Caylor Ellingson, az észak-dakotai McHenry-ben élő, 18 éves fiatal szeptember 18-án, vasárnap kora reggel hunyt el, egy halálos balesetben, amikor szándékosan elütötték őt, miközben hazafelé tartott. A nyomozás során kiderült: a fiú már útközben felfigyelt az őt követő autóra, sőt, fel is ismerte a sofőrt, a 41 éves Shannon Brandtet.

Menekülés közben telefonált édesanyjának, így derült fény arra, hogy korábban már mindketten ismerték az elkövető férfit. Ellingson segítségül hívta édesanyját, ám mire a nő a helyszínre ért, fia már nem volt életben.

Az észak-dakotai járőrök szóvivője, Bryan Niewind kapitány nyilatkozata szerint Brandt saját maga hívta a 911-et, bejelenteni a balesetet, mielőtt elhagyta a helyszínt. A hatóságok egyelőre nem tudnak semmilyen szemtanúról, így lassan halad a nyomozás annak érdekében, hogy kiderítsék, pontosan hogyan is zajlott a baleset, illetve annak előzményei.

A tárgyalás jegyzőkönyve alapján Brandt vasárnap hajnalban, fél 3 körül hívta a 911-et. A telefonban azt is elmondta, hogy Ellingson egy szélsőséges, republikánus mozgalom tagja, aki Brandt meghurcolására buzdította társait, egy politikai vitát követően.

A hatóságok megállapítása szerint Brandt ittas állapotban követte el a bűncselekményt, amelyet a tárgyalás során járművel történő emberölésnek minősítettek. Ennek gyanújával fogták perbe a férfit, kiegészítve a cserbenhagyásos gázolás vádjával.

A tárgyalások eddigi lefolyásával azonban nincs mindenki megelégedve, igen sok kritikus hang hatja át az amerikai sajtót. Sokan azt kritizálják, hogy a cselekményt nem gyilkosságnak minősítették, ez pedig kizárja az életfogytig tartó börtönbüntetés lehetőségét. (Járművel történő) emberölés esetén a maximálisan kiszabható szabadságvesztés időtartama 20 év — a jelenlegi állás szerint Brandt legalább 10 év börtönre számíthat, korábbi priuszait figyelembe véve, ám az ügy előrehaladtával ez az időtartam növekedhet.

Mások, a vádak komolyságának fényében megkérdőjelezték, hogy az elkövető Brandtet 50 ezer US dollár értékű óvadék ellenében a végső döntéshozatalig szabadlábra engedték.

„Van munkám, életem, egy házam és egyéb dolgaim, amiket nem szeretnék elúszni látni — a családom, ők is nagyon fontosak számomra.” — nyilatkozta Brandt a bírónak az első meghallgatásán, miután elfogadta az óvadék kifizetésének lehetőségét.

Az ügy —annak ellenére, hogy igen komoly ideológiai, illetve morális dilemmákkal állítja szembe az emberiséget — mégsem kapott túl nagy figyelmet a nemzetközi sajtótól. Pontosan ezt nehezményezte Donald Trump is, aki szeptember 23-án szólalt fel először Ellingson halála ügyében. 

„Egyetlen fontos médiahálózat sem említette ezt a szörnyű bűnt!” — nyilatkozta Trump felháborodva. A korábbi elnök azokban a napokban Észak-Karolinában tartózkodott, ahol sajtónyilvános felszólalásában az összes jelenlévő újságírót pellengérre állította, mondván, mindnek szégyellni kellene magát, amiért nem közölte le ezt a tragikus esetet.

„Fordítsunk egyet a kockán, és képzeljük el, mi történt volna, ha a Republikánus Párt tagja gázolt volna el valakit a nyílt utcán — abból egész biztos óriási hírverés lenne! Ez szégyen!”

Trump szerint Ellingson azért esett áldozatul ilyen hidegvérű gyilkosságnak, mert büszke republikánus volt. Bár név szerint nem említette Brandtet, az elkövetőt „radikális, baloldali hülyének” titulálta. 

Az InForum — amely az elsők között számolt be a fiatal fiú tragédiájáról — nem tudott kontaktba lépni Brandtel, csupán az ügyvédjével, Mark Friese-vel sikerült felvennie a kapcsolatot.

„Kérésemre, Shannon nem válaszol semmilyen kérdésre, és nem nyilatkozik az ügy kapcsán, leszámítva a bírósági tárgyalásokat […] Bár a magam részéről szívesen válaszolnék a kérdéseire, úgy érzem nem lenne helyénvaló - egy család, egy egész közösség gyászol most. Ezen túl elhamarkodott lenne bármilyen megjegyzést tenni, hiszen még nem volt lehetőségem teljeskörűen kivizsgálni az ügyet.” — nyilatkozta Friese.

A tragédiát követően Caylor Ellingson családjának megsegítésére online adománygyűjtés kezdődött. A cél támogatni a gyászoló családot a temetés költségeiben. Az adakozásban több, mint ezer ember vett részt, kisebb-nagyobb összeget felajánlva Ellingsonéknak. Az adománygyűjtést szeptember 26-án zárták le, 52 ezer USA dollár értékű végösszeggel.