Török-Tóth Soma

loading...
2023. 10. 11. 10:23

Enyém, tiéd, miénk II. – kinek a feladata a környezet védelme?

Az ökológiai válság mindennapos tapasztalattá vált, hatásai egyre érezhetőbbek a társadalomban és a gazdaságban is. Világos, hogy féken tartása és az ökológiai környezet egyensúlyának helyreállítása érdekében cselekedni kell. Na de kinek?
2023. 08. 30. 13:45

Enyém, tiéd, miénk I. – a környezet válsága-e a környezeti válság?

Az utóbbi években mintha egymást érnék a látszólag legkülönbözőbb eredőjű válságok: gazdasági visszaesés, háború, pandémia, menekültek, tőkepiaci összeomlás. Mindezek mellett ráadásként az ökológiai válság is egyre inkább érezteti a hatásait. De vajon valóban a természetet sújtja-e első sorban ez utóbbi?
2023. 05. 11. 22:24

Vasból fakarika? – a gyenge fenntarthatóság modellje

A fenntartható fejlődés gondolatköre egy 1992-es ENSZ konferenciát követően vált világszerte ismertté. Dacára annak, hogy számtalan nemzetközi dokumentumnak képezi szerves részét, egyre nyilvánvalóbb, hogy a koncepció a nevével ellentétben valószínűleg nem fenntartható. Van olyan változata azonban, amely viszont egészen biztosan nem az.
2023. 04. 21. 19:49

Oikosz, édes oikosz – az otthon szeretete Roger Scruton Zöld filozófiájában

Április 22-e világszerte a Föld napja. Ebből az alkalomból érdemesnek tűnik újra áttekinteni, hogy miként gondolta el a brit konzervativizmus kiemelkedő alakja, Sir Roger Scruton az élő környezet megóvását az otthon szeretetén keresztül.
2023. 03. 28. 22:06

„Nem esett elég eső a nyáron, jogi útra vinném”

Az utóbbi évtizedben tendenciózusan nőtt azoknak a peres eljárásoknak a száma, amelyeket – változatos jogalapokon és bírói fórumok előtt – magánszemélyek indítottak az állam ellen. Ezen eljárások bizonyos típusai nyomán ismét napirendre került a polgári jog tudományának klasszikus kérdése: „perelhető-e az állam?”