A győztes pedig nem más, mint a politikai újonc, Javier Milei, aki utálja a baloldalt, beszüntetné a központi bankot és amerikai dollárt javasol fizetőeszköznek. 

Már az argentin Donald Trump jelzőt is megkapta az 53 éves közgazdász, aki az elmúlt évtizedek legnagyobb arányú győzelmével lesz a világ hetedik legnagyobb országának az elnöke.

Amig Messiék fantasztikus játékkal megnyerték tavaly a világbajnokságot, addig Argentína a gazdasági csőd szélére került és nem először az elmúlt években 150%-os infláció sújtja az ország gazdaságát és több millió választópolgárt. A lakosság 40% közel 20 millió polgár szegénységben él. Az irányadó kamat 133%.

Milei igéretéhez híven belevágott a munkába, 50 százalékkal leértékelte az argentin fizetőeszközt, míg a korábban mesterségesen tartott árfolyamon 1 amierikai dollárárért 380 pesot, addig ma 800-at kell fizetni a zöldhasúért. Az új kormány a pénzügyi döntések mellett csökkenti az állami kiadásokat és felvállal népszerűtlen de kényszerű lépéseket, mint a közalkalmazottak létszámcsökkentése vagy az üzemanyagtámogatások megvonása.

Argentína külpolitikája is radikálisan változni fog. Az elnök újraértékelné kapcsolatait Brazíliával, Oroszországgal, az Egyesült Államokkal és Kínával is.

 2023 nyarán a BRICS országok döntöttek a csoport bővítéséről, amelynek egyetlen latin-amerikai tagja fontos Argentína lett volna, de a választások után az elnök elutasította a csatlakozást. 

Az új, rend nélküli világrendben nem a politikai újoncok politikai győzelme a meglepő, hanem hogy a tömbösödött világban a győztes nem választ tömböt. 

Az orosz-ukrán háború előtti és már akkor is változó nemzetközi politikai arénában érezhető volt egy elit ellenes hangulat, ami talán először a BREXIT majd Trump elnök megválasztásával kapott igazi legitimitást. A szomszédunkban zajló háború azonban fokozta az ellentéteket és az együttműködés hiányát a világpolitikában.  A nyugat narratívája, hogy aki nem támogatja Ukrajnát az oroszbarát. Az elszigetelődés politikája csak megerősítette a kelet és nyugat, sőt az észak-dél ellentéteket is. 

Az idei év jelentős választások éve volt, számunkra is fontos országokban, mint Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Törökország, Hollandia. Az uniós tagállamok választói külpolitikai kérdések mentén szavaztak és többször meglepetésre, hasonlóan Argentínához a politikai fősodorral szemben szavaztak a polgárok. 

Argentínában a legfontosabb kérdés az ország sokadik válságkezelése de a külpolitikai törésvonalakat nem ismerjük.

Ami viszont nem kérdés, hogy Argentína új utakon indul el és nem kell sírnunk érte.