corvinak-logo.png

Párducz Árpád

loading...
2023. 10. 04. 20:11

Keleti versenyfutás a Balkánért

A Balkán régióban egyre inkább feltűnik a keleti hatalmak jelenléte és befolyása.
2022. 10. 18. 17:43

A harvardi közgazdászok, a tűzoltó, a popsztár és a negyedik választás- a bolgár kormányválságok története

Bulgária jelenkori történetének a belpolitikai instabilitás olyannyira hangzatos szereplője, hogy mindezidáig összesen három kormányzat volt képes túlélni kormányzati ciklusát.  A jelenlegi feszült belpolitikai helyzet különösen kiemelt figyelmet érdemel napjainkban, mivel Bulgáriára az események középpontjában áll vagy állt, olyan az Európai Unió jövőjét alapvetően meghatározó folyamatok esetében, mint az orosz-ukrán háború, illetve a nyugat-balkáni bővítés kérdése.
2022. 06. 29. 8:24

Variációk egy témára – a nyugat-balkáni államok reakciói az ukrajnai eseményekre

Oroszország Ukrajna elleni február 24-én indított támadása egész Európát felrázta és valamilyen formában cselekvésre késztette. Míg a tágabb értelemben vett Nyugat álláspontja világos, addig az események megítélése a Nyugat-Balkánon, egy az Európai Unió és hazánk biztonsága szempontjából kiemelten fontos régió esetében korántsem ennyire egységes.
2021. 12. 05. 16:17

Rendszámtáblák és régi(ós) feszültségek

A körülöttünk zajló napi világpolitikai és biztonságpolitikai események mellett hazánk déli szomszédságában egy mély történelmi gyökerekkel rendelkező konfliktus nehezíti meg a Nyugat-Balkán európai integrációját, komoly kihívás elé állítva a nemzetközi közösséget, benne a magyar vezetésű NATO missziót.
2021. 09. 16. 14:28

Maradnak, de meddig? - Afgánok a Balkánon

Az amerikai és NATO erők afganisztáni kivonulása és ezzel párhuzamosan az afgán kormány összeomlása a 2015-ben tapasztaltakhoz hasonlóan újra próbára teheti az Európai Unió és a migrációs tranzitrégió, a Nyugat-Balkán országait.