Görög Álmos

loading...
2023. 05. 11. 21:34

Az EU jövője: United States of Europe vagy a szuverén nemzetállamok?

A címben feltett kérdés kissé leegyszerűsítő, és az utóbbi években elterjedt felosztásra utal, miszerint egy szuverenista ( Nemzetek Európája) koncepció áll szemben a birodalmi, föderalista Európai Egyesült Államok felfogással.
2023. 04. 17. 9:07

Alkotmány és alkotmányozó hatalom az Európai Unióban?

"A Future of Europe konferencia (…) különösen annak az elismerése, hogy az EU végső alkotmányozó testülete nem a tagállamok és az uniós intézmények, hanem a polgárok” – jelentette ki egy interjúban Alberto Alemanno a HEC Paris professzora.
2023. 04. 14. 9:54

Észak-európai út vagy konzervatív fordulat – merre tovább, Spanyolország?

Nemváltoztatás, az abortusz szabályainak könnyítése, menstruációs szabadság, a szexuális aktus jogszerűsége – ezekben a témákban hoztak Spanyolországban törvényeket a közelmúltban. A jogszabályok nem „szépen, csendben” mentek át a kétkamarás törvényhozáson, hanem hatalmas vita előzte meg őket.
2023. 03. 10. 14:14

Mercadona – egy spanyol sikertörténet

Megfizethető, jó minőségű, a választéka széles, és spanyol családi tulajdonban van. Spanyolország legnépszerűbb áruházlánca egy kis valenciai mészárszékből indulva alig négy évtized alatt jutott el oda, hogy a 43 milliós ország piacának negyedét biztosítja.
2022. 11. 05. 9:49

A kompromisszumok halála? A vétójog eltörlésének tervéről

2022 nyarára reális lehetőséggé vált, hogy az Európai Unió egyes domináns szereplői néhány tagországgal kiegészülve kísérletet tesznek egy sokévtizedes mechanizmus, az egyhangú döntéshozatal eltörlésére az európai intézményekben. De hogy jutottunk el idáig, mit üzenne a lépés, és mik a lehetséges forgatókönyvek?