A BorsodChem gyökerei egészen a második világháború utáni időszakra nyúlnak vissza, 1949-ben alapították. A cég vegyi kombinátját 5 évvel az alapítás után nyitotta meg Kazincbarcikán, azóta is itt a székhelye. Az első évtizedben még csak műtrágyagyártással foglalkoztak, és ennek fejlesztésére még a hatvanas évek előtt mintegy 50 millió forintot fordítottak. Akkoriban ez hatalmas összeg volt, természetesen a kombinát bővítése ebből sikerült is, így a gyártás monumentálisan megnövekedett. Mindezt még történetük elején tették meg, ugyanis 1963-ban a magyar vegyipar új korszakát nyitották meg tetteikkel.

Értelemszerűen felmerül a kérdés, hogy milyen módon jutott el a BorsodChem a sikerig. A rendszerváltás után privát kezekbe került a cég az állami után, s ez új ajtókat nyitott meg, mint például a nemzetközi kapcsolatok bővítését. Ez alatt akár a nyugati piacra való betörést is lehet érteni, vagy kollaborációkat arra, hogy beszállítóként működjön a magyar vállalat mások számára, több bevételt szerezve. Hogy ez könnyebb legyen, új termékeket kezdtek el készíteni. Az MDI, TDI, és PVC gyártása mind létfontosságú bizonyos iparágak részére, legyen az az autóipar, építőipar, vagy akár a bútoripar. Emiatt, amíg nem fejlődik a technológia egy új szintre, vevőket mindig fognak találni. A kiadások folyamatos csökkentése jelentős egy cég életében, és ez ebben az esetben sem kivétel. A BorsodChem egy saját ipari erőművet épített magának, hogy ne legyen szükséges nagy mennyiségű pénzt költeni energiára. Nyilvánvalóan rövid távon költségként fogható fel (számvitelileg), viszont más szemmel egy befektetés, ami hosszútávon megtérül.

2011 fontos évnek számít a magyar cég történetében. A kínai Wanhua ugyanis teljesen felvásárolta a BorsodChemet. A vezetők kezdetben szkeptikusak voltak, ám végül elfogadták az ajánlatot. Ennek köszönhetően könnyebben tudtak nyitni az ázsiai piacok felé, még több bevételt termelve. Emellett egyre több új üzem épül meg, mind egyre környezetbarátabb módon, így csökkentve a kibocsátást, a nyersanyag- és energiafelhasználást, ami a költségek csökkenésében is jelentkezik. A BorsodChem egy tökéletes példa arra, hogy folyamatos fejlődéssel lehetséges az elvárások teljesítése.

Mindenki tűz ki célokat, viszont nem mindegy, hogy ki mennyit cselekszik elérésük érdekében. A BorsodChem próbálja a lehető legtöbbet megtenni, hogy megvalósuljanak kitűzéseik, melyek előremutatóak és még nemzetközi viszonylatban is kiemelkedőek. Elvégre nem véletlenül a következő a jelmondatuk: „Nincs legjobb, csak még jobb.”