A II. világháború után egy svájci síparadicsomban egy fiatalember, aki pénz nélkül maradt időtöltést keresett a maga számára. Zürich-be invitálta egy újsághirdetés: ingyenes előadást lehet meghallgatni a repülő csészealjakról. Az előadást Carl Jung tartotta – a világhírű analitikus pszichológus. Itt kezdődött a Professzor tudományos története. Elsősorban a fejlődéspszichológia iránt érdeklődött, doktori munkáját a kreativitásról írta. Kutatásai közben figyelt fel arra, hogy gyakran használják az interjúalanyai a „flow” kifejezést arra a speciális állapotra, amikor komoly koncentrációt élnek át, és teljesen belemerülnek az éppen végzett tevékenységbe. Ez az állapot pedig mindent felülír – időt, éhséget, szomorúságot, testi érzéseket.

A flow élményt pedig bárki elő tudja állítani, amennyiben tevékenységeiben megtalálja a tiszta célt, a kihívás-készség egyensúlyt és a világos visszajelzést – csak rajtunk múlik.

Csíkszentmihályi Mihály már 1975-ben leírta a flow-élményt, de a siker a 90-es években talált rá, amikor népszerű könyve a nagyközönség elé került. Sportolók, politikusok, edzők, üzletemberek, pedagógusok kezdtek érdeklődni a flow elmélet iránt.

A pozitív pszichológia irányzatát 2000-ben alapították Martin Seligmannal – ezentúl a tudományos pszichológia is kutatási témájává fogadta az áramlat élményt, és számos kutatás született az élmény egyéni és társas megélésével kapcsolatban, továbbá számos intervenció, gyakorlati program is épül az elméletre (pl. flow-alapú párterápia, flow-alapú coaching, pozitív pedagógiai programelemek).

Itthon, Magyarországon is számos flow-val kapcsolatos kutatást ismerünk, kérdőíves, kvantitatív, és fiziológiai kutatások is zajlanak itthon a témában. A téma itthoni népszerűsítését pedig a következő kötetek segítik, a Széchenyi-díjas Professzor számos, a nagyközönségnek szóló könyvének magyar fordítása érhető el a könyvesboltokban, könyvtárakban, és bízzunk benne, hogy az olvasók saját könyvespolcán is.

Magyarul megjelent művei

  1. Flow – Az áramlat – A tökéletes élmény pszichológiája

Tulajdonképpen ez A FLOW KÖNYV. Világhírre tett szert az elmélet ezen könyv segítségével: ez volt az a kötet, amelyet Jimmy Johnson, a Dallas Cowboys edzője mutatott a kamerának az 1993-as Super Bowl szünetében, elmondta, hogy mennyit segített a felkészülésben. A csapat meg is nyerte abban az évben a döntőt. Később idézte Tony Blair, Bill Clinton is, kiemelték az áramlat élmény jelentőségét. A nagyközönség ezen könyv által ismeri a flow-t.

Csíkszentmihályi Mihály ebben a kötetben írta le részletesen a flow élmény feltételeit, kísérőjelenségeit, és azokat az élményeket, melyek a flow után érhetnek minket. A könyv üzenete, hogy magunk is létrehozhatjuk a tökéletes élményt önmagunk számára.

  1. Élni jó! - Tanulmányok a pozitív pszichológiáról (Isabella Selega Csikszentmihalyi & Csíkszentmihályi Mihály)

A Professzor és felesége közös kötetükben a pozitív pszichológia központi témájáról, a boldogságról szól, olyan előadásokat foglal össze, amelyek arról szólnak, hogy a kihívások, nehézségek nem feltétlen tesznek minket boldogtalanná, az anyagi javak pedig boldoggá. Sokkal inkább a szabadság, személyes célok és motivációk azok, amik hozzásegítenek minket a boldogabb élethez.

  1. Az öröm művészete – Flow a mindennapokban

Csikszentmihalyi Mihály kimondja, hogy a boldogtalanság hátterében valójában az áll, hogy nem törődünk az érzelmeinkkel, és nem használjuk a saját készségeinket. Bármilyen tevékenységből nyerhetünk örömöt, ha elkezdünk aktívan élményeket keresni, próbálgatni a saját határainkat. A pozitív érzelmeket nem várnunk kell, hanem meg is teremthetjük őket.

  1. Kreativitás - A flow és a felfedezés avagy a találékonyság pszichológiája

Csíkszentmihályi a saját kreativitás elméletét ismerteti a könyvben. Tudományos kutatásait maga is a kreativitás témájával kezdte, leírja, mi alakítja, mi segíti a kreativitást, kiemeli, hogy miért is fontos időnként távol maradni attól a feladattól, amin épp dolgozunk. Betekintést enged kreatív emberek életébe: tudósok, művészek saját történetein keresztül olvashatjuk a kreativitás működését.

  1. A fejlődés útjai - A flow folytatása – A harmadik évezred pszichológiája

A Professzor az evolúciós szemlélet felé kormányoz minket a könyvben. A flow-t adaptív – tehát alkalmazkodásunkat segítő – élménynek tekinti, nem véletlen, hogy az evolúció során kiválasztódott és fennmaradt. A flow hozzájárul a fejlődéshez és a különböző problémák, kihívások megoldásához is.

  1. A futás öröme - Technikák a jobb teljesítményhez (Csíkszentmihályi Mihály - Philip Latter - Christine Weinkauff Duranso)

Flow-t bármilyen tevékenység során át tudunk élni. Ám sokat segít, ha eleve tiszta célokkal és kihívással szembesülünk, amikhez fejlesztenünk kell saját készségeinket: legyen szó akár szellemi, akár fizikai befektetésről. A munka és a sport kifejezetten gyakori flow-t előidéző tevékenység. A futókat gyakran az áramlat hajtja a futópályára: saját, szubjektív optimummal rendelkezve a kihívás- és készségszintjük figyelembevételével. Van, aki épp most kezd edzeni, és büszkeséggel fut végig 1 km-t, valaki pedig a Balaton körbefutását érzi saját, megugorható kihívásának.

  1. Jó üzlet - Az értékteremtő vállalkozás pszichológiája

Csíkszentmihályi azt vallja, hogy a jó üzlet kulcsa az áramlat élmény – a motivált munkavállalók, akik a profitot termelik akkor dolgoznak jól, ha olyan menedzsment irányítja a vállalatot, amely lehetővé teszi a flow átélését a munkavállalók számára. A munka flow-val telivé tételéről szól a Jó üzlet: arról, hogy mi tehet egy vezető, és mit tehet egy munkavállaló egy vállalkozás sikeréhez hozzá, a flow létrehozásán keresztül.

  1. Jó munka - Amikor a kiválóság és az etika találkozik

A Jó munka a Jó üzlet c. könyv párja – arról szól, hogy mit is jelent, amikor valaki jó munkát végez. Sikert, szakértelmet, hírnevet szerez esetleg általa? Csíkszentmihályi bevonja a felelősség kérdését is, miszerint felelősségteljesen kell gondolkodnunk a tevékenységeinkről és azok következményeiről. Számos személyes történetet olvashatunk a könyvben arról, hogy hogyan válhat a munkánk akár a társadalom hasznára is, a személyes sikeren és hasznon túl.

  1. Életre hangolva - A felnőtté válás útvesztői (Csíkszentmihályi Mihály & Barbara Schneider)

A szerzők a jövő kutatóit nevelő elitiskolák diákjait kérdezték kutatásukban, híres intézményekben kerestek arra választ, hogy milyen jövőbeni elképzeléseik vannak a gyerekeknek a jövőről, a felnőtté válásról. A könyv arról szól, hogy milyen értékek, szokások segítenek a felnőttkori boldogulás eléréshez, mi vezeti a kamaszokat a sikeres jövő felé.

  1. Kamasznak lenni - A felnőtté válás útjai (Csíkszentmihályi Mihály & Reed Larson)

Csíkszentmihályi számos kutatásában használja az ún. Élményértékelő Mintavételi Eljárást (ESM, Experience Sampling Method). Csipogót hordva a résztvevő kamaszok időnként jelezték, hogy épp mit csinálnak, mire gondolnak, milyen érzések dominálnak éppen. Egy térképet kapunk a kamaszok életéről, kapcsolatairól, érzéseiről.

  1. Tehetséges gyerekek - Flow az iskolában

Tehetséggondozásról szól a könyv, arról, hogy hogyan segíthetünk a kamaszoknak az erősségeik, tehetségük kibontakozásában. Szó esik a készségekhez illeszkedő kihívásokról, készségfejlesztésről, a társas környezet fontosságáról. Ritkán tapasztalnak a gyerekek az iskolában flow-t, holott az önbecsülés, önbizalom és jó hangulat kialakításában kulcsfontosságú lehet.

  1. Tárgyaink tükrében - Az vagy, amit birtokolsz (Csíkszentmihályi Mihály - Eugene Halton)

A szerzők chicagói családok körében végeztek kutatásokat, és azt találták, hogy nagymértékben függünk a minket körülvevő anyagi javainktól, a tárgyainktól. A kutatások eredményeként arra mutatnak rá, hogy amennyiben képesek vagyunk a saját kreativitásunkat, szenvedélyünket használni, úgy a tárgyaktól való függésünkön is lazítani tudunk.

  1. Flow – Út a boldogsághoz (Csíkszentmihályi Mihály & Ingeborg Szöllösi)

A legújabb könyv magyarul, amely 2022-ben jelent meg, és tulajdonképpen egy interjúkötet. Ebben a könyvben a Professzor a flow-ról a boldogság tükrében beszél, arról, hogy hogyan tudjuk megteremteni különböző életterületeken a flow-t önmagunk számára.