Az Egyesült Államok drónrakétával likvidálta Ajman az-Zaváhirít, az al-Káida vezetőjét, miközben az erkélyen állt kabuli otthonában – közölték amerikai tisztviselők. Ez a legnagyobb csapás a fegyveresekre azóta, hogy Oszáma bin Ládent több mint egy évtizeddel ezelőtt agyonlőtték. Az afganisztáni tálib kormány nem erősítette meg Zaváhirí halálát, akinek egyébként 25 millió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére, és aki korábban közreműködött a 2001. szeptember 11-ei csaknem 3000 ember halálát okozó Egyesült Államok elleni támadások koordinálásában.

Közmegegyezés van azt illetően, hogy Ajman az-Zaváhirí az al-Káida visszafogott, de hatékony vezetője volt.

Halála egyértelműen ideiglenes turbulenciát okoz a terrorszervezetnek, azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy az al-Káidameglehetősen visszaszorult az elmúlt években a fiókszervezetek tevékenysége okán (as-Sabáb, JNIM a Száhelben, Boko Haram 2015-ig). Noha vezetője halálának körülményei azt mutatják, hogy az Egyesült Államok továbbra is képes csapást mérni célpontjaira még ellenséges környezetben is, valamint kérdéseket vet fel a tálibok szélsőséges csoportokkal való viszonyrendszerével kapcsolatban, azonban mégsem tűnik valószínűnek, hogy Zaváhirí kiiktatása jelentős változást hozna a terrorszervezet működésében, mivel tulajdonképpen a 2001. szeptember 11-ei merényleteket követően az Egyesült Államok terrorellenes tevékenysége miatt már korántsem jelentettek akkora fenyegetést.

A merénylet az Egyesült Államok szemszögéből

„Most megtörtént az igazságszolgáltatás, és ez a terroristavezér nincs többé” - mondta augusztus1-jén Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke. Biden azt is közölte, hogy több hónapos tervezés után engedélyezte a csapást, amely során nem haltak meg civilek vagy családtagok. A dróntámadás az első ismert amerikai akció Afganisztánon belül az Egyesült Államok és szövetségeseinek kaotikus 2021-es kivonulása óta.

A merénylet egyértelműen megerősítheti Washington hitelességét, bizonyítva, hogy továbbra is képes kezelni az Afganisztánból érkező fenyegetéseket bármiféle közvetlen katonai jelenlét nélkül is.

„Bíráltam Biden elnök döntését, hogy kivonja az USA csapatait Afganisztánból, de ez a csapás azt mutatja, hogy még mindig megvan a képességünk és az akaratunk, hogy megvédjük országunkat” - mondta Tom Malinowski, az Egyesült Államok demokrata képviselője. Az USA sikerként könyvelte el az akciót, amelyet a terrorizmus-ellenes küzdelmük részeként állítanak be.

Az al-Káida a múltban

Annak ellenére, hogy az al-Káida Oszáma bin Láden 2011-es halála óta nagyrészt kikerült a köztudatból, mégis számos terrortámadás mögött áll, ezek közül a legjelentősebbek:

  • A terrorszervezet 2013-ban 800 embert ejtett túszul egy algériai gázüzemben, akik közül 69 embert öltek meg. 
  • A csoport magára vállalta a Charlie Hebdo 2015-ös párizsi merényleteit. 
  • Vállalták a felelősséget a floridai haditengerészeti légiállomáson 2019-ben elkövetett lövöldözésért is, amelyben három ember vesztette életét.

Emellett az elmúlt két évtizedben több más, főként a Közel-Keletet, Észak- és Kelet-Afrikát ért terrortámadás köthető hozzájuk, vagy valamely velük kapcsolatban álló szervezethez 2011 előtt (Bin Láden likvidálása előtt) és után is:

  • 1998-ban felrobbantották az USA kenyai és tanzániai nagykövetségét (225 halott, több száz sebesült).
  • 2005. február 28-án a dél-iraki Hilla városában egy bombákkal megrakott autó hajtott bele az iraki nemzeti gárda újoncainak tömegébe, 125 ember halálát okozva.
  • Szintén ugyanebben az évben július 15. és 17. között egy háromnapos öngyilkos merényletsorozatban 150 embert öltek meg és 260-at megsebesítettek Irakban.
  • Ugyanezen év szeptember 14-én az al-Káida vállalta a felelősséget egy egynapos, több mint tucatnyi bagdadi merényletsorozatért, amelyben körülbelül 160 ember vesztette életét, többségük síita volt. Az al-Káida első iraki emíre, Abu Muszab az-Zarqáwí akkori nyilatkozatában kifejtette, hogy „totális háborút” indít az iraki síiták ellen.
  • 2013-ban az al-Káidához köthető terroristák több mint 800 túszt ejtettek Algériában, az eset során több tucat ember vesztette életét.
  • A szomáliai Daalloo Airlines 159-es járatán 2016 februárjában öngyilkos merénylet történt.

Az Egyesült Államok vezetése továbbra is figyelemmel kíséri a terrorszervezet működését, mert véleményük szerint Zaváhirí eltávolítása nem akadályozza meg az al-Káida ismételt felemelkedését.

Ki lesz a terrorszervezet új vezetője?

Az al-Káida összességében véve utódlási válsággal és bizonytalan jövővel néz szembe. Tovább nehezíthetik helyzetüket az agresszív, feltörekvő szélsőséges csoportok elleni rivalizálások is, amelyek 2001. szeptember 11-e után alakultak ki, és Afganisztánban is jelen vannak.

Felmerül tehát a kérdés, hogy Zaváhirí halálát követően ki lesz az al-Káida új vezetője. A nemzetközi sajtó szerint a következő személyek jöhetnek szóba: Szajf al-Adl, Abd ar-Rahman al-Maghrebi, Jazíd Mebrak, valamint Ahmed Dirije, az as-Sabáb nevű al-Kaidához köthető szervezet irányítója. Azonban a hivatalos források megerősítik, hogy a potenciális utódok számbavételétől függetlenül  a terrorszervezetnek egyelőre még nincs egyértelmű utódlási terve.

Szajf al-Adl az egyik potenciális jelölt, akitől az arab sajtó szerint retteg a Nyugat, mivel az al-Kaidán belül tiszteletreméltó státusza, rengeteg tapasztalata és megnyerő karizmája van. Emellett rendelkezik azzal a potenciállal, hogy visszacsábítsa azokat az al-Káida disszidenseket, akik az elmúlt időszakban más csoportokhoz csatlakoztak. Al-Adlt az 1998-as tanzániai és kenyai nagykövetségi merényletekkel kapcsolatban is keresi az FBI. Évekig az al-Káida katonai tanácsának vezetője is volt, és hosszú múltra tekint vissza az terrorszervezet vezető köreiben. A 60 éves, egyiptomi születésű szélsőséges aspiránst a nyugati biztonsági szolgálatok régóta tehetséges szervezőnek tartják. Jelenleg azonban Iránban tartózkodik, nem utazhat, és kommunikációját is figyelik, ami miatt kérdéses, hogy van-e esélye betölteni a Zaváhirí után maradt űrt.

Egy másik lehetséges személy Zaváhirí utódjaként annak veje, Abd ar-Rahman al-Maghrebi. Ar-Rahman al-Maghrebi eredetileg marokkói származású, és 2010 óta vezeti az al-Káidához köthető médiumokat. Szakértők szerintakadályokba ütközhet származása miatt, mivel egy olyan szervezetben rendkívül nehéz a legfelső szintre jutni, amelyben történelmileg a szaúdiak és az egyiptomiak dominálnak. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma tavaly kifejezetten globális terroristának nevezte al-Maghrebit. Az Oszáma bin Láden pakisztáni búvóhelyén felfedezett iratok szerint az al-Káida egy másik magas rangú tagja úgy nyilatkozott Maghrebiről: „jó erkölcsei vannak, tud titkot tartani, türelmes, ideológiája megfontolt és rendkívül tudatos”.

Az Abu Ubayda Júszuf al-Annábí néven is ismert algériai Jazíd Mebrak 2020-ban lett az AQIM (al-Qaeda in the Islamic Maghreb – al-Káida az iszlám Maghrebben) vezetője. Szakértők szerint egyértelműen szerepet játszik az al-Káida globális irányításában. A dzsihád veteránjának számít a Száhel-övezetben, ahol az al-Káidához és az Iszlám Államhoz köthető csoportok versengenek a területi hegemóniáért.

Ahmed Dirije 2014 óta irányítja a szomáliai as-Sabáb terrorszervezetet. Vele az al-Kaida egy évtizeddel ezelőtt fűzte szorosabbra a kapcsolatait, és Dirije Zaváhirínek is hűséget fogadott, amikor az as-Sabáb első embere lett. Az al-Káida számára egy afrikai vezető kinevezése kulturális ugrás lenne. Egyes korábbi al-Káida bennfentesek szerint a szervezetet irányító egyiptomi és szaúdi személyiségek gyakran lenézték az afrikai fiókszervezeteket, így nehéz elképzelni, hogy Dirije-t bízzák meg a csoport vezetésével. Dirije ráadásul állítólag évek óta komoly betegségekkel küzd.

Akárki is lesz Zaváhirí utódja, be kell bizonyítania relevanciáját a maguknak egyre nagyobb teret követelő fiókcsoportok és más terrorszervetek előtt. Másrészt pedig az al-Káidát már nem tekintik közvetlen nemzetközi fenyegetésnek, mivel nem rendelkezik külső műveleti képességgel, és jelenleg nem kíván nemzetközi nehézségeket okozni a táliboknak. Azonban

elképzelhető, hogy Zaváhirí kiiktatásával a szervezet súlypontja Afganisztánon kívülre tolódik, és az új vezető személyétől függően az al-Káida akár újra visszatérhet a globális terroristaszervezetek közé.