Olvasási idő: 3 perc

Húsz országból több mint 100 érdeklődő, köztük számos nagykövet vett részt a Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhely által szervezett nemzetközi konferencián, amelynek fő témája az Európai Politikai Közösség működése volt. Az egésznapos esemény vendége volt a többi között Pavlo Klimkin, volt ukrán külügyminiszter, Romina Kuko albán belügyminiszter-helyettes, valamint Zviad Barkaia, a georgiai kormányzati igazgatás helyettes vezetője is.

Megnyitó beszédében Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhely vezetője elmondta: fontos beszélni arról, hogy a jelenlegi geopolitikai helyzet mennyire befolyásolja az uniós bővítési politikát. Sztáray Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára kifejtette, hogy Magyarország mindig is az Európai Unió és a NATO bővítésének híve volt. Szerinte az Európai Politikai Közösség egy hasznos platformot biztosít ahhoz, hogy a különböző hátterű országok egymással kapcsolatot alakítsanak ki. Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy az Európai Politikai Közösségnek nem szabad felülírnia az Európai Unió szabályait, nem lehet eszköze az integráció mélyítésének. Magyarország mindig is kiállt az EU nyugat-balkáni bővítése mellett, ami kulcsfontosságú a térség stabilitása szempontjából – hangsúlyozta Sztáray Péter, aki azt is kiemelte, hogy minden egyes tagjelölt államnak ugyanannak a kritériumrendszernek kell megfelelnie.

Az Európai Politikai Közösség egy olyan platform, ami segít még jobban elmélyíteni az európai országok kapcsolatát – fejtette ki köszöntőjében Zviad Barkaia, a georgiai kormányzati igazgatás helyettes vezetője. A szakember arra is emlékeztetett, hogy az Európai Politikai Közösség gondolata már Charles de Gaulle-t is foglalkozgatta. Georgia hosszú évek óta azon dolgozik, hogy jó kapcsolatot ápoljon az Európai Unióval – fogalmazott, de azt is hangsúlyozta, hogy országa nem téveszti szem elől a célt: az Európai Unió tagjává szeretne válni.

A megnyitót követően izgalmas panelbeszélgetéseken keresztül ismerkedhettek meg a résztvevők az Európai Politikai Közösség különböző aspektusaival. Az Európai Politikai Közösség mibenlétét tárgyalta az első panelbeszélgetés, melynek résztvevői Sztáray Péter; Horvát Szabolcs, Várhelyi Olivér EU biztos kabinetszakértője; Daniel Höltgen, az Európa Tanács kommunikációs igazgatója, valamint Rodrigo Ballester voltak.

Az ezt követő blokk az Európai Politikai Közösség és a nyugat-balkáni országok kapcsolatával foglalkozott, ezen részt vett Romina Kuko, albán belügyminiszter-helyettes; Igor Bandovic belgrádi Centre for Security Policy igazgatója, valamint Aleksandar Nacev a szkopjei European University dékánja.

A konferencia záró panelbeszélgetése pedig azt a kérdést taglalta, hogy vajon az Európai Politikai Közösség a megfelelő gyorsítója az EU Keleti Partnerségének az ilyen geopolitikailag turbulens időkben. Erre a választ Pavlo Klimkin, volt ukrán külügyminiszter; Ugrósdy Márton, Politikai Igazgatói Irodát vezető helyettes államtitkár, Tomasz Grosse az International Analyzes negyedéves folyóirat főszerkesztője; valamint Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhely vezetője kereste a választ.