William Ruger az American Institute for Economic Research elnöke. 
Ruger korábban a Charles Koch Intézet kutatási és politikai alelnöke, valamint a Stand Together külpolitikai alelnöke volt. Ezt megelőzően a Texasi Állami Egyetem politikatudományi tanszékének docense (megbízatással) és a Texas-Austini Egyetem LBJ School of Public Affairs adjunktusa volt.

Ruger az afganisztáni háború veteránja, és egyéb kitüntetések mellett megkapta a Defense Meritorious Service Medal kitüntetést. Továbbra is az amerikai haditengerészet tisztje (tartalékos komponens). Rugert jelölték az Egyesült Államok afganisztáni iszlám köztársasági nagykövetének, és kiemelkedő szószólója volt az afganisztáni háborúban való amerikai részvétel befejezésének. Rugert Trump elnök 2020-ban a Fulbright külföldi ösztöndíjbizottságába nevezte ki.

Ruger a Brandeis Egyetemen szerzett doktori fokozatot politikából, és a College of William and Maryben szerzett diplomát. Tudományos munkássága számos tudományos folyóiratban jelent meg, többek között az International Studies Quarterly, a Review of Political Economy, a Civil Wars és az Armed Forces and Society című folyóiratokban. Legutóbbi kutatásai a katonai szolgálat, a harci tapasztalatok és a polgári részvétel közötti kapcsolatot vizsgálják. Ruger a szerzője Milton Friedman életrajzának, és társszerzője két, az állami politikáról szóló könyvnek, köztük a Freedom in the 50 States (jelenleg 6. kiadásban).

Ruger számos lapnak írt véleménycikket, például a The New York Timesnak, a The Washington Postnak és a Los Angeles Timesnak, és gyakran nyilatkozott televíziós és rádiós interjúkban, szerepelt a Fox News, az MSNBC és a CNN műsoraiban. Számos nonprofit szervezet, köztük a Center for the National Interest, a Defense Priorities és a John Quincy Adams Society igazgatótanácsának tagja, valamint a New York University School of Law rendészeti projektjének tanácsadó testületében is tevékenykedik. Ruger a Külkapcsolatok Tanácsának (Council on Foreign Relations) élethossziglani tagja.

Ruger a massachusettsi Great Barringtonban lakik. Házasságban él Jennifer Rugerrel, és két fia van.