Az elmúlt évtized során Magyarország komoly szereplővé vált a globális gazdaságban, fontos szerepet játszva a globális ellátási láncokban és regionális hatalommá válva az EU-n belül. Sikere ellenére Magyarországnak számos kihívással kell szembenéznie, amelyek hatással lehetnek versenyképességére, valamint innovációs és gazdasági növekedésére. Ezeket a kihívásokat megértve Magyarország képes lehet rájuk válaszolni, javítva versenyképességét és biztosítva a folyamatos gazdasági növekedést és jólétet polgárai számára. Ez a cikk áttekinti az ország jó gyakorlatait, amelyek bemutatják, hogy miben jár jó úton Magyarország. Az ezt követő cikk pedig az ország fejlődési területeivel fog foglalkozni.

Közepes és magas technológiájú export jelentős részaránya az iparcikkek exportjában

Egy ország exportjának összetétele kulcsfontosságú mutatója annak, hogy mely területeken van versenyképességi előnye, és milyen szerepet játszik a globális ellátási láncokban. A World Bank adatai szerint Magyarország iparcikk-exportjában volt a legnagyobb aránya a közepes és magas technológiájú termékeknek az EU tagállamok között 2020-ban. Konkrétan a közepes és magas technológiájú iparcikkek 78 százalékát tették ki Magyarország iparcikk exportjának. Ebben a kategóriában a közepes és magas technológiájú iparcikkek átlagos aránya Magyarországon 2019 és 2021 között 125,7 százalék volt az EU átlagához képest, amivel csak Szlovákia (129,4 százalék) volt előtte. A közepes és magas technológiájú iparcikkek gyártása katalizátorként szolgálhat az innováció és az új technológiák szempontjából egy országban. Magyarország valóban egyre vonzóbb befektetési célponttá vált a multinacionális vállalatok számára a közepes és magas technológiájú iparcikkek gyártójaként nyújtott előnyei révén. Ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarországon fokozatosan növekedjen a kutatás-fejlesztési beruházások mértéke, és a következő években behozza a lemaradást a fejlettebb és innovatívabb országokkal szemben.

Állami támogatás a vállalati K+F tevékenységek számára

A vállalati kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységeket célzó állami támogatások elengedhetetlenek az innováció előmozdításához és a gazdasági növekedés ösztönzéséhez. Az állam támogatása nélkül sok vállalat nem tudna vagy nem lenne hajlandó beruházni K+F tevékenységekbe, ami lassíthatja az innováció ütemét és a gazdasági növekedést. A vállalati K+F tevékenységek kulcsfontosságúak az innováció, a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés szempontjából, és elengedhetetlenek a versenyképes és dinamikus gazdaság hosszú távú fenntartásához.

Az OECD 2021-es "Mapping Business Innovation Support" tanulmánya szerint Magyarország a negyedik helyen áll az EU tagállamok között a közvetlen állami finanszírozás és az állami adókedvezmények arányában a vállalati K+F tevékenységek terén az ország GDP-jéhez viszonyítva 2019-ben. Ezeket az eredményeket alátámasztja a 2022-es Európai Innovációs Statisztikai Kimutatás jelentése is, amely szerint Magyarország állami támogatása a vállalati kutatás-fejlesztés területén 2019 és 2021 között az EU átlagának 135,7 százaléka volt. Ezek az adatok arra utalnak, hogy a Magyarországon működő vállalatok erős ösztönzőket kapnak a kormánytól a kutatás-fejlesztési folyamatok Magyarországon történő kialakításához.

Szélessávú internet-hozzáférés

A szélessávú kapcsolat létfontosságú a hatékony és eredményes információ-, ötlet- és erőforrásátadás szempontjából az emberek és vállalkozások között. Az szélessávú kapcsolat hozzáférést biztosít számos információhoz, beleértve a piaci adatokat és híreket, amelyek lehetővé teszik a vállalkozások számára a tájékozott döntéshozatalt és a versenyképesség megőrzését. Emellett lehetővé teszi az munkavállalók számára, hogy bárhol dolgozhassanak, csökkentve a fizikai irodaterület szükségességét, és új lehetőségeket teremtve a vállalkozások számára arra világ minden részéről toborozhassanak tehetségeket. Azok az országok, amelyeknek erős szélessávú kapcsolata van, általában gyorsabb gazdasági növekedést tapasztalnak azokhoz képest, akiknek nem rendelkeznek ezzel, mivel ez segíti az innovációt, a vállalkozást és az üzleti terjeszkedést.

Az Európai Digitális Gazdaság és Társadalom Index (DESI) 2022 szerint Magyarországon a háztartások 97 százaléka rendelkezik szélessávú internet-hozzáféréssel, ami jelentősen magasabb az EU átlagnál. Továbbá, majdnem 22 százaléknyi magyarországi háztartás olyan rendszereket használ, amelyek sebessége 1 Gbps vagy annál magasabb, míg az EU átlaga csak 7,5 százalék. Ezért a magyarországi szélessávú kapcsolat stabil alapot biztosít a jövőbeli gazdasági növekedéshez és innovációhoz.

Magyarország jelentős lépéseket tett az innovatív gazdaság kiépítése felé az elmúlt évtizedekben. A gazdasági tevékenység jelentős része közepes és magas technológiájú gyártásban valósul meg, ami azt jelzi, hogy az ország képes lehet egy tudásalapú gazdasággá válni. Ezt tovább erősíti a kormány aktív támogatása az kutatás-fejlesztési beruházások terén. Azonban ahhoz, hogy Magyarország sikeres innovatív országgá váljon a jövőben, fel kell fedezni az országban rejlő további fejlesztési potenciálokat, amivel a soron következő cikkben foglalkozunk