profil_2020_new.jpg

Kövér László

loading...
2023. 08. 07. 13:05

Nemzeti parkok, fókuszban a hazai szülinapos Hortobágy

Hazánk elsőként alapított nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park idén ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját. Fél évszázad telt el azóta, hogy jelentős külföldi támogatásnak is hála – több Nobel-díjas tudós írt alá petíciót az ügy érdekében - létrejöhetett Magyarország legmagasabb fokú védett természeti területe, a Hortobágyi Nemzeti Park, amely később (1999) a világörökségi rangot is kiérdemelte. A jubileum jó alkalom arra, hogy egyrészt rávilágítsunk, milyen értékeket is rejt magában a Puszta, ez a világon is egyedülálló természeti, tájképi érték. Másrészt, hogy kicsit mögé nézzünk a fogalomnak, mit is takar pontosan a ’nemzeti park’ elnevezés; illetve mi is a célja ezeknek a törvény által védett területeknek.
2023. 01. 17. 7:42

Merengés Nepálról

Kövér László, a KáPé ’környezet és természet’ moduljáért felelős vezető oktató három alkalommal is járt már Nepálban. Látogatásainak fontos momentumai voltak a magasság – hiszen a Himalája óriásainak lábánál túrázott -, illetve a természeti értékek tanulmányozása mellett a helyi kultúra megismerése. A szerző jelen írásában elsősorban utóbbira fókuszál, mivel olyan emberekkel találkozott, akik az európaitól meglehetősen más életminőségben, főleg szemléletben élik mindennapjaikat. Elkalauzol minket a hegymászók Mekkájaként aposztrofált ázsiai országba, megosztja az olvasóval tapasztalatait és gondolatait.
2021. 05. 21. 15:54

Városi varjú kisokos: mit tehetünk, ha Hitchcock filmbe csöppenünk?

Mostanság egyre többet hallani különböző varjútámadásokról, különösen így tavasszal. Valóban megérkeztek volna Hitchcock gyilkos madarai? Ezentúl bárhol járunk vérvarjaktól kellene rettegnünk az eget kémlelve? Középpontban a kétszínű tollruhás dolmányos varjak, akik évtizedek óta városaink társbérlői.
2021. 04. 22. 9:43

„Innen nézve a Föld egy hatalmas oázis az űr végtelenjében…” - gondolatok a Föld napjára

Hogyan függ össze a csend, az űrkutatás és az elmúlt évtizedek környezetvédelmi mozgalmai?