Néhány téma azonban, a kriptopénzekkel kapcsolatban, továbbra is gyakran szolgál viták alapjául, hiszen az előnyök mellett számos hátrányt, illetve vitás kérdést is magával hozott a használatuk.  Az alacsony tranzakciós díjak, az azonnali átutalási lehetősége, valamint az anonimitás biztosítása feltehetően mindenki számára csábítóan hangzik, azonban nem mehetünk el szó nélkül a piaci volatilitás, az újonnan felvetődő jogi kihívások és a kriptopénzek használatának szabályozásával kapcsolatos kérdések mellett sem. 

Elsőként beszéljünk egy kicsit a kriptopénzek használata adta előnyökről, lehetőségekről. A rendszer egyik legnagyobb előnye és egyben a különlegessége is az, hogy a hagyományos pénzügyi rendszerekkel szemben decentralizált rendszerben működik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kriptopénzekkel történő tranzakciókat nem egy központi intézmény, például bank vagy kormány irányítja, hanem egy hálózat szerteágazó számítógépes csomópontjai között oszlanak meg az információk és a tranzakciók. 

Ez a fajta rendszerfelépítés számos előnyt biztosít a számunkra. Lehetővé teszi ugyanis a felhasználóknak, hogy közvetlenül egymás között hajtsanak végre tranzakciókat, bankoktól, illetve kormányoktól, szervezetektől függetlenül. Azáltal, hogy az ügyfelek harmadik fél bevonása nélkül kezelhetik a pénzügyeiket, sokkal szabadabban rendelkezhetnek a saját pénzük felett, külső befolyásoló tényezők nélkül. Ezen működés következtében a tranzakcióink gyorsabbá és hatékonyabbá válnak, valamint a tranzakciós díjak is sokkal alacsonyabbak, különösen akkor, hogyha nemzetközi átutalásokat végzünk, így a használatuk a felhasználók számára költséghatékonyabb, mint a hagyományos pénzügyi rendszerek használata. 

Szintén előny, hogy a globális hozzáférés következtében egyáltalán nem okoznak bonyodalmat az országhatárok, hanem mindenféle korlátozás nélkül utalhatunk a világ bármelyik pontjára, ami felesleges problémáktól óvhat meg minket. További pozitívuma, hogy a kriptopénzekkel végzett tranzakciók általában anonimek, vagyis az azokkal kapcsolatos személyes adatok nem kerülnek nyilvánosságra. Ez biztosíthatja a felhasználók magánéletét és adatvédelmét. A használatuk még rejt egy potenciális előnyt, ami a kriptopénzek használata mögötti blokklánctechnológia fejlesztésén alapszik. Ez a technológia ugyanis számos egyéb területen is használhatóvá válhat, amennyiben megfelelő fókusz kerül a fejlesztésére. 

Azonban ahogy azt már említettük, a számos előny mellett hátrányok, veszélyek is megjelentek a kriptopénzek használatával. A rendszer használatának egyik legnagyobb hátránya talán a piaci volatilitás jelensége. A piaci volatilitás a kriptopénzek árának gyors és jelentős ingadozásait jelenti, ami időről-időre nagymértékű értékvesztést vagy értéknövekedést eredményezhet. Az ingadozó érték kockázatos beruházást jelent, ami miatt a kriptopénzekre sokan spekulatív befektetési eszközként tekintenek. Az ingadozó ár valóban nagy kockázatot jelent azok számára, akik kriptopénzekbe fektetnek be, ugyanis az árak hirtelen zuhanása hatalmas veszteségekhez vezethet, és komoly pénzügyi nehézségeket okozhat. 

Szintén a bizonytalan, ingadozó érték következménye, hogy a hagyományos pénzügyi eszközökkel szemben, ez abszolút nem tekinthető stabilnak az értékmegőrzés vagy a hosszú távú befektetés szempontjából. Ez a jelenség pedig nagymértékben megnehezíti a tudatos tervezést, illetve az esetleges pénzmegtakarítást, vagyongyarapítást. A másik komoly probléma a rendszer szabályozása, vagyis inkább éppen ennek a hiánya. Mivel ugyanis nincsen olyan szervezeti egység, ami úgymond a gazdája lenne a rendszernek, így nincsen igazán önálló szabályrendszere. Az egyes országok és joghatóságok eltérő szabályozási megközelítéseket alkalmazhatnak a kriptopénzekre, ami bizonytalanságot, félreértéseket eredményezhet a felhasználók számára amellett, hogy nem feltétlenül tud mindenhol minden ügyletet ugyanolyan módon lebonyolítani. 

Szintén gondot jelent az, hogy a jogszabályok még nincsenek megalkotva, kidolgozva a kriptopénzek világára, ami akkor jelenthet problémát, amikor valamelyik felhasználó valamilyen jogi vitába keveredik, amelyben szerepe van a kriptopénzeknek is. Ezekben az esetekben ugyanis még nem áll rendelkezésre az a keretrendszer, amely meghatározná az eljárási protokollt. Hasonló tőről eredő probléma, hogy a rendszer hálózatszerű felépítése miatt, valamint az anonimitás következtében a már egyszer elvégzett tranzakciókat nincs lehetőség visszavonni vagy semmissé tenni, így a véletlenül vagy tévesen elvégzett tranzakciókat nem tudja helyrehozni a felhasználó. A kriptopénzben lévő vagyon ráadásul nem csak ezen a területen sebezhető. A digitális pénztárcák sérülékenyek lehetnek, főleg, amikor nem megfelelően védik őket. A kriptopénzekkel kapcsolatban elkövetett adatlopások, csalások nehezen, sőt sokszor egyáltalán nem visszakövethetők, ráadásul tulajdonképpen nincsen olyan szervezet, amihez fordulhatnánk és ami kompetensen lenne képes kezelni a problémát, aminek következtében egy esetleges probléma esetén, nem biztos, hogy meg tudjuk védeni a kriptovagyonunkat. 

Bár nem veszély, de problémát okozhat a kriptopénzek korlátozott elfogadása. Ugyan már korábban említésre került, hogy az utóbbi időszakban egyre szélesebb körben kezdik használni ezt a lehetőséget, egyelőre a lefedettség és az elfogadottság még korántsem teljeskörű. Számos szervezet, gazdasági szereplő van, aki kifejezetten elutasítja a kriptopénzekkel történő fizetési lehetőséget. Ez a tényező váratlan helyzeteket és problémákat tud okozni akkor, hogyha az ember kizárólag ezen rendszer segítségével szeretné intézni a pénzügyeit. 

A következő pont, amire úgy gondolom, hogy érdemes kitérni, azok a kriptopénzek megjelenésének, használatának a pszichológiai hatásai. Elsőként megemlíteném a FOMO, azaz a „Fear of Missing Out” jelenségét, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az emberekben a kriptopénzek gyors árfolyamváltozása miatt kialakulhat egyfajta aggodalom, hogy lemaradnak az esetleges nyereségről. Ez az érzés arra ösztönözheti az embereket, hogy beruházásokat tegyenek, még akkor is, amikor nem rendelkeznek megfelelő szintű ismeretanyaggal, illetve tájékozottsággal ezen a területen, aminek következtében nagy valószínűséggel nem fogják tudni megfelelően felmérni a kockázatokat és felelőtlen döntéseket fognak hozni. 

Ez az állapot többféle negatív kimenetel alapja is lehet. Előfordulhat ugyanis, hogy az emberek túlzottan nagy kockázatot vállalnak a nyereség reményében, így megnő a nagy mértékű veszteség esélye és végül pénzügyi problémákat okozhat a meggondolatlan felhasználó számára. A másik negatív kimenetel az lehet, hogy a felhasználó túlzottan tart az esetleges vesztségtől, ami túlzott mértékű stresszhez, illetve radikális esetben pánikhoz vezethet, főként abban az időszakban, amikor a kriptopénzek árfolyama leesik. A túlzott szorongás pedig újabb meggondolatlan döntéseket eredményezhet és így a felhasználó belekerülhet egy olyan ördögi körbe, aminek a végén pénzügyi nehézségeket generálhat a saját maga számára. 

Szintén negatív pszichológiai hatás az az effektus, amit a bankkártya használat esetében is tapasztalhatunk, miszerint az emberek könnyebben költekeznek abban az esetben, amikor fizikálisan nincs a kezükben a pénz. Éppen ezért megfigyelhető, hogy az emberek többet költenek abban az esetben, hogyha bankkártyát vagy éppen kriptopénzt használnak, mint hogyha készpénzzel fizetnek. Hosszútávon ez is pénzügyi problémákhoz vezethet, tehát a kriptopénzek használata pszichológiai szempontból az esetek nagyobb részében hat negatívan a felhasználóra, mint ahányszor pozitívan. 

Összességében tehát elmondható, hogy a kriptopénzek használata rengetegféle módon hat a felhasználókra, illetve a gazdaságra. Megvan a maga szépsége, sokszor egyszerűbbé teszi az életünket azáltal, hogy biztosítja számunkra a pénzügyeink hatékony és gyors lebonyolítását, azonban nem szabad könnyelműen használnunk a rendszert és mindig szem előtt kell tartanunk a kockázatokat, illetve korlátokat. Megfelelő tájékozottság esetében azonban egy nagyszerű alternatívát jelenthet a hagyományos pénzügyi eszközeink mellett.