A formális ok: A német CDU / CSU delegáció súlyának köszönhetően elfogadták a frakció alapszabályzat-módosítását, amely lehetővé teszi a már „felfüggesztett” parlamenti képviselőcsoport egyszerű többséggel való felfüggesztését. A németek mindeddig megvédték a Fideszt, de ez most véget ért. A Fidesz tehát azelőtt távozott, hogy kizárták volna.

English version

De miért történt mindez? Melyek azok a politikai számítások, amelyek ehhez a döntéshez vezettek, és mik lesznek a következmények? Íme, hat megjegyzés.

1.    Választási év van Németországban.

Szeptemberben a németek megválasztják az új parlamentet. A CDU új vezetője, Armin Laschet, úgy tűnik, Orbán-mentes választási kampányt akar. Ennek két oka van. Először is, a CDU-t a Fidesszel való együttműködése mindig is sarokba szorította. Az ellenzék és a saját koalíciós partnere (a szociáldemokrata SPD) is nyomást gyakorolt rá: Hogyan támogathatnak egy ilyen „nacionalista”, „antiszemita”, „önkényuralmi”, „antidemokrata” stb. vezetőt? A második, és egyben legfontosabb ok: Laschet koalíciót szeretne létrehozni a Zöldekkel (akárcsak Markus Söder, a CSU elnöke, aki a potenciális ellenfele a kancellári posztért vívott küzdelemben). A Zöldek a CDU Orbánnal való együttműködését tartják a legnagyobb akadálynak a közös együttműködés szempontjából.

Amennyiben a CDU/CSU koalíciót szeretne velük kialakítani, Laschetnek/Södernek fel kell áldoznia Orbánt. 

Laschetre széles körben úgy tekintenek, mint gyenge szereplőre, aki Angela Merkel kancellár befolyása alatt áll. Amennyiben Laschet Merkelt akarja követni a kancellári poszton, meg kell mutatnia vezetői képességét. Ezt meg is tette azzal, hogy búcsút intett a Fidesznek. 

2.    Magyarország jó kapcsolatban fog maradni Németországgal és a többi EU országgal

Mindez nem jelenti azt, hogy a német-magyar kapcsolatok megromlanak. Laschet (és Söder szintén) egy pragmatikus, gazdaság-centrikus kapcsolatot fog fenntartani a magyar kormánnyal, éppúgy, mint Lengyelországgal, Csehországgal, és Szlovákiával – mind olyan országok, amelyek kormánypártja nem tagja az EPP-nek.

Továbbá, Magyarország súlya sem fog csökkenni sem az EU-ban, sem a tagállamokkal létesített bilaterális kapcsolatokban. Magyarország továbbra is az EU tagja, a Fidesz hatalmon van, és bárki, aki együtt akar működni az országgal, azt továbbra is meg fogja tenni.

3.    A német-magyar kapcsolatok szervezeti struktúrája meg fog változni

A CDU-hoz és a CSU-hoz kötődő pártalapítványok (Konrad Adenauer Stiftung – KAS és Hanns Seidel Stiftung – HSS) mindeddig fontos szerepet játszottak a kormányok közötti diplomáciai üzenetváltásban, közelebb hozták a két oldal szereplőit konferenciák, pódium és háttérbeszélgetések szervezésével. Ez a tevékenység nem folytatódik tovább, ha a Fidesz nem csak a frakciót, hanem magát az EPP-t is elhagyja. Ezzel a pártalapítványok gyakorlatilag irrelevánssá válnak. Mindkét ország nagykövetsége aktívabb szerepet fog játszani, éppúgy, mint a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézete, amelyet Bauer Bence vezet, valamint a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület (Deutsch-Ungarisches Jugendwerk), Maren Schoening vezetésével. Különösen a KAS szempontjából aggasztó ez a fejlemény, mivel korábban, Frank Spengler elnöksége alatt, rendkívüli segítséget nyújtott a párbeszéd előmozdításában.

4.    Az EPP frakciója kisebb lesz

A Fidesz nélkül az EPP frakciója egy kisebb, „nyugatiasabb” és „liberálisabb” képviselőcsoporttá válik, amelynek csökken a súlya. Az EPP döntés előtt áll: a liberálisokkal, baloldaliakkal és a zöldekkel való együttműködésre akar erősebben hagyatkozni, vagy hidat akar építeni a közép- és kelet-európai nemzeti konzervatív országok irányába is. Nagy a valószínűsége annak, hogy a Fidesz és a lengyel PiS egyesíti erőit azzal a céllal, hogy meghatározóbb befolyással bíró tényezővé válhasson az Európai Parlamentben.

Az is lehetséges, hogy együttműködést kezdeményeznek az EPP-vel. Az a tény, hogy a Fidesz koalíciós partnere, a KDNP, és valószínűleg a romániai magyar RMDSZ nem hagyják el az EPP-t azt jelenti, hogy nem szűnik meg minden kapcsolat. Egyelőre nem világos, hogy a Fidesz az EPP-t is elhagyja, vagy csak a parlamenti képviselőcsoportot. 

5.    Magyarország nagy témái már kevésbé jelentősek

A migráció mint választási téma már nem olyan fontos. A németek már korántsem aggódnak annyira, mivel a bevándorlók száma jelentősen csökkent a 2015/2017-es évekhez képest. A Fideszhez való kötődés mindeddig azt jelezte, hogy az EPP és a CDU/CSU szeretné visszatartani a tömeges illegális bevándorlást. De ez az üzenet már nem mozgósítja a szavazókat.

A CDU/CSU-nak szüksége volt Magyarországra az új uniós költségvetés és a covid-válságot követő helyreállítási alap („Next Generation EU”) elfogadásához, melyek Angela Merkel presztízs projektjének számítanak.

Mindez megvalósult, így már nincs szükség Magyarországra.

6.    Mindez akár egy újabb győzelmet is eredményezhet Orbán számára

A Fidesz számára (éppúgy, mint a CDU/CSU számára is) ez a lépés kitűnő a választási kampány szempontjából. A Fidesz mindig is sikeresen alkalmazta azt a narratívát, amelyben szembeállította az elnyomó, igazságtalan EU-t a becsületes, bátor Magyarországgal. Ez ismét működhet.

A szerző az MCC Média Iskolájának vezetője.

Borítókép: roviden.hu