A videójáték-ipar hatalmas. A játékfejlesztők a lehető legjobb felhasználói élményről lenyűgöző grafikával, részletesen kidolgozott képzeletbeli világokkal és magával ragadó történetekkel gondoskodnak. Az új jelenségek azonban gyakran magukkal hordoznak új veszélyeket is, és nincs ez másképp a videójátékokkal sem. Ebből adódóan az utóbbi években az egyre növekvő jelentőségű iparág veszélyei már több ország nemzeti parlamentjében is napirendi pontra került. Most az Európai Parlament is részletesebben vizsgálja őket.

Az Európai Parlament nemrég kiadott közleményében kifejezetten egy problémát nevesít a videójátékokkal kapcsolatosan: a loot boxokat. A loot boxok a videójátékokon belül létező „zsákbamacskák”. A játékosok egy alacsonyabb összeg ellenében hozzáférhetnek a véletlenszerű tartalommal rendelkező loot boxokhoz, amelyek kinyitásával megismerhetik a jutalmukat. Az itt nyert jutalmak értékei széles skálán mozognak. A játékosok a szerencséjükben bízva rendszerint a magas értékű nyereményekért vásárolják ezeket a dobozokat, majd az esetek döntő többségében valamilyen alacsonyabb értékű jutalommal gazdagodnak.

Ez a jelenség az elmúlt években annyira felerősödött, hogy különböző számítások szerint a játékgyártók csak ezzel az egy mechanikával világszerte több milliárd dollárnyi bevételt termelnek évente. A loot boxok népszerűségében komoly szerepet játszik, hogy mind a véletlenfaktor, mind a hatalmas értékű jutalommal való kecsegtetés a szerencsejátékokhoz hasonlóan nagyon könnyen függőséget alakíthat ki a játékosban. Ekkora jelentőség mellett nem véletlen, hogy egyre több döntéshozó és politikus figyelmét is felkeltették a videójátékok és a benne a loot boxok. Az Európai Parlament állásfoglalásában a fő célnak a fogyasztóvédelmet jelölte meg. Ennek jelentősége különösen fontos, hiszen a videójátékokkal számos kiskorú is játszik, akiknek megfelelő védelme fokozottan fontos. Könnyen belátható az is, hogy a szülők nehezen tudják követni, hogy kiskorú gyermekeik mit csinálnak egy adott játékon belül, így külső segítség nélkül a gyerekek védelmét sem tudják maradéktalanul megoldani.

Az Európai Parlament több pontban fogalmazta meg a szükségesnek ítélt alaplépéseket. Elsőként problémásnak tartja, hogy számos játékfejlesztő nem törekszik a loot boxokkal kapcsolatos teljes átláthatóságra. A játékosok nyereménye véletlenszerű, hiszen ez a rendszer lényege, ugyanakkor a legtöbb kiadó még csak azt sem hozza nyilvánosságra, hogy a különböző nyeremények megszerzésére mekkora esély adódik egy-egy loot box megvásárlásával. Valószínűsíthető ugyanis, hogyha a játékosok pontosan tisztában lennének azzal, hogy a legértékesebb nyeremények megszerzésére milyen csekély esélyt nyújt egy megvásárolt loot box, akkor jobban átgondolnák, hogy megéri-e erre költeni a pénzüket.

A második pont a fogyasztók védelmének javítása érdekében a fogyasztók megfelelő tájékoztatása. Az Európai Parlament állásfoglalása alapján a kiadóknak érthetően és világosan fel kellene tüntetniük, hogy a játékuk loot boxokat tartalmaz, vagyis a játék árának kifizetése után a játékélmény növelése érdekében lehetőséget adnak további pénzköltésre. Szintén közölniük kellene azt is, hogy pontosan milyen játékbeli tartalomhoz, jutalmakhoz férhetnek hozzá a játékosok ilyen módon. Nem ritka ugyanis az sem, hogy többjátékos módban játszható játékokban egyes játékosok hatalmas mennyiségű pénz költésével olyan behozhatatlan játékbeli előnyre tehetnek szert a többi játékoshoz képest, amely tönkreteszi mások játékélményét.

Az Európai Parlament videójátékokkal kapcsolatos intézkedései különösen jelentősek. Az elmúlt években ugyanis az Európai Unió tagállamai egymástól különböző módon, a saját jogrendszerük alapulvételével próbáltak megoldást találni a videójátékokkal kapcsolatos problémákra. Egyrészt nehéz fellépni nemzeti szinten nemzetközi vállalatokkal szemben. Másrészt könnyen újabb bonyodalmakhoz vezetne, ha minden ország különböző módokon kezdene hozzá a videójátékok szabályozásához. Az Európai Parlament külön megemlíti a jelentésében, hogy a céljuk a fogyasztók széleskörű védelme, és minden játékost ugyanolyan védelem illet meg, függetlenül attól, hogy melyik tagállamban tartózkodik.

Az Európai Unió tagállamai közül eddig főként Belgium és Hollandia jártak az élen a loot boxok szabályozásában.

Belgium néhány évvel ezelőtt egészen odáig ment, hogy konkrét videójátékok esetében mondták ki, hogy az azokban található loot boxok a belga jogszabályok értelmében szerencsejátéknak minősülnek, így alkalmazásukhoz hatósági engedély szükséges. Ennek eredményeként több játékfejlesztő kénytelen volt Belgium területén elérhetetlenné tenni a játékon belüli tranzakciókat.

A belga hatóságok tehát felismerték a problémát, meghozták a szükséges lépéseket, így a belga fogyasztók máris védve voltak. Mindezzel egy probléma akadt: pont a fogyasztók, tehát a belga videójátékosok nem értékelték ezeket az intézkedéseket. Azzal ugyanis, hogy Belgium területén elérhetetlenné váltak a loot boxok, a belga videójátékosok elestek attól a lehetőségtől, hogy hozzáférjenek a loot boxokon keresztül elérhető játékbeli tartalmakhoz. Ez pedig hamar ahhoz vezetett, hogy amikor az adott játékban összesorsolták őket a környező országokból játszó ellenfelekkel, a belgák komoly hátrányba kerültek, hiszen ellenfeleikkel ellentétben ők nem férhettek hozzá a játékbeli előnyt nyújtó jutalmakhoz.

Ez az eset mutatja meg igazán, hogy mennyire fontos lépés az átfogó uniós szabályozás elindítása. A belga példa jól alátámasztja az Európai Parlament állásfoglalásának azon állítását, miszerint a több, egymástól eltérő, nemzeti szinteken történő szabályozás nem tud megfelelő választ adni a nemzetközi videójátékokkal kapcsolatos fogyasztóvédelmi kérdésekre. Az eltérő szabályozásokkal az uniós állampolgárok különböző szintű, nem egységes fogyasztóvédelemben részesülnének attól függően, hogy melyik tagállamban laknak. Mivel napjaink videójátékai gyakran a játékosok közötti versenyre épülnek, az eltérő szabályozásnak köszönhetően az uniós állampolgárok hátrányba kerülhetnek más tagállam állampolgáraival szemben.

Az Európai Parlament erőfeszítései most végre egy egységes szabályozás kialakításán dolgozik. Munkájuk során külön kiemelik a loot boxok és a szerencsejátékok hasonlóságát. Ez a hasonlóság látható mind a felépítésükben, mind a játékosokra gyakorolt mentális hatásukat tekintve. Ebből adódóan indokolt, hogy a szerencsejátékokhoz nagyon hasonló loot boxok hasonlóan szigorúan legyenek szabályozva. Különösen fontos ez annak ismeretében, hogy rengeteg kiskorú játszik videójátékokkal, és a nagy jutalommal kecsegtető játékon belüli további fizetési lehetőségek a mai napig korlátozás nélkül elérhetők számukra is. Szintén kiemeli az európai parlamenti közlemény, hogy a videójáték-ipar az elmúlt évtizedben lendült fel igazán, és az abból logikusan adódó kevésbé szabályozott jogi háttér nem tesz jót a további fejlődésnek.

Különösen támogatandó az Európai Parlament azon megállapítása, miszerint a loot boxok keretek közé szorításához elengedhetetlennek tartják egyrészt a piac részletes elemzését, másrészt a videójáték-ipar jelentős szereplőivel való kapcsolatfelvételt és együttműködést. Az átfogó szabályozás akkor tud ugyanis igazán hatékony lenni, ha a játékfejlesztők saját érdeküket is felismerve önmagukat szabályozzák, és eleve olyan környezetet teremtenek, ahol a videójátékosok, azon belül is különösen a kiskorúak megfelelően védve vannak.