Prof. Dr. Heinz Theisen az Észak-Rajna-Vesztfáliai Katolikus Egyetem politológia professzora Kölnben. Langenfeldben/Rajna-vidéken született 1954. november 25-én.

Theisen professzor úr politológiát, szociológiát, történelmet és alkotmányjogot tanult a göttingeni és bonni egyetemeken, ahol 1983-ban doktorált. 1984-től 1987-ig Bonnban maradt az egyetem rektorának személyi asszisztenseként. A következő három évben Heidelbergbe költözött, ahol kutatási asszisztensként és igazgatói asszisztensként dolgozott az interdiszciplináris "Forschungsstätte der Ev. Studiengemeinschaft" kutatóközpontban dolgozott. Munkájának középpontjában a géntechnológia és a politika, valamint az ökológia és a demokrácia állt. 1991 és 1997 között a brühl-i Szövetségi Közigazgatási Alkalmazott Tudományok Egyetemén és az egyetem biesenthali (Brandenburg) fiókintézményén a politikatudományok professzora volt. 1997 óta Kölnben professzor. 1996 és 2002 között részt vett a Német Szövetségi Köztársaság Transform programjában, amely a közép- és kelet-európai országok közigazgatásának fejlesztésére irányult. Különböző oktatói tevékenysége során többek között Kelet-Európába, Kínába és Palesztinába is eljutott.

Theisen professzor úr kutatásainak középpontjában a nemzetközi politika áll. Különösena globalizmussal és a protekcionizmussal, valamint a többpólusú világ nemzetközipolitikájában az önérvényesítés stratégiáival foglalkozik. Ebben a témában az MCC-ben"Önérvényesítési stratégiák a nemzetközi politikában" címmel tart kurzust. Európa jövőjea többpólusú világrendben" címmel.


Az MCC vendégoktatója: 2023. február - április

Publikálási lista