Olvasási idő: 2 perc

Magyarországon először játszották le filmszínházi körülmények között az Erdély és Románia „nagy egyesülése” című dokumentumfilmet – az Uránia Nemzeti Filmszínház díszterme csaknem megtelt, a nézőtéren többen Erdélyből érkeztek vagy onnan származnak. A két alkotó Margittai Gábor és Major Anita, a Mathias Corvinus Collegiumhoz (MCC) tartozó Magyar Összetartozás Intézetének igazgatója és igazgató-helyettese, akik egyedüli magyarként készíthettek interjúkat 2018. december 1-én, a centenáriumi ünnepségen Gyulafehérváron.

A filmet követően pódiumbeszélgetést is tartottak a két alkotó, valamint Gudor Kund Botond református esperes történész, Lakatos Mihály József Attila-díjas székelyudvarhelyi költő, illetve Valer Moga román történész közreműködésével. A beszélgetés során nem kerülték ki a megosztó és kényes témákat sem, mint például a székelyek autonómiáját, a történelem más-más megítélését, vagy éppen Románia nemzeti ünnepének időpontját.

„A filmben igyekeztünk szemléltetni az ellentétes, sőt, ellenséges véleményeket, hogyan élik meg a magyarok és a románok a száz évvel ezelőtt történteket” – mondta Margittai Gábor, aki hangsúlyozta, számára elfogadhatatlan, hogy bárki meghamisítsa a történelmet. A filmben – amelyet az MCC külhoni intézményeiben, így Erdélyben is levetítenek majd – ilyenre is mutattak példát.

„Nem könnyű, de nem is lehetetlen Gyulafehérváron magyarként, felemelt fejjel élni. Az igazi történetírás, amikor a hősökről őszintén tudunk beszélni. Lélek kell, megértés, és nagy tisztelet egymás iránt” – jelentette ki Gudor Kund Botond. Szerinte azok az MCC-s diákok, akik megtekintik a filmet, megtanulhatják belőle, hogyan kell bátorsággal filmet készíteni a legkényesebb témákban is úgy, hogy az alkotó objektív maradjon, és mindkét fél álláspontját hitelesen mutassa be.