Bemutatkozás

A régi Postapalota a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozásának és oktatásának nyíregyházi központja.

A patinás nyíregyházi ingatlan, az egykori Postapalota épülete új funkciót kapva tölthet be ismét jelentős szerepet a nagyváros szellemi és kulturális életében. Itt nyitja meg új képzési központját az MCC, minek köszönhetően a nyírségi tehetséges fiatalok is bekapcsolódhatnak az intézmény által biztosított képzési programokba.

A 2022 szeptemberében induló oktatási tevékenységével az MCC tehetséggondozó munkája mellett a város kulturális és szellemi életének aktív szereplőjévé is kíván válni.

Történet

1859 óta rendelkezik a város postahivatallal, amelyet akkor bérelt épületben rendeztek be. Két évvel később különkezelésű távirdahivatal is létesült itt, melyet 1887-ben egyesítettek a postával. Az osztrák postából kiválva 1867-ben született meg a Magyar Királyi Posta, ekkortól pedig a postaforgalom középfokú irányítását hét postaigazgatóság látta el – Nyíregyháza városa a nagyváradihoz tartozott.

A helyi kereskedők már 1893-ban szorgalmazták, hogy a postahivatal a város központjában kapjon helyet, és ezzel együtt növeljék a hivatali személyzetet és a levélhordók létszámát is. 1912-ben teljesült a kívánságuk: ekkor épült fel a Postapalota, amelynek telkét a kereskedelemügyi minisztérium 1909-ben vásárolta meg. A két évvel később kiírt tervpályázatot Bernthaller Adolf fővárosi műépítész nyerte meg, míg a kivitelezési munkálatokkal a helyi Pisszer Jánost bízták meg. Az építési munkálatokat összekötötték a városi távbeszélő hálózat vezetékeinek földbe költöztetésével, hogy ezáltal a központi épületekről eltüntessék, illetve csökkentsék a kevésbé dekoratív látványt nyújtó légvezetékek számát. Így kötötték össze az új postaépületet például a városházával, a takarékpénztárral, a törvényszékkel és az evangélikus központi iskolával is. A hivatalok 1912 novemberében foglalták el helyüket, hogy mintegy hatvan éven át szolgálják a város lakóit.

Képzési központ

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány célja, hogy ingyenes tehetséggondozási programjait minél több fiatal számára elérhetővé tegye, ezért fokozatosan bővíti tevékenységét a legfontosabb egyetemi városokban, így Nyíregyházán is. A felújítást követően az ingatlan oktatási-tehetséggondozási központként és bentlakásos diákszállásként működik majd. Az említett funkciók mellett a helyi kulturális életet még pezsgőbbé varázsoló, a nyíregyháziak számára is nyitott eseményeket, például könyvbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket, konferenciákat tervez az MCC rendezni majd az épületben, tovább erősítve ezzel Nyíregyháza regionális szerepét.

Az MCC 2022 szeptemberében kezdi meg működését Nyíregyházán a Fiatal Tehetség Programmal (FIT), és a Középiskolás Programmal (KP). Az ingatlan kifejezetten jó állapotú, esztétikus, és látható, hogy az épület a hozzá tartozó parkolóval és udvarral optimálisan ki tudja elégíteni a Mathias Corvinus Collegium igényeit a megyeszékhelyen.

Az állapotfelmérés eredményei

Az MCC idén szeptemberben elindítja tehát tehetséggondozó tevékenységét Nyíregyházán. Ehhez 2021-ben két ütemben térképezte fel az intézmény a lehetséges nyíregyházi ingatlanok állományát. Az épület keresésekor a mindenkori igények mellett (központi jó elhelyezkedés, ismert/történeti szép épület) figyelembe kellett venni, hogy lehetőség legyen rövid időn belül, zökkenőmentesen elindítani a képzéseket, így gyorsan költözhető, de az igényeket maximálisan kielégítő ingatlant kellett keresni. Önkormányzati, egyetemi és piaci kutatások során rövid időn belül bebizonyosodott, hogy a Kálvin tér 4-5. szám alatt található ingatlan az egyetlen jó megoldás a 2022-es indulásra.

Az ingatlan jelenlegi állapotát adó felújítás 2017-ben történt. Ez magában foglalta a teljeskörű homlokzati renoválást, a gépészeti felújítást, az ablakok cseréjét, valamint a földszint és az első emelet nagy részének felújítását. Az első emelet további szakaszának és a második emeletnek felújítását 2021-ben fejezték be.

Az irodák és a termek igényesen felújítottak, azonnal költözhetők. A homlokzat és a nyílászárók tökéletes állapotban vannak, a tető folyamatosan karbantartott, jó állapotú. Az épület pinceszintje raktározásra alkalmas, vizesedésre utaló nyomok nem találhatóak. Az épület szerkezetileg és esztétikailag is megfelelő, otthont tud adni az MCC tehetséggondozó tevékenységének.

Tervek

Az MCC nyíregyházi képzési központja kettős célt képvisel. A diákok számára egyfajta második otthonként funkcionáló ingatlan kialakítása elsődleges – elvégre nemcsak oktatási tevékenység zajlik majd itt, hanem valódi közösségi tér kialakítása a terv.

Az oktatási tevékenységen túlmenően egy pezsgő, élettel teli szellemi- és kulturális műhelyt kíván létrehozni itt az MCC. Ennek érdekében a tervek közt szerepel egy konferenciaterem kialakítása is, melynek koncepciója a közelmúltban elkészült, átadása 2022-ben várható.

Az épületre vonatkozó további felújítási és átalakítási igények nem merültek fel, ennek felmérése a következő 1 évben várható.