Szabó Botond Zsolt

loading...
2023. 02. 23. 10:05

Megáll az észt? – Észt parlamenti választások, fegyverek, menekültek, válság

Amikor Észtországban járunk egyszerre érezhetjük magunkat a „szovjet Finnországban”, illetve a világ innovációs és digitalizációs inkubátorházában is. Ez az ambivalencia tombol a társadalomban és gazdaságban is.
2022. 12. 08. 6:45

Kazah helyzetjelentés: elnökválasztás után, reformok előtt

Noha elsőre megtévesztő lehet Kaszim-Zsomart Tokajev elnök több mint 80%-os eredménye, és az európai demokrata csak fintorogva legyintene rá – hogy na, egy újabb rendkívül fair közép-ázsiai választás –, de a valóság ennél sokkal árnyaltabb.
2022. 08. 31. 15:47

Malaka-dilemma - A Kínát béklyóban tartó tengeri szoros kérdéséről

Kína Achilles-ína, a Malaka-szoros (és a Szingapúr-szoros) egy 25 méter átlagos mélységgel, 65 kilométer legkisebb szélességgel és az Alföldnél is kisebb felszínnel rendelkező tengeri terület Indonézia, Malajzia és Szingapúr között.
2022. 06. 21. 20:25

Merre tovább Emmanuel? – Francia választások magyar szemmel

“Vigyázó szemetek Párizsra vessétek” - ekként szólította fel versében intelemre a francia forradalom kitörését követően Európát Batsányi János. Bár rengeteg idő eltelt azóta, Franciaország továbbra is Európa egyik meghatározó országa, a G7 tagja, az EU egyik tartópillére, amit az egész világ figyelemmel követett a vasárnapi választások során, többek között Magyarország is. De mit is jelent magyar szempontból a francia választások kimenetele?
2022. 05. 04. 7:59

Gázban Európa

Ködös célt állított maga elé idénre az Európai Unió, miszerint kétharmadával csökkentené az orosz gázfüggőségét, miközben november 1-ig elvárja tagállamaitól, hogy 80%-ra töltsék fel gáztározóikat.
2022. 01. 31. 9:39

Big Tech contra EU – Paradigmaváltás, vagy látszatharc?

Régóta tudni lehetett már, hogy az Európai Unió egységesen szeretné visszaszorítani a tech-óriások, vagyis különösen a Google és a Facebook korlátok nélküli kereskedelmét az unió polgárainak személyes adataival.