Olvasási idő: 3 perc

Acs J. Zoltán professzor a Fekete Hattyú jelenséget vizsgáló kutatás eredményeit szemléltette többek között Steve Jobs, Mark Zuckerberg illetve Jeff Bezos dollármilliárdos vállalkozásait állítva példaként október 26-án este, teltház előtt, a debreceni MCC-ben.

A magyar származású közgazdász az Egyesült Államokban, az ohiói Clevelandban nőtt fel, ahol a magyar menekültközösség tagja volt. A Cleveland Állami Egyetem elvégzése után New Yorkba költözött, ahol Ph.D fokozatot szerzett közgazdaságtanból a New School for Social Research-ön. A Schar School of Policy and Government egyetemi professzora, valamint az Egyesült Államok George Mason Egyetem Vállalkozási és Politikai Központjának (CEP) igazgatója. A Pécsi Tudományegyetem Üzleti és Gazdaságtudományi Főiskolájának tagja. Korábban a London School of Economics and Political Science (LSE) menedzsment professzora, valamint a németországi jénai Max Planck Közgazdasági Intézet Vállalkozásfejlesztési és Közpolitikai Csoportjának kutatója volt. Mind a kormányzati, mind az üzleti életben komoly elismerésnek örvend, nem csak az USA-ban, de világszerte is.

Előadását saját személyes élményeivel, pályája kezdeti szakaszának bemutatásával kezdte. Az érdeklődők megtudhatták, hogy már fiatalon is két komoly kérdés foglalkoztatta a gazdasági szakembert: Mi az, ami jól és mi az, ami rosszul alakult az Egyesült Államokban és ezek a történések minek a hatására következtek be?

A rendkívül sokrétű, több komoly gazdasági témát is érintő eseményen a résztvevők fontos gondolatokat hallhattak többek között az acéliparról, a Szilícium-völgy óriási tech-cégeiről, startupokról, a gazdasági válságok természetéről, de szóba került Taleb elmélete és a szociál-kognitív karrier elmélet is.

Az MCC vendégoktatója azt is kiemelte még, hogy a nagy volumenű, váratlan események szikrája akár egy baráti sörözés vagy családi ebéd mellett is létrejöhet, de beteljesedésükhöz elengedhetetlen az átlagon felüli elköteleződés és támogató gazdasági ökoszisztéma.

Minden héten érdekes szakmai előadásokkal várja a látogatókat a debreceni MCC, melyeken napjaink és a világ fontos kérdéseivel foglalkozhatnak. A következő előadás 2022. november 9-én lesz, ahol Pénzváltó Nikolett, a Mathias Corvinus Collegium Migrációkutató Intézetének kutatási vezetője „Törökország orosz rulettje” című könyvét mutatja be a debreceni közönségnek. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!