Olvasási idő: 2 perc

Arra a kérdésre, hogy mi volt az oka a sikertelenségnek, a jó sportoló azt válaszolja: „nem tudom, talán a körülmények, vagy éppen bármi egyéb oka lehetett”, a profi ezzel szemben pontosan el tudja mondani az okokat, akár másodpercre, helyzetre visszavetítve is – mondta el szegedi előadásában Fülöp Ákos, az MCC-Mindset Pszichológia Iskola Sport és Teljesítmény Műhelyének vezetője. A közönséget is aktiváló beszélgetés során a sportolói teljesítményfokozás került a középpontba, különös hangsúlyt fektetve az edzői munkára. Utóbbi esetében az előadó szerint komoly paradigmaváltás történt a riói és a londoni olimpiai játékok közötti időszakban. Úgy magyarázta, hogy az egyszemélyes edzői szerep átalakult egyfajta team szemléletté, ahol már nem az az elfogadott minta, hogy egy adott sportoló egy edzővel igyekszik kihozni magából a maximumot, hanem egy komoly szakértői csapat dolgozik a magasszintű teljesítmények elérésén. Az edzői tevékenység ma elsősorban két fő célt valósít meg: vagy fokozza a sportoló teljesítményét, vagy optimalizálni igyekszik azt. A profi sport átalakulása kapcsán olyan problémák kezelése is lehetővé válik, mint például a mentális akadályok okozta elakadások kezelése vagy a sportolói kor kitolódása.

Ákos szakemberként a sportpszichológia adta lehetőségeket és a leginkább előforduló problémákat is felvezette. Ebből a beszámolóból kiderült, hány olyan tényező merülhet fel, amely komolyan akadályozhatja egy sportoló karrierjét. Ilyen fő okok a mentális gátak, az egzisztenciális és párkapcsolati problémák vagy éppen fizikai sérülések miatti krízisek. De olyan egészen egyéni és a kívülálló számára nem is érzékelhető helyzetekre is felhívta a figyelmet, hogy milyen lelkiállapotban van egy profi azokban a pillanatokban, amikor a rajtvonalra feszül és várja a rajtpisztolyt, vagy éppen a pihenőben várja az olimpián, hogy elhangozzon a neve a hangosbemondóban. Ez az a helyzet, amikor sok esetben egy mentális megbillenés, egy önbizalomhiányos másodperc tönkre teheti több év felkészülésének kemény munkáját.

A szakember elmondása szerint a sportpszichológus alapvető feladata az, hogy a sportoló jól legyen és hogy ezt az állapotot öngyógyítással, egyéb módszerekkel önállóan is el tudja érni. Ilyenkor lép színre a pszichológus, aki eszközt adhat a versenyzők kezébe, amelyekkel megvalósíthatják ezt a folyamatot. Összefoglalva akkor tekinthető sikeresnek a folyamat, ha a sportoló és a terapeuta együtt el tudják érni azt az állapotot, hogy a versenyző azokban a pillanatokban is tudja kezelni magát, amikor a szakember az adott helyszínen fizikailag nincs jelen.