Olvasási idő: 2 perc

Az EU ideológiai kérdések miatt pénzügyileg zsarolja Magyarországot – mondta Rodrigo Ballester a pécsi MCC legutóbbi szakmai előadásán.

Az MCC Európai Tanulmányok Műhelyének vezetője szerint hazánkkal szemben méltatlan az Európai Bizottság által 2022 decemberében elfogadott jogsértési indítvány, melynek eredményeképp Magyarországot olyan szankciók érik, mely az EU-s források jelentős részének befagyasztását is magában foglalhatja.

Magyarországról számtalan téves információ kering a nemzetközi köztudatban, melynek egyik fő oka a brüsszeli konzervatív sajtó hiánya, és ennek következtében az egyoldalú, részrehajló tájékoztatás.

Az oktatás nemzeti kompetencia még az EU Charta szerint is, ezért különösen kegyetlen büntetés a magyar egyetemi hallgatók és kutatók Erasmus és Horizon programokból történő kitiltása. Ez súlyosan versenytorzító lehet a felsőoktatási és akadémiai élet számára. Az oktatás és a kultúra kérdései nemzeti szinten kellene, hogy eldőljenek – tette hozzá a szakértő, aki több mint egy évtizeden át dolgozott az Európai Unió szervezeteiben.

Rodrigo Ballester szerint az EU fegyverként használja a költségvetését olyan politikai és ideológiai szempontok érvényesítése érdekében, melyhez nem rendelkezik megfelelő hatáskörrel.