Olvasási idő: 2 perc

Minden mindenre kihat Földünk légkörében. Az éghajlati rendszer leginstabilabb, legnagyobb változékonyságú komponense a légköri tényező.

A klímaváltozás természetes és emberi okai címmel tartott előadást az MCC kecskeméti képzési központjában Dr. Kovács Erik, az MCC Klímapolitikai Intézetének szenior kutatója. A rendezvényen a klímaváltozást befolyásoló tényezőkről hallhattak a résztvevők.

Az éghajlati rendszerünket befolyásolják külső okok – pl. naptevékenység, a Föld keringése vagy a Hold –, valamint belső tényezők, amelyekben az emberi beavatkozásnak is jelentős szerepe van.

Az előadás során a kutató ismertette bolygónk klímaváltozásának alakulását és az éghajlati rendszer jellemzőit. Az éghajlatváltozás és annak következményei kialakulásában egyértelmű az emberiség felelőssége. Az időjárási és éghajlati szélsőségek gyakorisága és intenzitása világszerte növekszik, melyek esetenként rendkívüli következményei már jó ideje érzékelhetők. A melegedéssel arányosan a jövőben a következmények is egyre drasztikusabbak lesznek, amelyek közül hazánkban is komoly problémát okoz a mezőgazdaság vonatkozásában jelentkező aszály és forróság, valamint az intenzív és szélsőséges viharok.

Az előadó kitért az átalakuló éghajlati rendszer várható környezeti, gazdasági és társadalmi hatásaira.

Az informatív és látványos grafikai elemekkel illusztrált előadást követően vendégeink kérdéseire is választ adott a szakértő.