Olvasási idő: 4 perc

„Az iskola közösséget teremt, egy város pedig csak akkor lehet vonzó, ha erős a közössége. A történelem során többször is bebizonyosodott, hogy egy iskola reményt jelent, és jó megélni, hogy a város- és közösségépítő munkában nem vagyunk egyedül” – jelentette ki Porga Gyula, Veszprém polgármestere a Mathias Corvinus Collegium képzési központjának ünnepélyes tanévnyitóján és épületátadóján.

A létesítménnyel szemben él Ovádi Péter országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, aki beszédében hangsúlyozta, a felújítási munkák is MCC-s színvonalon zajlottak, nem okoztak problémát a környéken élőknek. „Jó volt látni, ahogy napról napra szépül. Előtte festékbolt és nyílászárókkal foglalkozó üzlet volt itt, amire természetesen szükség van, ám egészen más most kinézni az ablakon, hogy egy iskolát látok” – emelte ki.

Az MCC veszprémi képzési központja 2015 szeptembere óta fogadja a város és környéke tehetséges felső tagozatos diákjait a Fiatal Tehetség Program képzéseinek keretein belül. Az intézmény képzési kínálata 2021 óta bővült a Középiskolás Programmal, és azóta is évről évre egyre több diákot kapcsol be a tehetséggondozó intézmény tevékenységébe. Mára csaknem 100-an vesznek részt a Fiatal Tehetség Programban, és 11 intézmény több mint 300 diákja él a Középiskolás Program adta lehetőségekkel.

Lánczi Péter, az MCC általános főigazgató-helyettese kiemelte, büszke ezekre a számokra, ám a helyi közösség erejét az érezheti igazán, aki részt vesz a rendkívül népszerű programokon. Megjegyezte, a közösségekkel megegyező minőségű teret akartak létrehozni, és kiemelte Veszprém vármegye fontosságát az MCC működésében, hiszen itt két képzési központ működik, a másik tavaly júliusban nyílt meg Révfülöpön, a Cholnoky Jenő Gyermek és Ifjúsági Kikötő, Diáktábor területén.

Az esemény zárásaként az izraeli háború eddigi eseményeiről és a következő hetek, hónapok lehetséges forgatókönyveiről tartottak pódiumbeszélgetést Yacov-Hadas Handelsman részvételével. Izrael budapesti nagykövete hangsúlyozta, országa sohasem volt még ennyire egységes, de ne gondolja senki, hogy ez csak az ő harcuk: Izrael elpusztításával kezdenék, de aztán a világ többi részét céloznák meg, mert ők így értelmezik a próféciát.

Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet elnöke szerint az Egyesült Államokban egyre összetettebb kérdéssé válik Izrael és Ukrajna támogatása, hiszen az ukrajnai háború nem úgy alakult, ahogy azt tervezték, kezd az iraki vagy az afganisztáni háborúra hasonlítani. Eközben egyre nehezebb több harcszíntérre elegendő lőszert gyártani, az ellátási láncok is súlyos gondokkal küzdenek.

Benkő Levente, Magyarország volt izraeli nagykövete, a Digitális Szuverenitás Központ nemzetközi igazgatója arra a felvetésre, hogy miként változtatja meg Izrael megítélését a hadművelet, a gázai kórház történetét említette példaként: „Mielőtt még bármilyen bizonyíték is napvilágot látott volna, a nemzetközi sajtó azonnal Izrael felelősségéről és több száz halottról írt. Képzeljék el, mit tehettek az Izraelhez közeledő arab országok kormányai, miközben az utcákon Izrael ellen tüntettek az ilyen híreket hallva. Nehéz helyzetben vannak ezek az államfők, nem tehetnek mást, mint Izrael-ellenes mondatokat tegyenek.”

Az esemény moderátora, Veszprémy László Bernát történész, a Corvinák főszerkesztője arról is kérdezte a nagykövetet, mit gondol az Európában tapasztalt antiszemita hullámról.

„A tüntetők többsége migrációs háttérrel rendelkező arab, palesztin, muszlim, akik kihasználják társadalmunk demokratikus értékeit az antidemokratikus nézetek hirdetésére, és a szólásszabadságra hivatkozva kérdőjelezik meg egy nép élethez való jogát. Ez elfogadhatatlan” – szögezte le Yacov-Hadas Handelsman.