Dr. Mariusz Orion Jędrysek professzort a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkárhelyettesévé és Lengyelország főgeológusává nevezték ki. Beata Szydło miniszterelnök asszony 2015. november 19-én ruházta rá ezeket a feladatokat. Jędrysek professzor másodszor tölti be ezt a tisztséget: korábban 2005 és 2007 között Lengyelország főgeológusaként dolgozott.

Mariusz Orion Jędrysek, aki a Wrocławi Egyetem Földtudományi Karán szerzett diplomát, rendes professzor, és geológia, biogeokémia és izotópos geológia szakon szerzett PhD fokozatot.

Prof. Jędrysek 1986-tól 1987-ig a Lengyel Földtani Intézet Alsó-Sziléziai ágának munkatársa volt, majd a Wrocławi Egyetemen dolgozott. Posztdoktori ösztöndíjasa volt többek között a Japán Tudományos Társaságnak és a Humboldt Alapítványnak.

Prof. Jędrysek 2006-2007-ben az ENSZ Nemzetközi Tengerfenékhatóságának közgyűlésének elnökeként elnökölt. A Climate KIC EIT Regionális Innovációs Társulás irányítócsoportjának elnökhelyettese volt.

Tagja az AGH Tudományos és Technológiai Egyetem konventjének és a Lengyel Tudományos Akadémia Ásványtani Tudományok Bizottságának. 2011 óta parlamenti képviselő.