corvinak-logo.png

Prof. Dr. Werner J. Patzelt

loading...
2023. 03. 27. 11:08

Ein Spiel mit den Spielregeln unserer Demokratie

Das von der Koalition beschlossene neue Wahlrecht soll die Bundestagsmandate begrenzen. Tatsächlich erhoffen sich SPD und Grüne vor allem Vorteile für sich.
2023. 03. 27. 11:07

Játék demokráciánk játékszabályaival

Az új német választási rendszerrel a mandátumok számát akarja korlátozni a kormánykoalíció a szövetségi parlamentben. A szociáldemokraták és a zöldek valójában saját magukat kívánják előnyösebb helyzetbe hozni.
2022. 04. 26. 17:45

Nicht einmal Angela Merkel ergreift noch Partei für Angela Merkel

Anstatt als „Elder Stateswoman“ gefragt zu sein, gelten die Ex-Kanzlerin und ihr politisches Erbe nur wenige Wochen nach dem Regierungswechsel als Belastung für die deutsche Politik. Gerade auch für ihre Partei.
2022. 04. 26. 17:43

Még maga Angela Merkel sem szólal fel Angela Merkel érdekében

Alig néhány héttel a kormányváltást követően Németország korábbi kancellárja immár korántsem egy dicsőségben visszavonult, köztiszteletben álló kormányfő, akinek még mindig keresik a kegyeit, hanem inkább egy tehertétel a német politikában. Mindez kiemelten igaz a saját pártjára.
2022. 03. 18. 17:36

Die Ampelkoalition und der Wandel deutscher Glaubenssätze

Bevor Russland die Ukraine angriff, war die sicherste Antwort auf die Frage nach der Lebensdauer von Deutschlands Ampel-Koalition: entweder zwei Jahre – oder zwei Wahlperioden. Das meinte: Entweder zerbricht die Ampel-Koalition nach einer Anfangszeit mit sehr wohlmeinender Medienberichterstattung an ihren inneren Widersprüchen; oder es raufen sich die Koalitionspartner inhaltlich soweit zusammen, so dass ein etablierter SPD-Kanzler den nächsten Bundestagswahlkampf gewinnen kann.
2022. 03. 18. 17:32

A hárompárti „közlekedési lámpa” koalíció és a német hitvallások pálfordulása

Mielőtt Oroszország megtámadta volna Ukrajnát, a németországi hárompárti, a szociáldemokratákból, a zöldekből és a liberálisokból álló koalíció élettartamára vonatkozó kérdésre az volt a legbiztosabb válasz, hogy vagy csupán két évig, vagy pedig akár két választási ciklusig is kitart majd. Ez azt jelentette, hogy a hárompárti koalíció vagy a kezdeti időszakot követően, a média rendkívül jó szándékú beszámolói közepette a belső ellentmondásain forgácsolódik majd szét, vagy pedig a koalíciós partnerek érdemben olyannyira összecsiszolódnak, hogy a szociáldemokraták bevált kancellárja nyerheti a soron következő parlamenti választásokat is.
2022. 01. 21. 15:11

CDU – Wie weiter?

Schon manches Unternehmen trieb auf die Pleite zu, während leitende Angestellte wähnten, es wäre es auf gutem Weg. Viele Warnungen vor einem solchen Schicksal hat die CDU-Führung während der letzten Jahre ignoriert. Unheilankündigende „Zeichen an der Wand“ hat sie für unbeachtlich erklärt: das innerparteiliche Grummeln, den Aufstieg der AfD, die Arroganz der Verwalter links-grüner Hegemonie, die immer geringere parteipolitische Rendite von Politikvorhaben, die der Kanzlerin am Herzen lagen.
2022. 01. 21. 15:09

CDU – Hogyan tovább?

Akadt már jó néhány vállalat, ahol a vezetők szerint jó úton jártak, miközben a cég a csőd felé tántorgott. A CDU, a német Kereszténydemokrata Unió vezetősége az elmúlt években sok esetben figyelmen kívül hagyta az ilyen és ehhez hasonló figyelmeztetéseket, „az írást a falon”.
2021. 12. 22. 8:13

Meddig tart ki az új német szövetségi kormány?

A címben feltett kérdésre jelenleg a legjobb válaszom: vagy két évig, vagy két választási ciklusig. Miért lehet, hogy csak két évig? Mert a kormányprogram hemzseg az ellentmondásoktól, ami heves konfliktusokat eredményezhet!
2021. 09. 28. 14:09

Beharangozott győzelem és csapás

A tegnapi német parlamenti választások eredménye világos: győzött a szociáldemokrata SPD és a koalíciós partnerének leginkább vágyott Zöldek, ezzel szemben vesztett a CDU és a CSU, a két uniópárt. A győzelem és a kudarc egyúttal semmiképpen sem tükörképe egymásnak. A szociáldemokraták és a zöldek ugyanis csak kis előnnyel győztek, miközben az uniópártok megalázóan veszítettek.
2021. 09. 28. 14:01

Ein Sieg und ein Debakel mit Ansage

Das Ergebnis des gestrigen Wahlsonntags ist klar: Die SPD und die Grünen als ihr Wunschkoalitionspartner haben gewonnen, die Unionsparteien hingegen verloren. Zugleich sind Sieg und Niederlage keineswegs spiegelbildlich. SPD und Grüne haben nämlich bloß schwach gewonnen, die Unionsparteien hingegen demütigend verloren.
2021. 09. 06. 11:57

Nagy mellényből lesz a zakó - mi várható a német szövetségi választásokon?

A keresztény uniópártok zuhanórepülése a német szövetségi parlamenti választásokat küzdelemben, valamint a kancellárjelöltjük kétségbeesettségbe hajló helyzete az a – már azt széppé imádkozók körében sem vitatható – nagyobb összefüggés, amelyhez a múlt hétvégén a „Hallo Meinung” rovatban megjelent alábbi, szándékosan hétköznapi nyelvezetben megfogalmazott elemzésem.