogy kiszolgálja honfitársait. Minderről Singh Jham a Hindustian Times-nak telefonon nyilatkozott.  

A budapesti indiai étteremtulajdonos arról is beszámolt, hogy a diákok közül néhány fiú arról is beszélt, az ukránok állítólag fegyvert és pénzt ígértek nekik, ha ottmaradnak harcolni.  Egyébiránt, mivel a 16-60 év közötti hadköteles ukrán állampolgár férfiak nem hagyhatják el az országot, igazolniuk kellett indiai állampolgárságukat. 

A várakozók közül többen is elmondták, hogy Zaporizzsjából érkeztek, ahol orvostanhallgatók. A mintegy háromnegyedmilliós, Dnyeper-partján fekvő, dél-ukrán város neve a szovjet autóipar egyik termékéről, a Magyarországon Zápor Jóska-néven is becézett Zaporozsecről lehet ismerős. A diákokat időben evakuálták. Szomorú aktualitás, hogy Európa legnagyobb ilyen jellegű erőművét, a zaporizzsjai atomerőművet az oroszok egyes hadszíntéri jelentések szerint intenzív tüzérségi támadást követően, március 4-ének hajnalán elfoglalták. A világon korábban még soha nem indítottak háborús támadást atomerőmű ellen. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Facebook-üzenetben arról számolt be, hogy orosz tankok lőtték az objektumot. Egy, szerencsére az erőműkomplexumon kívül fekvő oktatóépület ki is gyulladt, de a lángokat még aznap hajnal kettőig sikerült eloltani.

Az indiai egyetemisták arról számoltak be, hogy két napig utaztak és várakozás nélkül jutottak át a magyar határon. Nem úgy, mint akiket Magyarország helyett Lengyelországba evakuálták, mert róluk olyan híreket hallottak, hogy akadt, aki napokat várakozott az ukrán‒lengyel határon.

Azokat a kliséket el lehet felejteni, hogy az indiaiak csakis a Harmadik Világban dívott módon, a kaotikus mélyszegénység uralta körülményeknek megfelelően képesek válságkezelésre. A legfejlettebb, leggazdagabb nációk is megirigyelhetnék, hogy mennyire fegyelmezetten és professzionálisan menedzselik az indiaiak távol tanuló ifjúságuk háborús övezetből való kimenekítését.

Az indiai nagykövetség, valamint a Budapesten is aktív indiai multinacionális vállalat, a Tata dolgozói közül is toboroztak önkénteseket. A volontőrök ötvenes csoportokba gyűjtötték a várakozó diákokat és az e célra bérelt buszokhoz kísérték őket. Ezt követően néhány napra hostelekben szállásolják el az egyetemistákat, annak függvényében, hogy kinek mikorra szólt a repülőjegye. Az indiai állam ugyanis kivétel nélkül ingyenes repülőjegyet biztosított mindannyiuknak ahhoz, hogy hazarepülhessenek.

Az önkéntesek egyike, dr. De Sourav ‒ aki névjegye szerint a Természettudományi Kutatóközpont Szerkezetkutató Központ Kémiai Krisztallográfia Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa ‒ elmondta, hogy őt a budapesti indiai nagykövetség kérte fel önkéntesnek és immár hat éve él Magyarországon.

Az indiaiak összefogása a hatalmas embertömeg ellenére pusztán egyetlen szelete az ukrán menekülthelyzet hazánkat is érintő részének. Az ukrán határtól, Záhonytól továbbra is óránként futnak be a Nyugatiba a menekülteket szállító vonatok.

Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-oldalán március 3-én számolt be arról, hogy folyamatosan keresik számos országból külügyminiszter kollégái és segítséget kérnek az Ukrajnában rekedt polgáraik evakuálásában.

„A szomáliai, nigériai, marokkói és az izraeli kolléga is az elmúlt napokban kért segítséget, illetve mondott köszönetet”‒ számolt be a magyar diplomácia feje és az alábbi híreket is megosztotta: „A legtöbb erőfeszítést azonban az Ukrajnában ragadt indiaiak evakuálása jelenti, akik közül a háború előtt mintegy 20 ezren tartózkodtak ott, többségük egyetemi hallgató. Az ő evakuációjuk folyamatos, amelynek koordinálása érdekében az indiai miniszterelnök egy külön megbízottat, Hardeep Singh Puri olaj- és gázipari minisztert küldte Budapestre. 

Szombat óta összesen 9 repülőjárattal 1988 indiai hallgató utazott Budapestről haza és a következő napokban is még körülbelül 3000 diák hazatérésében fogunk segíteni.” Csütörtökön is újabb öt repülőt küldött az indiai kormány Budapestre. Az indiaiak mellett jelentős számú pakisztáni és kínai egyetemista is Ukrajnában tanul. 

Mind az ukrán, mind az orosz harcoló felek azzal vádolják egymást, hogy a külföldi diákokat túszként használják és megnehezítik számukra a lángokban álló ország elhagyását ‒ számolt be az eseményekről az India Today. A hírportál arról is írt, hogy Narendra Modi miniszterelnök telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akivel állítólag az indiaiak ukrajnai evakuálásáról is egyeztetett. 

Nem kifejezetten az indiai diákok számára, de a budapesti Semmelweis Egyetem is segíti a háború miatt nehéz helyzetbe került hallgatóknak. Ennek keretében lehetőséget nyújt az orvos- és egészségtudományi területen dolgozó oktatóknak, kutatóknak és hallgatóknak munkájuk, illetve tanulmányaik folytatására magyarul, angolul és németül – ismertette dr. Merkely Béla, az egyetem rektora. A Semmelweis március 4-ig hetvenhat Ukrajnában tanuló hallgatót helyezett el kollégiumaiban, azonban folyamatban van további nemzetközi orvostanhallgatók befogadása is. Emellett az intézmény központi raktárában adományokat is gyűjtenek a háború áldozatainak a megsegítésére és főképp a Magyarországra érkező menekültek ellátására.

Sajnos nem minden indiai diáknak sikerült élve elhagyni Ukrajnát. 

A 21 éves Naveen Shekharappa Gyanagoudar Harkivban vesztette életét. Az ottani egyetem negyedéves orvostanhallgatója ételért állt sorban, amikor egy becsapódó lövedék megölte. Az indiaiak alkotják az Ukrajnában tanuló külföldiek mintegy 24 százalékát. A The Diplomat arról is beszámolt, hogy a szubkontinens hallgatói zömében orvosi-, fogorvosi és felsőfokú szakápolói képzésben vesznek részt Ukrajnában. Egy hatéves képzésért mintegy 35 ezer dollárt fizetnek. Indiában ez négyszer annyiba kerülne. A háború azonban minden további tanulási perspektívát bizonytalanná tett, és kérdéses, az indiai diákok mikor térhetnek vissza folytatni tanulmányaikat – már ha erre egyáltalán sor kerülhet.
 

Fotók: Gyurkovits Tamás