Olvasási idő: 4 perc

A Színházak titokzatos világa

A nyíregyházi Fiatal Tehetségek Klubfoglalkozáson résztvevő gyerekekkel a belváros szívében található egyedülálló attrakcióval, nem mindennapi kikapcsolódási lehetőség élményét biztosító SZINDBÁD Színháztörténeti Rendezvénytérben és a Móricz Zsigmond Színházban jártunk, ahol együtt felfedezhettük a színházak titkait, merülhettünk el a fantázia világában!

A Színháztörténeti Múzeum épületébe lépve magával ragadó kiállítások fogadtak minket: színházi relikviákat, híres színészi jelmezeket, kellékeket, makettokat nézhettünk végi, mely során átélhettük a hagyományos színházi múzeum hangulatát. Az interaktív, digitális látogatóterem különleges, extra élményeket tartogatott diákjainknak. A 3D moziteremben megnézhettük Szindbád kisfilmjét, amely 3D-s élményben a színháztörténi korokon vezetett végig minket. Megtudhattuk mi az a kothornosz, kik viselhették szerepléskor, mi a helicentrikus nézet, nádtetős színpad, glóbusz színház, milyen volt egy előadás, hol ülhettek és miért a nézők. A greenbox-szal kiegészített virtuális öltöztetőtükör lehetőséget nyújtott, hogy különleges helyszíneken, különböző színházi korok jelmezeibe bújva fotózkodjunk, Rómeó és Júlia főszereplői lehessünk, a barokk kor díszes jelmezeit is felpróbáljuk. VR szemüveg segítségével színházi fellépésekbe csöppenhettünk, ahol a rendező instruált, a súgó segített, majd a közönség dicsőítő tapssal, vagy paradicsom dobálással értékelte produkciónkat.

Programunk második részében izgalmakban sem volt hiány! Színházi kulisszabejárásunk során a színészek által is használt bejáraton közlekedtünk és az alagsorban is jártunk. Megnézhettük mi rejlik a színpad alatt, megtudhattuk, mit jelent a záporpróba, gyorsöltözés, kik segítik a színészek munkáját, miért és mivel fedik be a nézőteret, hányféle próba van, hány férőhelyes a nézőtér, mennyien dolgoznak a színházban egy színdarab megtartásán, ki készíti a jelmezeket, a díszitő milyen színű ruhában lehet, hányféle raktár van. Teljes mértékben megismerkedtünk az esti színházi premier előadás „Bolha a fülbe” előkészületeivel, színpadi díszleteivel. Kipróbáltuk a páholyokat, hallhattuk a hangpróbát, megtudhattuk milyen egy fénypróba, mi a szerepe színpadi világításánál a ködgép alkalmazásának.    

Közösségi élményünk során új ismeretekhez jutottunk, fejlesztettük modern és klasszikus kulturális értékeinket, szociális készségünket, műveltségi kulturális tudatosságunkat, az interaktív színházbarangolással felszabadítottuk kreativitásunkat.

2024. február 8-án Gyermekszemmel a világban programunkra várjuk sok szeretettel az érdeklődő ötödik - hatodik évfolyamos általános iskolásokat!

A programról még több információ az alábbi linken érhető el: https://fit.mcc.hu/esemenyek/hirek/csatlakozz-a-fiatal-tehetsegek-klubjahoz.html