A Hamász mindössze 20 perc alatt több mint 5000 rakétával célozta meg az ellenséges állásokat, repülőtereket és katonai támaszpontokat. A támadás oka még nem tisztázott, de a szervezet szóvivője, Hálid al-Kadumi nyilatkozatábanmegemlítette, hogy a csoport katonai művelete válasz minden olyan szörnyűségre, amellyel a palesztinok az évtizedek során szembesültek. „Azt akarjuk, hogy a nemzetközi közösség megállítsa a palesztin emberek elleni gázai atrocitásokat, [továbbá azon] szent helyeink meggyalázását, mint az Al-Aksza. Mindezek a dolgok az okai annak, hogy elkezdtük ezt a csatát” – mondta. A palesztinok hadműveletét az arab sajtóban „Taufán al-Akszá”-nak (Al-Aksza Áradás), a nemzetközi sajtóban „Al Aqsa Storm”-nak (Al-Aksza Vihar) nevezték el. 

Izraeli összefogás

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton kijelentette, hogy az ország „háborúban áll”. Netanjahu elmondta, hogy folyamatosan zajlanak a katonai műveletek a beszivárgott fegyveresek eltávolítására, és a tartalékosokat is mozgósították. Yoav Gallant védelmi miniszter is megígérte, hogy Izrael „meg fogja nyerni ezt a háborút”. „A Hamasz ma reggel súlyos hibát követett el, és háborút indított Izrael Állam ellen. Az IDF-katonák minden behatolási helyen harcolnak az ellenséggel” – nyilatkozta Gallant. Ezenfelül a Kneszetben lévő ellenzéki pártok vezetőinek közös nyilatkozata teljes támogatásáról biztosította az Izraeli Védelmi Erőket (IDF), és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el a terrorcselekményeket. Továbbá a kormány igazságügyi átalakítása elleni, szombat estére tervezett tiltakozások szervezői bejelentették a heti tüntetések lemondását. „Izrael lakosaival vagyunk, és teljes mértékben támogatjuk az IDF-et és a biztonsági erőket” – áll a tiltakozás szervezőinek közleményében. „Felhívjuk mindazok [figyelmét], akikre szükség van, hogy jelentkezzenek [szolgálati kötelezettségük miatt], és vegyék ki a részüket Izrael lakói biztonságának és épségének megőrzése érdekében.” Továbbá fontos megemlíteni, hogy Netanjahu felkérte Jaír Lapid és Benjámin Ganc ellenzéki vezetőket, hogy hárman együtt alakítsanak egységkormányt. Ganc állítólag azt mondta Netanjahunak, hogy fontolóra veszi az ajánlatot.

Az izraeli ellentámadás és a helyzet eszkalálódása

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) nem sokkal később ellencsapást indítottak. Az ellentámadások során hivatalosan eddig több mint 300 (egyes források szerint 700) palesztin halt meg, míg a másik oldalon is legalább 700 ember vesztette életét. A harcok egyértelműen az eszkalálódás jeleit mutatják, mivel az izraeli válaszcsapást követően az esti órákban palesztin rakétazápor zúdult többek között Izrael egyik legfontosabb városára, Tel Avivra. Fontos megemlíteni, hogy az izraeli erők ellencsapásai nem a civileket, hanem a Gázai övezetben lévő Hamász létesítményeket célozza. Az IDF egy videót is közzétett „a brutális terrorista offenzívára válaszul” végrehajtott műveletekről. A videók légifelvételeket mutatnak be a Hamászhoz köthető járművek és létesítmények megcélzásáról.

Továbbá az izraeli hadsereg vasárnap közölte, hogy támadást indított olyan libanoni területek ellen, ahonnan korábban határokon átnyúló aknavetős offenzívákat indítottak. Emiatt az ENSZ békefenntartó erőit a libanoni-izraeli határ közelébe telepítették a stabilitás megőrzése és a helyzet súlyosbodásának elkerülése érdekében. Mindezeken túl, más országokban is történtek incidensek: a londoni rendőrség közölte, hogy tudomásuk van az izraeli-palesztin konfliktushoz kapcsolódó „számos incidensről” London egyes részein. Továbbá terrortámadás történt Egyiptomban, amely során két izraeli turista és egy helyi idegenvezető is életét vesztette. Ezen túlmenően Németország és Franciaország fokozza a helyi zsidósághoz köthető épületek biztonságát.

Miért ejtenek foglyokat?

Izrael és a Hamász azt állítják, hogy embereket fogtak el a harcok közepette. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője sajtótájékoztatón elmondta, hogy több tucat palesztin harcost tartanak fogságban, de konkrét számadatokat nem közölt.

A Hamász egy közleményben tudatta, hogy több izraeli katonát is foglyul ejtettek a határ közelében, miután harcosaik siklóernyőkkel és egyéb módon hatoltak be Izrael területére, tengeri és légi úton. A Reuters egyik videóján az látható, hogy palesztin fegyveresek egy izraeli katonát rángatnak ki egy tankból a Gázát Izraeltől elválasztó kerítésnél. A fegyveres csoport által közzétett többi videón legalább három civil öltözéket viselő férfi látható, akiket fegyverrel fenyegetnek. A Hamász szerint a férfiak izraeli katonák voltak. A terrorszervezet szóvivője, Abu Ubajda szintén azt közölte, hogy harcosai több tucat izraeli katonát ejtettek fogságba. Kifejtette, hogy a foglyokat „biztonságos helyeken” és alagutakban tartják fogva, de további részleteket nem árult el.

Az izraeli hadsereg azt is közölte, hogy a Hamász harcosai legalább két helyen tartanak foglyokat Izrael déli részén. Biztonsági források azt is felfedték, hogy két ilyen szituációt már „megoldottak”, de arra már nem tértek ki, hogy az összes foglyot élve kimentették-e. A közeljövőben a fogoly- és túszejtések még sokat érhetnek a két fél számára. Ezzel kapcsolatban Szálih al-Arúri, a Hamász helyettes vezetője korábban azt közölte, hogy a foglyokat fogolycserére használják fel, és tárgyalási alapot jelenthetnek a későbbiekben.

Nemzetközi reakciók

Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője szerint az Egyesült Államok egyértelműen elítéli a Hamász terroristái által az izraeli civilek ellen indított provokáció nélküli támadásokat. „Soha nincs igazolás a terrorizmusra. Szilárdan kitartunk Izrael kormánya és népe mellett, és részvétünket fejezzük ki a támadásokban elveszett izraeli életek miatt”. Hozzátette, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó beszélt Tzachi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadóval, és az Egyesült Államok továbbra is szoros kapcsolatban áll izraeli partnereivel.

Eközben az európai diplomácia vezetője, Josep Borrell elítélte a civilek túszul ejtéséről érkező híreket. A cselekményt a nemzetközi jog megsértésének nevezte, és követelte szabadon bocsátásukat.

Kína vezetése mély aggodalmának adott hangot a Palesztina és Izrael közötti feszültség és erőszak jelenlegi eszkalációja miatt, és felszólította az összes érintett felet, hogy maradjanak higgadtak, gyakoroljanak önmérsékletet, védjék meg a civileket és akadályozzák meg a helyzet további romlását.

Törökországban Recep Tayyip Erdogan elnök felszólította az érintett feleket, hogy a ma reggeli izraeli események fényében visszafogottan járjanak el, és tartózkodjanak az impulzív lépésektől, amelyek tovább fokozzák a feszültséget, míg Számih Sukri egyiptomi külügyminiszter kijelentette, hogy intenzív kommunikációt folytatnak a nemzetközi tisztviselőkkel a folyamatban lévő eszkaláció megállítása érdekében.

Az Egyesült Arab emírségek külügyminisztériuma pedig egy közleményt adott ki, amelyben az hangsúlyozzák, hogy meg kell állítani a palesztinok és izraeliek közötti eszkalációt, és az emberek megóvására kell törekedni.

Számos európai vezető a közösségi médiában nyilatkozott az erőszakról. Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a korábban Twitter néven ismert X-en kijelentette, hogy egyértelműen elítéli az erőszakot. „Ez terrorizmus a legaljasabb formájában. Izraelnek joga van megvédeni magát az ilyen szörnyű támadások ellen.” Emmanuel Macron francia elnök „teljes szolidaritását fejezte ki az áldozatokkal”, Olaf Scholz német kancellár pedig azt mondta, hogy „Németország elítéli ezeket a Hamász-támadásokat, és kiáll Izrael mellett”.

Magyarország köztársasági elnöke és miniszterelnöke is elítélte a palesztin akciót. „Határozottan elítélem az Izrael elleni, emberéleteket követelő támadásokat” - posztolta az X-en Novák Katalin. „Magyarország megerősíti megingathatatlan támogatását Izrael mellett” - írta a magyar államfő. Míg Orbán Viktor miniszterelnök szintén az X-en azt írta, hogy: „Határozottan elítéljük az Izrael elleni brutális támadást, és egyértelműen támogatjuk Izrael önvédelemhez való jogát”.

Azonban akad olyan nemzetközi nyilatkozat is, amelyben a palesztinok mellett állnak ki. Ali Hamenei iráni legfelsőbb vallási vezető tanácsadója támogatja az Izrael elleni palesztin támadást. „Gratulálunk a palesztin harcosoknak” – idéziRahim Safavit az ISNA hírügynökség. „Kiállunk a palesztin harcosok mellett Palesztina és Jeruzsálem felszabadításáig” – mondja.

Irán és a síita milíciák a háttérben?

A gázai támadás mindössze négy nappal azután történt, hogy Hamenei azt nyilatkozta: „A bitorló rezsim a végéhez közeledik. Ma a palesztin fiatalok és az elnyomás-, megszállás-ellenes mozgalom Palesztinában energikusabb, aktívabb és felkészültebb, mint valaha az elmúlt 70-80 évben. Ha Isten úgy akarja, a mozgalom eléri céljait.”

Néhány kérdés megválaszolatlan maradt: Irán vajon segítette a Hamászt fegyverekkel és egyéb módon? Más szervezetek, valamint az Irán által támogatott síita milíciák is bekapcsolódnak a harcokba? Az elkövetkező órákban vagy napokban meglátjuk, hogy ez csak a Hamász „magánakciója” volt, vagy inkább egy szélesebb stratégia része, amelyben más Iránhoz fűződő elemek is részt vesznek.