Dainius Kreivys, Litvánia energiaügyi minisztere a litván energiaügyi minisztérium oldalán közzétett nyilatkozatban  a lépést egyrészről az Ukrajnához kötődő szolidaritás kifejezéseként értékelte, másrészről fontos mérföldkőnek tartotta a litván energiafüggetlenséghez vezető úton. Azt is hangsúlyozta, hogy Litvánia el tudja érni a teljes energiafüggetlenséget, amennyiben a rendszereik összehangolása sikeresen megvalósul, sőt helyben előállított zöld energia segítségével akár áramexportőrré is válhatnak a jövőben. Az energiaügyi miniszter szavai pozitívan csengtek májusban, de vajon mi vár az országra az időjárás egyre hidegebbé válásával?

Litvánia a gázszükségletét a Klaipėda LNG-terminálon keresztül fedezi az Egyesült Államokból érkező szállítmányokkal, villamosenergia-szükségletét pedig helyi energiatermeléssel és az uniós országokból származó importtal Svédországból, Lettországból és Lengyelországból. Sajnos ennek ellenére az országban sok ember és üzlet helyzete egészen aggasztó. Az áramárak folyamatos emelkedése és lassan megfizethetetlenné válása miatt mindenkinek muszáj takarékoskodnia. Dainius Dundulis, az UAB Rivona élelmiszergyártó, logisztikai és ingatlankölcsönző cég vezérigazgatója, az UAB Norfos Mažmena igazgatótanácsának elnöke (a Norfos Mažmena a Norfa szupermarketláncot működteti az országban), valamint Litvánia egyik leggazdagabb embere a következőket nyilatkozta: „Őszintén szólva nagyon komolyan fontolóra vettük, hogy hogy ilyen magas energiaárak mellett teljesen leállunk” . Végül a teljes leállás nem valósult meg, de a Norfa üzletlánc üzleteiben a világítást erősen csökkentették, és az eladótérben kikapcsolták a hűtést és a szellőzést. 

Ezen kívül szeptember elsejétől leállt a legnagyobb litván műtrágyagyártó és forgalmazó, az Achema. Az üzem már 2021 ősze óta részleges kapacitással működött, azonban a leállás alatt csupán néhány alkalmazott fog tovább dolgozni a berendezések védelme és karbantartása érdekében, mindenki más viszont szabadságra megy. Ramūnas Miliauskas, a Achema vezérigazgatója a következőképpen nyilatkozott a körülményekről: "A jelenlegi piaci helyzetben a legtöbb nyugati műtrágyagyártó kénytelen bezárni gyárát, és ez alól az Achema sem kivétel. A földgáz rekordárai közvetlenül befolyásolják a termelési költségeket, és műtrágyáink árai versenyképtelenné válnak az amerikai és orosz gyártók termeléséhez képest" . A cég vezetői több tízmillió eurós veszteségre számítanak, hiszen már nem tudnak versenyképes áron sem termelni, sem forgalmazni.

Az energiatakarékossági intézkedések alól az oktatási intézmények sem mentesültek. Kaunasban, Litvánia második legnagyobb városában az egyetemeken csak minden második fényforrást szabad használatba helyezni. 

A diagram adatainak forrása: https://tradingeconomics.com/

Az alábbi diagramon Litvánia fogyasztói árindexének változását látható 2021 októberétől 2022 szeptemberéig. A fogyasztói árindex Litvániában idén ősszel, 2022 szeptemberében, folyamatos növekedést követően érte el eddigi legmagasabbnak számított, 147 pontos értékét, amelynek egyik legfontosabb növelő tényezője az energia árának drágulása volt.

A litván lakosság elégedetlen az áramárakkal kapcsolatban. A Nemzeti Energia- és Árszabályozási Bizottság (VERT) jelenleg számítja a januártól érvényes közüzemi ellátási árat, amely kétségtelenül jelentősen magasabb lesz az eddigieknél. Ingrida Šimonytė, Litvánia miniszterelnöke azt nyilatkozta, hogy a jövő évi költségvetés mintegy 1 milliárd eurót fog biztostani a lakosság energiaár-kompenzációjára. 
Amennyiben a litván kormánynak nem sikerül kielégítő megoldást találnia az energiaválságra a fűtési szezon kezdete előtt, a szakértők szerint tömeges elégedetlenségi hullám is kitörhet - az emberek tiltakozásul az utcára vonulhatnak. Szerintük a rendkívüli helyzet a kormánypárt nézettségére is negatív hatással lesz, így az ellenzék nagyobb sikereket érhet el, ha a helyzetet megfelelően kihasználják. "Az őszi-téli időszak bizonyosan kockázati tényező lesz. Meg kell nézni, hogy a kormány talál-e tartalékokat a nem túl kedvező helyzet javítására. Jelenleg a város utcái még üresek, de amint elkezdődik a fűtési szezon, és az emberek jobban megismerik a helyzetet, valószínűleg másképp fognak gondolkozni a számlákról" - mondta a Mykolas Romeris Egyetem docense, Saulius Spurga politológus.