Dobó Géza

loading...
2022. 05. 10. 7:01

„Klicsko azt üzeni, hogy még ne menjünk haza!” – ukrán menekültekkel beszéltünk Budapesten

Dobó Géza, a Migrációkutató Intézet kutatója Gyurkovits Tamással, a Mathias Corvinus Collegium sajtófotósával több alkalommal is budapesti helyszíneken járta be az ukrajnai menekültek számára létesített segélypontokat.
2022. 03. 10. 21:15

Menekültek a határon – a magyar és a regionális menekültkezelés Ukrajna kapcsán

Két hete tart Oroszország inváziója Ukrajna ellen. Putyin „különleges katonai művelete” miatt már több, mint kétmillió ember hagyta el a kelet-európai országot, melyből egy jelentős csoport Magyarországot választja célországként. Írásunkban annak járunk utána hogyan birkózik meg hazánk és a környező államok a kialakult menekültválsággal?
2022. 03. 09. 15:31

Indiai egyetemisták tömegesen menekülnek Budapesten keresztül Ukrajnából

Az ukrajnai válság nem csupán az ország állampolgárait érinti, hanem azt a több tízezer külföldit is, aki itt tanul és dolgozik. Március 2-án, szerdán délután a Nyugati Pályaudvarban Ukrajnából vonattal kimenekített indiai fiatalok tömege töltötte meg a csarnokot és a Westend bevásárlóközpont előtti teret.  Mint elmondták, addig immár hatezer Ukrajnában tanuló indiait sikerült evakuálni.
2022. 01. 27. 8:52

A kerítéstől délre: szerbiai tapasztalatszerzés az illegális migrációról

A budapesti székhelyű Migrációkutató Intézet munkatársaival ellátogattunk a déli országhatárra.
2022. 01. 05. 9:45

Bosznia-Hercegovina és az iszlám - Mérsékelt iszlám, némi szélsőséggel a partvonalon

Bosznia-Hercegovina három államalkotó nemzete közül a legnépesebb létszámúak a muszlim vallású bosnyákok. A kilencvenes évek délszláv háborúi során függetlenné vált országban a muzulmán vallás egyben a nemzetiséget is jelöli. Az ország múltja és jelene az iszlám nélkül értelmezhetetlen.
2021. 12. 17. 20:08

Alkotmánybíróság: Maradhat a magyar szabályozás a szerb–magyar határon

Talán még sohasem váltott ki nemzetközi szinten akkora érdeklődést magyar alkotmánybírósági határozat, mint napjainkban.