Vers Enikő

loading...
2024. 05. 22. 22:45

A végtelenbe és tovább – az USA űrdiplomáciájának alapjai

A kihívásokkal már nem kizárólag a bolygónkon kell szembenéznünk. A 20. század közepén induló űrversenyben az Egyesült Államok és a Szovjetunió uralta a világűr meghódítására irányuló tevékenységeket. Ez azonban mára megváltozott, ugyanis már nem csak nemzetek, de állami támogatású magáncégek is versenyeznek az űrbeli fölényért. Mivel azonban ez még egy viszonylag új színtere a nemzetközi versengésnek, a diplomácia kiemelten fontos szerepet játszik, és az Egyesült Államok pedig ebben kulcsszereplőként van jelen.
2024. 04. 18. 21:55

Kivont kardok és nemzetközi pajzsok: a húti mozgalom

Az Iránnal szövetséges húti mozgalom a Vörös-tengeren áthaladó kereskedelmi hajók megtámadásával akar véget vetni az izraeli támadásoknak a Gázai övezetben. A Vörös-tengeren és a Szuezi-csatornán áthaladó tengeri útvonal a világ egyik legjelentősebb kereskedelmi útvonala. Komoly hatással van a világgazdaságra az, hogy az Irán által felfegyverzett hútik támadása miatt a hajózási társaságok egyre inkább kezdik elkerülni ezt a térséget.
2024. 03. 28. 19:43

Modernkori kalózkodás: a szomáliai instabilitás okozta globális kihívások

A kalózok jelenléte Szomáliában egyáltalán nem új jelenség. Amióta 2005-ben a kalóztámadások száma több, mint a hatszorosára nőtt a régióban, az itt történő incidensek a világ minden tájáról idevonzották a figyelmet.
2023. 11. 01. 7:33

Reichsbürger puccs: veszélyben a német állam stabilitása?

A kérdés a következő: megdöntheti-e a német államot egy olyan terrorszervezet, amelynek a tagjai nem fogadják el a Német Szövetségi Köztársaság létezését? A gyakorta ismétlődő, a csoport tagjainak elfogására irányuló rendőrségi razzia talán rámutat arra a tényre, hogy a helyzet komolyabb, mint gondolnánk.
2022. 11. 29. 21:35

Szezám tárulj: Kolumbia és Venezuela megnyitja kapuit egymás előtt

Latin-Amerika konfliktusokkal terhes világát Kolumbia és Venezuela ellentéte mély válságba taszította, egészen a közelmúltig, amikor az országok elnökei a kölcsönös határmegnyitással kapcsolatban konszenzusra jutottak. Mi okozhatta ezt a hirtelen változást? Milyen hatással van ez a két országra?