Olvasási idő: 4 perc

A régió tehetséges fiataljait közösen segíti ezentúl a Miskolci Egyetem és a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A két intézmény közötti együttműködési megállapodást Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora és Lánczi Péter, az MCC általános főigazgató-helyettese július 22-én írták alá.

A Mathias Corvinus Collegium hazánk legnagyobb tehetséggondozó intézményeként folyamatosan bővíti országos hálózatát. Szeptembertől már több vidéki egyetemi városban, így Miskolcon is megnyitja kapuit a fiatal tehetségek előtt. Az MCC képzésein 10 éves kortól az egyetemi időszak végéig, sőt, azon túl is részt vehetnek az érdeklődők. Az Egyetemi Program első állomása a juniorképzés, amelyre augusztus 3-ig azon diákok jelentkezhetnek, akik érettségijüket követően a Miskolci Egyetem nappali tagozatos hallgatójaként szeretnék folytatni tanulmányaikat. Az ingyenes képzés a hatékony és nyitott gondolkodásmód kialakítására, valamint az írásbeli és szóbeli készségek fejlesztésére törekszik. A képzéseket az intézmény rangos hazai és külföldi oktatói tartják, a kurzusok az egyetemi órák után, a délutáni, koraesti időpontokban lesznek. A hallgatóknak térítésmentesen minden városban kollégiumi férőhelyet is biztosít az MCC, amelyben kiemelt jelentőségű a közösség szerepe. Az Egyetemi Program mellett szeptembertől Miskolcon már elérhető a Fiatal Tehetség Program és a Középiskolás Program is, amelyekre augusztus 30-ig lehet jelentkezni.

A Miskolci Egyetem Magyarország egyik vezető felsőoktatási intézménye, jelentős tudományos kutatóközpontja. Az Egyetem 8 karon, és több, mint 300 szakon folytat képzést valamennyi oktatási és képzési szinten: a felsőoktatási szakképzéstől az alapképzésen és a mesterképzésen át, egészen a doktori képzésig az élethosszig való tanulás jegyében. Az Egyetem értékes és jól prosperáló kapcsolati hálóval rendelkezik, a régióban működő, illetve a Miskolcra települő multinacionális vállalatokkal szoros együttműködést alakított ki, illetve tervez kialakítani. Oktatási-kutatási megállapodások, valamint duális képzési struktúra szolgálja az oktatás és az ipar működését és fejlesztését.

A Miskolci Egyetem és az MCC együttműködésének célja a tehetségek felkarolásán kívül olyan tevékenységek lehetőségének megteremtése, amelyek példaértékűek, és a társadalom, a felsőoktatás, illetve a tudományos közélet számára hasznos eredményekkel szolgálnak. A felek közös ügye továbbá a határon túlról érkező magyar diákok, a hátrányos munkaerőpiaci helyzetű csoportok támogatása, valamint összehangolt oktatási tevékenység folytatása.

„Fontos, hogy az iskolák helyi szereplőivel együttműködjünk, a Miskolci Egyetem pedig kiemelkedően jelentős a térségben. Komplex tehetséggondozásban gondolkozunk, foglalkoztatunk tehát általános és középiskolásokat, valamint felsőoktatásban résztvevőket. Miskolci megjelenésünkkel legfontosabb működési elvünk érvényesül: az olyan tehetségek támogatása, akik nem jutnának a képzésekhez, egyszerűen a földrajzi helyzetük miatt. Szeretnénk, ha tanulócsoportok együtt járnának kurzusainkra aznapi egyetemi óráik után – mondta Lánczi Péter, az MCC általános főigazgató-helyettese.

„Tudjuk, hogy Borsodban évtizedes lemaradások vannak, ezért hallgatóink többsége első generációs értelmiségi. Oktatásunkkal szeretnénk érvényesülési lehetőséget biztosítani a fiatalok számára. Nekünk nehezebb a különleges tehetségek itt-tartása, mint a fővárosi intézményeknek. A Mathias Corvinus Collegium falai között tanulók egy nagy lépést tesznek az értelmiségivé válás útján, tudják majd biztosítani tudástőkéjét ennek a régiónak” - nyilatkozta Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.