Olvasási idő: 3 perc

A zalaegerszegi MCC-ben Magyaródi Tímea pszichológus, egyetemi adjunktus egy flow-val teli boldogságutat vázolt fel a teltházas közönségnek!

A Csíkszentmihályi Mihály által megfogalmazott flow élmény egy olyan szubjektív állapotot jelöl, amikor belemerülünk egy számunkra kihívást jelentő tevékenységbe. Ugyan már a 60-as évektől foglalkozott a témával, szélesebb körben az 1990-es vált népszerűvé, 2000-től kezdve pedig a pozitív pszichológia irányzata vitte tovább a flow-kutatás lendületét.

A flow három feltétele a következő: tiszta cél, optimális, magas szintű kihívás-készség egyensúly, folyamatos visszajelzés – amennyiben ezek a feltételek rendelkezésre állnak, bármilyen tevékenység során megtapasztalható az élmény bárki számára.

Kutatások szerint a munka gyakori flow-forrás: számtalan lehetőséget biztosít a flow-feltételek teljesüléséhez, hozzájárul ahhoz is, milyen mértékű a pszichológiai kötődésünk a szervezethez – minél több flow-t tapasztalunk a munkában, annál elkötelezettebbek vagyunk érzelmileg a szervezet felé. A flow-val teli munkához pedig mind a szervezet, mind az egyén hozzájárulhat: előbbi pl. a lehetőségek biztosításával, utóbbi pl. a szakmai és személyes önismerettel.

Az áramlat élményt gyakran társas helyzetben tapasztaljuk, pozitív hatással van a gyakori közös flow élmény a párkapcsolati és családi elégedettségre egyaránt, hozzáadott értéket biztosít.

A flow a teljes élet része, hiszen kapcsolódik mind a jelentésteli boldogságúthoz, hiszen van célunk, fejlődünk, és kapcsolódik a kellemes, örömmaximalizáló boldogságúthoz is, hiszen számtalan pozitív érzést élünk át a flow-csatornából való kilépés után. A boldogságszintünk 50%-ban biológiailag meghatározott, 10%-ban az életkörülményeink hatnak rá, és a további 40% azoknak a boldogságfokozó aktivitásoknak a része, amelyet mi tehetünk saját magunkért. Az egyik ilyen boldogságfokozó aktivitás a flow gyakorlása: elmerülés egy kihívást jelentő tevékenységben.

Amennyiben azonosítani tudjuk pontosan az áramlat feltételeit, úgy tudatosíthatjuk az esetleges flow élményeinket: tűzzünk ki tiszta célokat, írjunk pl. to-do listákat, használjuk az erősségeinket, ünnepeljük meg a kis lépéseket, amelyeket teszünk a cél felé. Állítsuk össze tudatosan a saját flow térképünket azzal, hogy áttekintjük, milyen feladataink, aktivitásaink tartalmazzák a flow lehetőségét.