Szergej Andrejev 1986-ban diplomázott a Szentpétervári Állami Egyetem Ázsiai és Afrikai Tanulmányok Karán, Oroszországban. 1998-ban az Egyesült Királyságban, az Oxfordi Egyetemen szerzett doktori fokozatot. Szakterülete az afgán, iráni és közép-ázsiai tanulmányok, valamint a stratégiai elemzés és konfliktustanulmányok.

Dél- és Közép-Ázsia történelmét, valamint iszlám tanulmányokat tanított az Oxfordi Egyetemen, a londoni King's College-ban és az Észak-Londoni Egyetemen.

1999-2021 között megszakításokkal az ENSZ különböző békefenntartó és politikai misszióiban szolgált Afganisztánban, Szudánban, Irakban és Dárfúrban, ahol egy elemzőközpont vezetője volt.

2017-ben a Consociatio Eruditorum Studiis Afganologicis Internationalibus elnökévé választották.

Szergej Andrejev kutatásai főként az afgán történelem és politika, különös tekintettel az afgán állam különböző megjelenési formáira, az állam és a törzsek közötti kapcsolatok történelmi változásaira, valamint a militáns iszlám, mint afgán államformáló tényező témakörére irányulnak. A konfliktuselemzés technologizálását célzó különböző elemzési eszközök kidolgozásával is foglalkozik.


Az MCC vendégoktatója: 2022. május – augusztus

Publikációs lista