Kertész Bence

loading...
2024. 06. 06. 10:56

Ki az úr a tengeren? – Az ázsiai és globális kereskedelmi hajóépítés versenye

A globális gazdaság legfontosabb szállítási módja a tengeri hajózás, így a kereskedelmi hajók építésének versenyében ádáz küzdelem zajlik, melynek legfőbb színtere Ázsia. Vajon ki kerül ki győztesként ebből a versenyből, és milyen gazdasági jelentősége van a hajóépítő iparágnak?
2024. 04. 05. 10:03

Thaiföld az ázsiai autóipar új fellegvára? Aktuális fejlemények a thaiföldi (elektromos) járműszektorban

2024 tavaszán az autóipar jelentős aktorainak számító Tesla és a Kia is komoly érdeklődést mutatott a Thaiföldön való gyártás elindítása, és a helyi értékesítés lehetősége iránt. Miért Thaiföld az autóipari versengés új színtere, és milyen lehetőségeket rejtenek magukban ezek a kezdeményezések az ország számára? Hogyan képes Thaiföld a legmodernebb elektromos járművek gyártására?
2024. 01. 09. 14:40

Keletről jön a kvantumkorszak hajnala? – A Kína által vezetett ázsiai kvantumverseny 2023-as éve

A globális kvantumtechnológiai verseny meghatározó színtere az ázsiai régió, a térségben domináns Kína és kihívói dinamikus fejlődésükkel világszinten is egyre nagyobb szerepet töltenek be. Melyek voltak azok az ázsiai sikerek, amik emlékezetessé tették a 2023-as évet, és mi a kvantumverseny várható állása Ázsiában?
2023. 11. 06. 13:22

Bhután, Bitcoin, boldogság

Hogyan járulhat hozzá az államilag támogatott kriptobányászat a bruttó nemzeti boldogsághoz egy kicsi, korlátozott gazdasági képességű országban? Bhután különleges példája.
2023. 10. 09. 9:50

Rendhagyó év egy különleges kapcsolatban: Miért releváns és hogyan fejlődik az üzbég-magyar gazdasági kooperáció?

2023 júniusában a legnépesebb közép-ázsiai ország, Üzbegisztán, a történelemben először privatizálta állami bankját, mellyel az Ipoteka Bank a magyar OTP Csoport első nem európai bankjává vált.
2023. 05. 01. 22:02

The role of the Hungarian-Italian bilateral relationship in (re)building the Central European Initiative

This article provides an introduction to an ongoing research project in the framework of the MCC Fellowship Programme, which analyses the common interests and challenges of Hungary and Italy, aiming to show how can these main founders of the Central European Initiative be an engine of this regional cooperation even at the current period of geopolitical changes.
2023. 04. 26. 23:13

The Basis and Importance of the Forming Hungarian-Italian Space Cooperation

The importance of the space sector is exponentially growing, and in the intensifying space competition, it is essential to unite the strength of European nations, based on the success of bilateral space cooperations. By recently signing a Memorandum of Understanding, Hungary and Italy aims to develop this cooperation, opening a beneficial common future perspective. This article aims to present and summarise the basis and potential of this relationship.
2022. 08. 11. 9:29

Egy geopolitikai fordulat kezdete? - India helyzete az orosz-ukrán háborúban

A 2022. február 24-én meginduló orosz támadás új fejezetet nyitott a nemzetközi kapcsolatok történetében, ugyanis már több mint fél évszázada példa nélküli módon nem csupán egy határkonfliktus, hanem állami szintű háború robbant ki Európa területén.