A katalánok évszázadok óta küzdenek a függetlenségükért, éppen ezért, ez a nemzeti öntudat generációkon ível át, és adja át a szokásokat és kulturális vonásokat.  A spanyol és a katalán kormány között a függetlenségi kikiáltások és állandó tüntetések miatt folyamatosan nő a feszültség. Ez tapasztalható a mindennapi beszédben és a katalán médiában is. Hofstede 6 dimenziójának elkészítéséhez 6 katalánnal folytattam mélyinterjút külön-külön, életkoruk és élethelyzetük alapján mind a hatan különbözőek voltak. Ehhez használtam fel irodalmat és médiatartalmakat a torzítás elkerülése végett.

A katalánok javarészt multiaktívak, azaz társaságkedvelőek, érzelmesek és emberközpontúak, amellett, hogy kíváncsiak és gyakorlatilag kiszámíthatatlanok, ha időpontokról vagy határidőkről van szó. Az ebbe az osztályba tartozó egyének több dolgot csinálnak egyszerre, gyakran változtatnak terveiken. A katalán általában nagyon szorgalmas, őszinte, korrekt, pontos és tisztelettudó, és ugyanezt várja el azoktól az emberektől, akikkel kapcsolatba kerül. Talán ezért mondják, hogy fukarok, az igazságérzet és az őszinteség miatt nem szeretnek többet fizetni, ha úgy érzik, hogy nem tartoznak. Az európai hatás, főleg Barcelonában, ami egy kifejezetten kozmopolita város, érződik, és az emberek érdeklődnek minden stílus esztétikája, dizájnja, művészete és kultúrája iránt. Szeretnek jól öltözködni, kiállításokra járni, tájékozódni, tudni, mi történik a világban és egy pohár bor mellett megbeszélni ezeket. A barcelonai átlagember, bár mindig vannak kivételek, zártabb és bizalmatlanabb, mint a valenciai, madridi, sevillai és még bilbaói is.

            Hatalmi távolság alapján Katalóniában az emberek hasonlóan viselkednek, mint az ország többi részén ezen pont szerint. Többnyire harcolnak a függetlenedésért, azonban ez nem jár kéz a kézben azzal, hogy minden katalán Spanyolország gyűlölő, mint ahogyan azt a média vagy a politika állítja. Ha az ember Barcelonába vagy Katalóniába érkezik, rájön, hogy ez a sztereotípia hamis. 

A katalánokat a kollektivizmus jellemzi. Katalóniában nagyon fontos a kapcsolattartás a családdal és a barátokkal, ezért fontos a kollektív társadalmi struktúra gondolata Katalóniában. A katalánok nagyrésze nagyon segítőkész a közösség többi tagjával, igyekeznek egymásról gondoskodni, még akkor is, ha nem fűződik rokoni szál egymáshoz. Viszont a közösségen kívüli emberekkel már többnyire zárkózottak, éppen ezért ha valaki Katalóniába érkezik, ezzel számolnia kell. Ez azért is jöhetett létre, mert Katalónia főként a turizmusból él, így rengeteg látogató és turista érkezik hozzájuk minden évben. Azonban a turizmus nem csak látogatókat, hanem új munkaerőt is bevonzott, többnyire Latin-Amerikából, akik a saját kultúrájukat hozták a városokba. Továbbá a függetlenedés miatti politikai harcok miatt jobban össze is zártak, vagy ahogy ők fogalmaztak: „összetartóbbá” váltak. Ahhoz, hogy igazán megnyíljanak a katalánok, érdemes pár kifejezést megtanulni, mint „Bon dia!” vagy „Adeu”. Nagyon hálásak, hogyha valaki érdeklődik a kultúrájuk felől, nagyon büszkék történelmükre. 

 A katalán kultúra olyan női kultúra, amely olyan gyengéd értékekre összpontosít, mint a személyes kapcsolatok, a másokkal való törődés és az életminőség. Figyelmen kívül hagyják az idő múlását, mert az emberi kapcsolatok a legfontosabbak. A katalán kultúrát a kevésbé elkülönülő nemi szerepek is jellemzik. Ez a jellem a földrajzi közelség miatt közelebb áll a franciához, mint Dél-Spanyolországhoz, de szeretnek kirándulni, jókat enni, sörözni, valamint élvezni azt az életminőséget, ami erre az országra jellemző. Családcentrikusak, munka után egyszerűen hazamennek, szeretnek állandóan találkozni a családjukkal, rokonainkkal, általában kevés barátjuk van, de mivel kevesebb barátunk van, mint a kasztíliaiaknak, mélyebb barátságok fűződnek. Ha üzletről van szó a legtöbben szeretnek tárgyalni, üzletközpontúak, igyekeznek mindig win-win forgatókönyveket találni. Katalóniában általában sok kisvállalkozás működik. 

Magas bizonytalanság-kerülés Katalóniára is igaz. Többnyire nem terveznek előre és inkább választanak egy biztos állást, mintsem saját üzletbe kezdjenek bele. Igaz, sok kisvállalkozás működik, a magas kockázatot inkább elkerülik.

Jövőorientáltság főleg „rövidtávú”, azaz számukra kiemelten fontosak a nemzeti értékek, büszkék történelmükre, hagyományaikra és főleg múlt-orientáltak. Őrzik és fenntartják a katalán nyelvet, mi más igazolhatná ezt jobban, mint az, hogy a katalán nyelv az Európai Unióban a 9. legtöbben beszélt nyelve. Hiszen hiába, hogy 7,5 millió katalánt számlálnak, de 11 millióan értik meg őket! A katalán nyelv nagyon él az interneten, olyannyira, hogy a CANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) 2006-ban engedélyezte a .cat domaint, amely összefogja a katalán kultúra és nyelvi közösségek webhelyeit. Alig több mint két év alatt 30 000 domaint regisztráltak. 

A katalán kultúrában a 6. dimenziója sokkal megengedőbb, mint az átlag Spanyolországé. Nem vetik meg a kikapcsolódást, a normál munkaidőben megszokott a kávézás, mert így közelebb tudnak kerülni munkatársaikhoz. Katalóniában a kapcsolatok építése mindig az evéshez vagy az iváshoz kapcsolódik. Sok üzleti találkozó zárul egy jó hangulatú vacsorával a nagyszerű éttermekben. Bár Dél-Spanyolországban, Andalúzia területén, sokkal gyakoribb a délutáni „siesta”, a katalánok egy része is átvette ezt a szokást. 

A katalán emberek, főleg, akik a függetlenedés mellett vannak, ők kifejezetten nem szeretik a madridiakat. Ez abból is ered, hogy nem értenek egyet azzal, hogy Madrid a főváros, holott a történelem során, és a mai napig is Barcelona a leggazdagabb autonómiájának városa. Emellett az autonómiáknak pénzt kell adományozniuk a szegényebb térségeknek, így Katalónia veszteségesen kerül ki ebből a körből minden évben. A baszk emberekkel osztoznak érzéseikben, hiszen ők is függetlenedésre vágynak.