Jay W. Richards Ph.D. a Richard és Helen DeVos Élet-, Vallás- és Családközpont igazgatója, valamint The Heritage Foundation William E. Simon tudományos főmunkatársa. Emellett a Discovery Institute vezető munkatársa és a The Stream ügyvezető szerkesztője.  

A Heritage Foundationnél végzett kutatásai a nemi ideológia által a kultúránkban, az orvostudományban és az oktatásban jelentett fenyegetéssel foglalkoznak.Richards több mint egy tucat könyv szerzője vagy szerkesztője, köztük a New York Times bestsellerei: Infiltrated (2013) és Indivisible (2012); Money, Greed, and God (2010-ben Templeton Enterprise Award-díjat nyert); The Privileged Planet (Guillermo Gonzalez csillagásszal közösen) és The Human Advantage (Az emberi előny). Legutóbbi könyve A pánik ára: Hogyan változtatott a szakértők zsarnoksága egy járványt katasztrófává.Számos dokumentumfilm alkotója és vezető producere, köztük három olyané, amelyek széles körben szerepeltek a PBS-en. Richards cikkeit és esszéit a The Harvard Business Review, a Wall Street Journal, a Washington Post, a The New York Post, a Newsweek, a Forbes, a Fox News és számos más kiadvány közölte.

Több mint ezer rádió- és televíziós műsorban szerepelt, és számos nemzeti és nemzetközi helyszínen tartott előadást.A Stanford Egyetemen Christopher Hitchensszel folytatott 2008-as vitáját, amelyet Ben Stein moderált, több száz észak-amerikai templomban élőben közvetítették.