Zhou Bo nyugalmazott alezredes 1979-ben kezdte meg katonai szolgálatát. Különböző beosztásokban szolgált a Guangzhou-i Légierő Regionális Parancsnokságán. 1993-tól egymás után vezérkari tisztként, a Nyugat-ázsiai és Afrikai Iroda főigazgató-helyetteseként, majd a Kínai Nemzetvédelmi Minisztérium Külügyi Hivatala Általános Tervezési Irodájának főigazgató-helyetteseként, a Namíbiai Köztársaság kínai védelmi attaséjaként és a Nemzetvédelmi Minisztérium Nemzetközi Katonai Együttműködési Hivatalának Biztonsági Együttműködési Központjának igazgatójaként dolgozott. Jelenleg a Tsinghua Egyetem Nemzetközi Biztonsági és Stratégiai Központjának vezető munkatársa és a Kínai Fórum szakértője.

Zhou Bo több mint 100 angol nyelvű esszét és véleményt publikált, többek között a Foreign Affairs, Foreign Policy, Financial Times, The New York Times, The Wall Street Journal, The Economist (meghívásra), The Australian, South China Morning Post, The Diplomat, Strait Times, Die Zeit, China~US Focus és China Daily stb. lapokban. Interjúkat adott a BBC,NBC, Time, Economist, Euronews, Channel NewsAsia (Szingapúr), Radio France, NHK, Russia Today, CNBC, ABC (Ausztrália), Al Jazeera, Bloomberg, Arte és CGTN stb. számára. A PLA küldöttjeként felszólalt a szingapúri Shangri-La párbeszédben és a müncheni biztonsági konferencián. A PLA Nemzeti Védelmi Egyetem külföldi posztgraduális tisztjeinek felügyelője.

Zhou Bo a Légierő Mérnöki Főiskoláján végzett, és a Cambridge-i Egyetem St Edmund Főiskoláján szerzett diplomát (Mphill nemzetközi kapcsolatokból). 1999-ben az ausztrál hadsereg szárazföldi hadviseléssel foglalkozó tanulmányi központjának vendégkutatója volt. Számos tanfolyamon vett részt a Harvard Egyetemen, a Westminster Egyetemen, a PLA Nemzeti Védelmi Egyetemen, a PLA Tudományos és Technológiai Egyetem a Nemzeti Védelemért és a PLA Katonai Parancsnoki Főiskolán (Shijiazhuang).