A hányatott sorsú Teleki család 1949 után végigjárta az erdélyi nemesség, hagyományőrző polgárság és a földjéhez ragaszkodó parasztság keserves útját: Teleki Mihályt, a kastély utolsó urát arra kényszerítették, hogy a Duna-delta lágerében letöltött „büntetése” után döghúst fuvarozzon egy rókatelepre; a sáromberki kastélyban élő családtagok a Teleki Téka szűkös folyosóján voltak kénytelen tengődni évekig; és Teleki Gemma grófnő abból tartotta fenn magát, hogy Marosvásárhely belvárosában virágot és zöldséget árult a kapualjakban.
Mégis volt visszaút. A Belgiumból részben hazatelepülő Teleki Kálmán és családja igényelte vissza a gernyeszegi kastélyt a román államtól, hogy napjainkban nagy erőfeszítéseket téve igyekezzenek visszaadni annak régi pompáját és funkcióját. Major Anita és Margittai Gábor filmje egyedülálló kordokumentumként mutatja be az egész erdélyi arisztokrácia sorsát, múltját, jelenét és jövőjét. A filmvetítést pódiumbeszélgetés követi az alkotókkal, valamint a film főszereplőivel, gróf Teleki Juliannával és gróf Teleki Kálmánnal.

Az Aranyszőnyeg című dokumentumfilm filmszínházi premierjére szeretettel várjuk az érdeklődőket 2024. február 28-án, szerdán 17.30-tól a Puskin mozi Metropolis termébe (1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 18.).

Program:

– 17:00: vendégek érkezése, regisztráció
– 17.30 – 17.40: köszöntőt mond Major Anita, a Magyar Összetartozás Intézetének igazgatóhelyettese
– 17.40 – 18.35: az Aranyszőnyeg című dokumentumfilm vetítése
– 18.35 – 19.30: pódiumbeszélgetés a film alkotójával, Margittai Gáborral, az MCC Magyar Összetartozás Intézete igazgatójával, valamint a film főszereplőivel, gróf Teleki Juliannával és gróf Teleki Kálmánnal. A beszélgetést Major Anita vezeti.

A filmhez kapcsolódó háttéranyag ide kattintva érhető el.

A filmelőzetes itt tekinthető meg.

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció