Miért nézek órák óta a YouTube által ajánlott videókat? Miért pont azok a hirdetések jelennek meg a hírfolyamomban? Miért nem tudja a gyerek lerakni a kütyüket? Milyen hatással van a túl sok képernyőidő az agyfejlődésére? Mi az a dark pattern, mik azok a befolyásoló mechanizmusok, az algoritmusok, vagy éppen a kommentelő botok? Mit tehetek szülőként gyermekeim biztonságáért az online közegben? Miről beszélgessek vele, hogyan szélesítsem ismereteimet az online világban zajló dolgokról? Ki véd meg a digitális térben? Hogyan védhetem meg saját magam? Mi lesz, ha jön a Metaverzum? Mi az a virtuális és kiterjesztett valóság?

Ezek a leggyakoribb kérdések, amelyeket fiatal felnőttként, szülőként, pedagógusként felteszünk szinte minden nap. Aggódunk a digitális világ térnyerése miatt, hogy beszippantja gyerekeinket, hogy nálunk is függőséget okoz, hogy elvesztjük a valósággal, a való élettel való kapcsolatunkat.

Digitális önvédelem című nyílt előadásunkon megmutatjuk, melyek azok az alapvető gazdasági és technológiai mechanizmusok, melyek a kedvenc közösségi média platformjaink mögött meghúzódnak, hogyan működnek, miként lehetünk tudatosabb felhasználói mi magunk. Miként tudjuk családunkat is megvédeni a káros hatásaitól, milyen irányba induljunk ismeretszélesítés terén. Kitérünk továbbá arra, miként okoznak a képernyők függőséget, miért tudjuk szülőként is nehezen lerakni az okos kütyüinket, és milyen károkat tud okozni a túlzott eszközhasználat egy gyermek fejlődésben lévő agyában.

Vendégünk: Pöltl Ákos Család biztonsági szakértő, MCC FIT program vezető oktató

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött:

Regisztráció